A (szent) korona (gazdaság)tana

2020. május 20. 15:11

Jaksity György
24.hu
Elfelejtettük az aranyszabályt, hogy akkor kell tartalékot képezni a rossz időkre, amikor a gazdaság magától is működik.

„Sajnos a mostani válság előtt sincs lényegesen jobb állapotban a magyar gazdaság – ha az ország nemzetközi kitettsége és a magánszektor adóssága kisebb is –, mint 2008-ban: a növekedési ütem csalóka, ha dollárban számolunk a GDP egyenesen csökkent, de az államadósság, a költségvetési helyzet és a monetáris politikai mozgástér sem jobb, mint bő tíz évvel ezelőtt. Elfelejtettük az aranyszabályt, hogy akkor kell tartalékot képezni a rossz időkre, amikor a gazdaság magától is működik. Ezt megtanulnunk már csak azért is fontos lenne, mert aligha ez a járvány vagy válság lesz az utolsó.

»Ne sok legyen, hanem elég. A több – felesleg.« (Reggeli beszélgetések Lin csi apáttal)

»A sikeres parazita elsőszámú szabálya: Ne öld meg a gazdaállatodat.« (Louis Pasteurnek tulajdonított, ám ebben a formában általa valószínűleg nem megfogalmazott virológusi bonmot.)

Állítólag egyszer PI-t, a híres magyar színésznőt a bárpultnál állva megkérdezte egy fiatalabb kollégája, hogy meghívhatja-e egy italra, mire a művésznő a bárki által felismerhető mély hangján, mások számára is jól hallhatóan csak annyit mondott a lelkes udvarlónak: Köszönöm, ma már .…tam. (Válaszában félreérthetetlen tömörséggel utalt arra, hogy már részesült szexuális örömökben.) Az utóbbi hetekben megnyilatkozó üzletembereket, vállalatvezetőket és vállalkozókat hallgatva, olvasva, valahogy így van a magyar válságkezeléssel a hazai üzleti szféra.”

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak annyit - sémi éleslátás! - amikor Fidesz-kormány van hatalmon: a gazdaság magától is működik.
Nem bonyolult ez.

,,Sajnos a mostani válság előtt sincs lényegesen jobb állapotban a magyar gazdaság - ha az ország nemzetközi kitettsége és a magánszektor adóssága kisebb is -, mint 2008-ban: a növekedési ütem csalóka, ha dollárban számolunk a GDP egyenesen csökkent, de az államadósság, a költségvetési helyzet és a monetáris politikai mozgástér sem jobb, mint bő tíz évvel ezelőtt. ,,

Az állítás hamis.

- A GDP értékforintban megadva nem tartalmazza az árváltozást, vagyis infláció nélkül van.
Amennyiben dollárban számolom át akkor mindkét időszak adatát azonos árfolyamon kell számolni. Ellenkező esetben az összehasonlító eredményben benne lesz az árfolyam változás hatása.
- 2009 évig az adósságállomány folyamatosan nőtt, a járvány előtt folyamatosan csökkent a GDP arányában.
- 2009 előtt a költségvetési hiány 4-10 százalék között változott, most 3 százalékon belül van. Ha nincs a járvány 2022 évben akár szuficites is lehetne.
- 2009 előtt a legtöbb esetben 5 százalék feletti volt, most pedig jóval alatta van.
- 2009 előtt túlzottdeficit eljárás alatt állt az ország most pedig nem.

Hogy ot ma mar meg.asztak parszor, megprobalja visszadni.
Vagy valami ilyesmi.

Továbbá.

Az egy főre jutó GDP euróban
2001 8200
2008 10500
2017 11800

Amennyiben 2008 évben levesszük a hitelből történt növekedést akkor az adat a 2001 színt alá esik.

2002-2010 között a GDP növekedés forrása döntően hitel, mégpedig devizahitel .
2010-2018 között pedig a korábbi időszakhoz viszonyítva minimális a hitel.

"... a növekedési ütem csalóka, ha dollárban számolunk...."

Volt olyan negyedév, amikor a magyar GDP növekedés volt az EU-ban a legnagyobb. Nem is tudom, előfordult ilyen az utóbbi 100 évben bármikor is? Az utóbbi 1000 évben hányszor történhetett ilyen?

És az nem feltűnő, hogy jó időszakok szinte csak a Fidesz alatt vannak? Én elhiszem, hogy a Fidesz egyszerűen csak szerencsés, de akkor a fő kérdés az, hogy hogyan lehet a baloldal ilyen kibaszott szerencsétlen? Hogy növekedési időszakot is megszorítással kell befejezni? (2006) A válságra való felkészülést meg inkább hagyjuk, mert a hülyeségnek is van határa. A libsik felé irányuló szervilizmust persze megértem, tőlük kapja a megrendelések nagy részét, de ne csináljon már magából hülyét. Bohócközgazdász.

A szocik egy növekedési periódust is képesek voltak elcseszni (2004-2008). Szlovákia 36%-ot fejlődött ezen időszak alatt, mi 9-et! Messze a régióátlag 28% alatt teljesítettünk, méghozzá egy reményteli, prosperáló időszakban, EU csatlakozás, satöbbi, amikor a világgazdaság fürdött az olcsó hitelekben!

Igaz, hogy nott a GDP, de egyreszt- masreszt, szolobanyak es oktatasrgeszsegugy. No meg Meszaros es Tiborc is.

Imigyen akkor már csak teljesen
Offtopikként szóló kérdésem:

Vajon egy adott PI Irén, általában ostromlott díva asszony semmiképpen sem tudott lazán egyazon napon egynél többször is

...elfogadni egy italmeghívást?

Jaksity gazdasági analízise semmibeomlik? :---)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés