Európa védi meg a külhoni magyarokat

2020. május 19. 15:43

Donáth Anna
Facebook
A múlt igazságtalanságait az európai együttműködés tudja valóban jóvá tenni.

„Bosits Mihály egy Szlovákiában élő magyar polgártársunk. Ma a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága védelmébe vette: pert nyert a szlovák állami erdővállalattal, illetve a szlovák főügyésszel szemben. A legmagasabb európai bírói fórum szolgáltatott igazságot egy külhoni magyar ügyében. Ez a helyes irány: a múlt igazságtalanságait az európai együttműködés tudja valóban jóvá tenni.

Bosits Mihálytól a Bártfa melletti erdőjét akarta elvenni a szlovák állam, szégyenszemre a Beneš-dekrétumokra is hivatkozva. Külön vitát érdemel, és foglalkozni is kell azzal, hogy miként kerülhet még mindig elő ez az elfogadhatatlan dokumentum bármilyen 21. századi jogi eljárásban. Most azonban az a fontos, hogy a keményen kitartó felvidéki magyar 2009 óta minden bíró fórumot megjárt, és nem adta fel.

Győzelme európai közösségünk egyik legfontosabb funkciójára világít rá: a nemzeti kisebbségek védelme közös feladat, mert európaiként hiszünk abban, hogy a sokszínűség nem teher, hanem érték. Érték, amelyre egy erős Európai Unió építhető, amely az évszázados sebek feltépése, a káros, gyűlöletkeltő nacionalizmus helyett közös, európai megoldásokat tud nyújtani.

Világossá vált az is, hogy a magyar kormány csak szavakban, és leginkább választások környékén foglalkozik a külhoni magyarokkal. Ezért is kellene a kisebbségvédelemnek uniós kompetenciának lenni. A nemzeti kormányoknak gyakran nem érdeke felszámolni a történelmi gyökerű társadalmi feszültségeket, míg ezeket kihasználva politikai hasznot tudnak elérni. Ezért is terjed a populista politika!

Mi egy olyan Európát szeretnénk, ahol nem csak a fizikai határokat sikerül felszámolni, de a társadalmi, etnikai, vallási, és minden más, az európai embereket megosztó konfliktusokra sem lehet politikát építeni. Ezeket a határokat is meg kell szüntetni! A mi dolgunk az, hogy az Európai Unió eszközeivel és eszméivel segítsük ezt a munkát, és közösségeink újraaegyesítését. Ez a jövő Európája.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 132 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Európát nem érdeklik a határontúli magyarok. EU-s tagországi belügynek tekintik a sorsukat.

Ennyi? Ennyire futja? Nektek egyébként még erre a felismerésre sem futotta. 2004 lehetett volna az év, ahol kicsavarjátok a magyar kártyát Orbán kezéből, létrehozhattatok volna egy egységes magyar társadalmat és mint nemzet egyesítő vonultatok volna be a történelembe.

De hát ennyi eszetek se volt...

Ezek már mindenhez értenek. Nem mellesleg eddig a szlovákoknak drukkoltak. Hazugok.
Már az induláskor is hazugságra épült, hamar osszegyurcsanyozták magukat.

Ezek hülyébbek Károlyi Mihálynál... 100 év előnyből indulva...

Elképesztő, komolyan mondom.

"Ma a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta: a Benes-törvények emberiségellenesek, és eltörölte."
Ezt éppen nem, minden marad a régiben, de a Donáth lány és brahis csapata úgy tesz, mintha...

Az európai együttműködés hozta létre az igazságtalanságokat.

Brüsszelben is ezt szónokoltad, Kisanyám?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés