Stockholmi lányok az Iszlám Állam csapdájában

2020. május 14.
Kéri Gáspár
A minden idők egyik legfontosabb skandináv noir sorozatát, A híd négy évadát gyártó svéd Filmlance ismét szintet lépett. A kalifátus néhány női sorsra és két helyszínre, Stockholmra és a szíriai Rakkára fókuszálva mutatja be az Iszlám Állam pár évvel ezelőtti működését és európai toborzási módszereit. A sorozat egyszerre vérfagyasztó, feszültségekkel teli politikai thriller és felelősségteljes társadalomkritikai alkotás.

Ültem az öreg 144-es Volvo hátsó ülésén a Stockholmból kivezető autópályán haladva, és az ablakon kinézve alig hittem a szememnek. A midsommar előtti csöndes estében a gránitsziklák, nyírfaligetek és panelházak között megcsillant a napfény egy mecset kupoláján. A látvány egy szempillantás alatt rántott el Nils Holgersson és Harisnyás Pippi hazájából Ali Baba káprázatos világába, hogy aztán a szelíd svéd tájba érve visszabillenjen minden a megszokott kerékvágásba. Gyerekként is szürreális volt a látvány a suhanó autóból nézve, és később sem hagyott nyugodni, hogy a norvég fjordokból olajra lépve Peer Gynt még a fél világot tekeregte végig, hogy Marokkó és Egyiptom ege alatt hasonló egzotikumot tapasztaljon, nekem viszont ehhez 1984-ben 
a háromévenként kapható útlevéllel már Skandináviába is elég volt eljutni.

Bár többször megfordultam azóta Svédországban, a három és fél évtizeddel ezelőtti villanásnyi élményt a karantén szolid klausztrofóbiájában végignézett sorozat, A kalifátus csatolta most vissza. A világ, benne Svédország azóta gyökeresen megváltozott, a széria jelen ideje pedig éppen az Iszlám Állam működésének csúcsán, annak fővárosában, Rakkában talál bennünket, ahol egy hidzsábot viselő nő dallamos stockholmi irodalmi dialektussal nyugtatja csecsemőjét egy a saría szerint az utcán végrehajtott kézcsonkítás zűrzavarában.

(A kalifátus. Netflix, 2020)

Címlapkép: Netflix / Filmlance 2020 / Johan Paulin

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés