Valóban hibrid rezsim

2020. május 13. 7:07

Kacsoh Dániel
Magyar Hírlap
A második Orbán-kormány 2010-es megalakulása óta afféle névadási bajnokság zajlik a haladékonyak táborában.

„Akadt közülük, aki már abban az évben kinevezte diktatúrának a megválasztott kabinetet, mások erre a következtetésre csak később, az Alaptörvény megalkotásakor, a médiatörvény körüli hisztéria idején, a 2018-as – délután még ellenzéki győzelmet, estére bukást hozó – parlamenti választás vagy éppen a mostani koronavírus-törvény kapcsán jutottak. Volt, aki is-is.

Találhatunk ennél kreatívabb alakokat is, például Magyar Bálintot, aki maffiakormányról beszélt, vagy Filippov Gábort, aki hibrid rezsimről. E kifejezések nemzetközi karriert futottak be: előbbit Soros, utóbbit a Freedom House emelte be a szókészletébe.

A liberális körökben gyakran hivatkozott szervezet éppen a minap jutott arra a következtetésre, hogy Magyarország most veszítette el teljesen demokratikus jellegét. Miután kifejezetten szakmai, objektív és független társaságról van szó, vagyis dehogy, ők is a hibrid rezsim kategóriát találták ki számunkra, világhírbe hozva ezzel egy szintén szakmai, objektív és független magyar politológus szóalkotását. Az már csupán apróság, és a Nations in Transit nevű jelentést mérceként, szakértői anyagként hivatkozó Orbán-ellenes újságírók és politikusok számára aligha jelent problémát, hogy a hazánkról szóló szakaszt – micsoda meglepetés! – éppen Filippov úr szerezte, egyes-egyedül. Kútforrásként pedig természetesen szinte csak ellenzéki médiumok cikkeit használta a szocialistákhoz kötődő szakember. Politikai pamflet, tudományos mázban.

Ez az összejátszás mint cseppben a tenger mutatja azt a módszert, amivel bizonyos, politikailag és ideológiailag egyaránt motivált körök befolyásolják a közvéleményt. A recept egyszerű: egymást kell idézni, egymásra kell hivatkozni mint valid forrásra a magyar kormány elleni politikai küzdelemben. Filippov úr azt mondja magáról, »én egy független politológus vagyok«, mire a Freedom House, amely nyilván szintén független, felkéri egy kis melóra. Aztán magyar ellenzéki politikusok és sajtóorgánumok később arról beszélnek lépten-nyomon, hogy nem ők mondják, hanem az erre szakosodott szakmai szervezet, hogy a hazai viszonyok elfogadhatatlanok. Ez tehát nem politikai vélemény, hanem szakmai álláspont. Trükkös.”

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Wiki szerint a "hibrid rezsim" fogalom Hankiss Elemértől került be a köztudatba :-O

https://en.wikipedia.org/wiki/..

Nyelvi háború zajlik, amelyben a liberálisok erősek. A "nemlétező", viszont "független és objektív" sajtójuk révén uralják a narratív teret. El kell ismerni, ebben ügyesek. Az egyetlen fegyver ellenük a valóság. Amely nem hajlandó a nyelvi konstrukcióikhoz igazodni.

Az szép és kedvemre való világ lenne, ha az uralná a sajtót, aki nem hazudik... Minden oldal hazudik, azt hiszem. Olyan hazugságokat kínál, amelyeket az olvasói látni szeretnének.

Az én nyelvezetem nemigen változott az utóbbi 25-30 évben, erről biztosíthatom. Nekem sosem volt liberális korom, mindig is jobboldali voltam. Annyiban liberális vagyok ugyan, hogy tiszteletben tartom mások véleményét, és igyekszem mindenkivel beszélgetni, mert tudom, hogy nincs nálam a bölcsek köve. Még Önnel is próbálok érvek, értékek mentén kommunikálni, sajnos, nem sok sikerrel. Hogy ez melyikünk kudarca, nem tudom. De nem is számít.

Szolgál örömömre. Először 1994-ben szavazhattam, akkor az MDF-re adtam a voksomat. Kezdésnek egy nagy vereség jutott tehát, megspékelve azzal, hogy egy régi pufajkás lett a miniszterelnök, akit a "haladó liberálisok" támogattak, dacára annak, hogy megígérték, ilyet sosem tesznek...

Ekkor értettem meg az SZDSZ-t...

'98-ban már a Fideszre szavaztam, ez azóta is így van. Elsősorban azért, mert ők állnak legközelebb a politikai ízlésemhez. Az utóbbi 22 évben mindvégig magyarságban, nemzetben, hazában gondolkodtak. A kormányzati teljesítményük összehasonlíthatatlanul jobb az "európai demokratáéknál". Az ellenzéki is.

Fontosabb, hogy a lelkiismeretem elfogadja, mint az, hogy Ön. :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés