Fürjes: Hosszú hónapokra kell felkészülni

2020. május 13. 15:05
A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának összehívását kezdeményezi az államtitkár – közölte az ATV.

Fürjes Balázs arról is beszélt az ATV-ben, hogy a buszok cseréjére a fővárosnak ígért 3,2 milliárdot nem idén, hanem jövőre kapnák meg Karácsonyék. Fürjes Balázs levelet írt Karácsony Gergelynek. Az ATV birtokába került dokumentum szerint Fürjes Balázs kezdeményezi a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának összehívását május végére vagy június elejére. A dokumentum szerint a közparkok látogatásának biztonságossá tételéről, a közösségi közlekedésről, valamint a túlkoros és környezetszennyező járművek cseréjéről tárgyalna a főpolgármesterrel.

Fürjes Balázs az ATV Start című műsorában elmondta, hogy hosszú hónapokra kell felkészülni. A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár javaslata szerint a közparkok látogathatóságát biztonságossá kell tenni, ebben lehet segítség a Sziget fesztivál tapasztalatainak felhasználása. Az államtitkár szerint fejleszteni kell egy ingyenes mobilapplikációt, amivel a parkok telítettséget lehetne koordinálni, erről már több startup céggel is beszéltek. Hozzátette: egy teljesen ismeretlen helyzet előtt állunk, lehetővé kell tenni a közparkok látogathatóságát, de mindezt felelősen kell tenni. Fürjes elmondása szerint korábban is nyitottak lettek volna a tárgyalásra.

Megnőhet az autóforgalom

Egyetértenek azzal Karácsony Gergellyel, hogy új egyensúlyra van szükség a budapesti közlekedésben, a közösségi közlekedés, az egyéni autós közlekedés, a kerékpáros és a gyalogosközlekedés aránya tekintetében. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a város legforgalmasabb helyein történő sávlezárások és a sebességkorlátozás nagyobb dugókat eredményezhet. Mint mondta: az emberek a járvány miatt kevésbé veszik igénybe a közösségi közlekedés eszközeit, de kimutatások szerint a járvány lecsengésével akár 20-50 százalékkal is megnőhet az autóforgalom Budapesten – írta meg az ATV.

Túlkoros autók

Az ATV az is írta, hogy a harmadik kezdeményezés szerint Fürjesék támogatnák a túlkoros és környezetszennyező járművek cseréjét Budapesten a lakossági és közösségi közlekedésben egyaránt. Budapesten a közösségi közlekedés autóbuszai és a lakosság által használt autók egy része 10-15 évnél is idősebb, működésük pedig erősen környezetkárosító. Fürjes szerint Nyugat-Európában is van arra példa, hogy ösztönzik a lakosságot a régebbi autók lecserélésére. „Közösen előrébb tudnánk jutni” – fogalmazott az államtitkár. A járműbeszerzésekkel kapcsolatban Fürjes azt mondta: 2019-ben kapott jelentős összeget a főváros a járműbeszerzésre. További 3,2 milliárd forintot kapna idén a főváros a buszok cseréjére, de az a javaslatuk, hogy ezt az összeget ne idén, hanem jövőre kapják meg, tekintettel a járványhelyzetre – mondta az államtitkár az ATV szerint.

Nem csak ellenzéki vezetésű városok esnek el a pénztől

Farkas Örs a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője tegnap arról beszélt, hogy nem csak ellenzéki vezetésű önkormányzatok esnek el pénztől, példaként hozta Dabast, ahol fideszes polgármester van, mégis elvonnak pénzt a várostól. Fürjes nem érti azokat a felvetéseket, hogy politikai hovatartozás alapján vonnának el pénzeket önkormányzatoktól, hiszen „fideszes többség van az önkormányzatokat nézve is”. A folyamatban lévő beruházásokról azt mondta: azokra szükség van, mert munkahelyeket teremtenek – írta az ATV.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezzel az elvonásokkal - amelyek ugyan minimálisak, max 1-2%, ám a vonyító bal-lib csorda tuningolása nyomán a választópolgár legalább 10-20%-ra méri, igen nagy öngólt rúgott a kormány.
Akkora magas labda ez, amit az ellenzék őrjöngve csap le.
Holott az önkoriknak, - főként Budapesten mindenképp! - UGYANAKKORA ÖSSZEGET KELLENE BIZTOSÍTANI, mint Tarlós alatt. Sőt, az inflációval, 3%-kal megemeltet.
És hátradőlni, várni.
Ebben az esetben - "Tarlós alatt ugyanennyi pénz kiválóan működött, Karácsony alatt csődöt okozott!" Fidesz-oldalon mindenki boldog lehetett volna.
Így lehet hallgatni reggeltől estig: Orbán kifosztotta Budapestet (és tényleg, ELVETT), ennyi a csordának elég is a bőgéshez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés