Frontex: Áprilisban rekordalacsony volt az érkezők száma az EU külső határain

2020. május 12. 19:25
A koronavírus-járvány miatt áprilisban rekordalacsony volt az illegálisan érkező bevándorlók száma az Európai Unió külső határain, az előző havi számokhoz képest 85 százalékos csökkenést, mindössze körülbelül 900 embert regisztráltak – közölte a Frontex kedden.

Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége arról számolt be, hogy Olaszországban 29 százalékkal, Görögországban 99 százalékkal, Spanyolországban 82 százalékkal, míg a Nyugat-Balkánon 94 százalékkal esett az illegális határátlépések száma márciushoz képest. A friss jelentés szerint a közösség külső határain 2020 első négy hónapjában 26 ezer körül volt a bevándorlók száma, ez körülbelül annyi, mint tavaly volt. A fő útvonalak közül kettő esetében csökkent, kettő esetében nőtt az érkezők száma az előző év azonos időszakához képest.

A Nyugat-Balkánon a vizsgált időszakban közel 6 ezerre nőtt az illegális határátlépések száma, ami 60 százalékos emelkedés. A Földközi-tenger középső medencéjében húzódó, főként Olaszországot érintő útvonalon pedig megháromszorozódott az érkezők száma, és megközelítette a 4100-at.

A Görögországot érintő útvonalon január és április között mintegy 11 200 határsértőről számoltak be, ami 18 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának adataitól. Spanyolországban szintén kevesebb alkalommal kellett intézkedniük a határ- és partvédelmi hatóságoknak. Az előző évi számoknak a felét, körülbelül háromezer főt regisztráltak.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés