Óvatosak a párizsiak a karantén feloldása után

2020. május 11. 19:38
A francia fővárosban egyszerre volt érezhető a fellélegzés a 55 napi bezártság után és a félelem az ismeretlentől.

A szeles, szürke, fagyos reggelen még csak néhány, szájmaszkot viselő munkába indulót lehetett látni az üres párizsi utcákon, a délutáni napos időben azonban már megjelentek családok, sétáló nyugdíjasok és csapatba verődő fiatalok is az utcákon és a Szajna-parton, a fodrászszalonok előtt pedig elsősorban férfiak várakoztak türelmesen. Március 17. óta hétfőn hagyhatták el először otthonaikat a franciák igazolás nélkül, de Párizsban még nem sok minden változott az előző hetekhez képest: a híres Champs-Elysées sugárúton vagy az Eiffel-torony környékén csendes volt minden, nem sok embert lehetett látni, a luxusmárkák üzleteiben hiába fertőtlenítettek mindent a maszkot viselő eladók, a vásárlók még nem özönlötték el a boltokat. „Turistanegyedben vagyunk, de jelenleg nincs erre egyetlen turista sem” – mondta egyikük a francia hírügynökségnek.

A karanténból való kiszabadulás örömének nyoma sem volt hétfőn Párizsban, a felmérések szerint az emberek félnek attól, hogy a járvány második hulláma még a nyár előtt elérheti Franciaországot, ahol március 11. óta több mint 26 ezren vesztették életüket a Covid-19 fertőzésben, és még mindig több mint 20 ezren fekszenek kórházban, közülük 2 ezren lélegeztetőgépre is szorulnak. Olivier Véran egészségügyi miniszter a BFM hírtévében hétfőn megerősítette, hogy amennyiben a kijárási korlátozások feloldásával a vírus új erőre kap, a kormány ismét elrendelhet differenciáltan, különböző területeken karaténintézkedéseket, ahogy azt a járvány kezdetén az első gócpontokban megtette. A fertőzési ráta jelenleg 0,5, míg

a kijárási korlátozások március 17-i meghirdetése előtt minden fertőzött legalább három másik embernek átadta a Covid-19 betegséget.

A főváros a kórházak leterheltségének függvényében a veszélyeztetettebb, úgynevezett vörös zónába tartozó négy régió egyike, ahol június 2-ig még zárva maradnak a nyilvános helyek, beleértve a parkokat és a játszótereket is, és csak a legkisebbek kezdhetik meg a héten az iskolába járást, a 11-14 éveseknek egész májusban távoktatásban kell folytatniuk a tanulást. A tömegközlekedési járművekre csak maszkot viselve és munkáltatói igazolással lehet a csúcsforgalmi időkben felszállni a biztonságos távolságtartás biztosítása érdekében, de hétfőn még bőven voltak üres ülőhelyek a metrókon. A gépkocsiforgalom viszont újraindult, az első dugók délutánra már kialakultak.

A kormány továbbra is az otthoni munkavégzést ajánlja azoknak, akik számára megoldható, de a kereskedelem beindulása miatt úgy számol, hogy hétfőtől 875 ezren kezdhetnek újra munkába állni mintegy 400 ezer kis- és középvállalkozásnál.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

pontositok: a legkisebbek kozul is csak azoknak van iskola akik szulei orvosok, apolok stb prioritast elvezo munkat vegeznek.
A tobbieknel marad a tavmunka mikozben a lurkok ugralnak a fejeden.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés