Nyugi

2020. május 11. 7:15

Rózsa Péter
168 Óra
Migráns mindig van, csak nagyon kell akarni.

„Miért szorítja a bolond ember az ujját a satuba? Azt mondja, azért, mert olyan jó érzés kiengedni. No, ez nem érvényes a járvány idején működő megszorításokra. Mert ugyan jó dolog újra kimenni a szabadba, beülni egy vendéglőbe, nem kínos sorállással kivárni a patikába jutást, szájmaszk nélkül bármikor beugrani a trafikba egy doboz cigiért, de a hosszú karantén után nem fújja ki magából az ember egy levegővel a felgyülemlett szorongás-depresszió-düh koktélját. És akkor erre még rájön a tíz éve nem szűnő virtuális ellenségáradat a politikából. Együtt ez már egy kicsit sok. Tényleg meg lehet unni. És ne higgye senki amolyan urbánus, értelmiségi nyavalygásnak, népi jelenséggé kezd válni. Mármint az, hogy unjuk.

Abban a faluban is, ahová a városi zűrzavar után szívesen visszahúzódok – mint a kistelepülések nagy részében –, jó szándékú, türelmes szavazógépek élnek. Nincs különösebben mit mérlegelniük az országos választásokon, mondják, megkönnyítik a dolgukat bizonyos vezéri instrukciókkal, mit, miért kell bejelölni (megtoldva kis ajándékokkal, juttatásokkal, ígéretekkel, nemkülönben pedig fenyegetésekkel), a »helyes döntés« kollektív meggyőződéssé érlelődik az emberekben, s lőn kétharmad. Megy ez már jó ideje.

Amikor felidegesítik őket, akkor is úgy működnek, hogy szorongásaikat rávetítik az éppen eléjük tárt ellenségképre, feszültségeiket kiadják magukból, még ha az óriásplakátok ritkán jelennek is meg a templom melletti főtéren, a rádióból és a televízióból viszont a feléjük áradó szózuhatag még a faluvégi putrilakók elleni, egyébként hagyományos indulataikat is képes háttérbe szorítani. Ez a szorítás ideig-óráig tán még kellemesnek is mondható bizsergéssel jár. Így hát esténként egy jó sercintéssel nyugtázhatják, hogy lám, a dolgok valamilyen rend felé masíroznak, s bár olykor egy-egy rebellis gazdában felvetődik a kérdés, hogy de mi lesz, ha elmennek mondjuk, a soha meg nem érkezett migránsok, a bölcsebbek gyorsan leintik őket, hogy nyugi, migráns mindig van, csak nagyon kell akarni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szavazógép az a jákobinus, aki képes gépiésen Dobrev Kleinre szavazni.

Ezeknek a tények nem számítanak. Attól, hogy a járvany miatt most takaréklángon üzemel a migráció, a Afrikában és Ázsiában bizony ott van a sok millió és folyamatosan szaporodó potenciális migráns. Aki ezt nem látja, az segghülye, vagy mocskosul hazudik.

Remélem valamelyik "szavazógép" is olvassa az írását, és ad neki egy szívlapáttal.

Így van. Arról nem is beszélve, hogy náluk a kormány és szimpatizánsai személyében mindig van "fasiszta", "kommunista", "xenofób" vagy éppen "vidéki", csak akarni kell...

Február végén háborús állapotok voltak a görög-török határon, amikor Erdogan bejelentette, hogy kinyitja a kaput a 4 millió törökországi előtt. Szerinted ez Bakondi agyszüleménye volt? Az európai járványon változott azóta valami?

Mármint Rózsa Péteré? Tényleg az.

"A kerítés embertelen, antiszolidáris,...kirekesztő, mert nem engedi be a menekülő embereket."
"Na ugye, hogy fölösleges a kerítés, mert nincsenek is migránsok!"

Így nehéz lesz választást nyerni, hogy birkázzátok a szavazókat. Mondjuk te szavazógépezed őket, hülye gyerek.

Az osztrák határ mellett élők boldogok lennének, mert ott torlódnának föl.

Ez idáig a legostobább ellenzéki hsz. De hát hajrá, ássátok el magatokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában