A gazdaságpolitika védelmében

2020. május 11. 8:09

Palotai Dániel
Magyar Nemzet
Makrogazdasági szerkezetében egészséges magyar gazdaság néz szembe a krízishelyzettel.

„Válaszcikk Chikán Attila tanár úr Magyar Narancsnak adott interjújára

Chikán Attila tanár úr a Magyar Narancsnak adott interjújában széleskörűen értékelte a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) válságkezelő intézkedéseit. Az interjú erősen véleményes politikai mondásaira nem, de két olyan állítására reagálni kívánok, amelyekben szakmai oldalról érintett vagyok. Az egyik az MNB elmúlt években folytatott monetáris politikájának és a jelenlegi intézkedéseinek értékelése, a másik pedig a munkaalapú társadalom létjogosultsága, amely alapjainak lerakásakor magam is a Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgoztam.

Előrebocsátom, hogy örvendetesnek tartom, hogy tanár úr elismeri a fontos intézkedéseink helyénvalóságát és eredményességét. Ugyanakkor az interjúból hiányzik több tény és olyan megfontolás, ami nélkülözhetetlen a szóban forgó intézkedések helyes megítéléséhez. Bízom benne, hogy ezen kiegészítésekkel más megvilágításba kerül több állítás is.

A tanár úr »kényszer szülte próbálkozásnak« nevezi az MNB intézkedéseit a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére. Eltekintve a »próbálkozás« szó negatív felhangjától, ez annyiban valóban helyes állítás, hogy a járvány egy teljesen új, kényszerű döntési helyzet elé állította a világ kormányait és jegybankjait, amelyek rendkívüli intézkedések sorát jelentették be válaszul a kihívásra. E tekintetben az MNB sem jelent kivételt, hiszen számos olyan monetáris politikai intézkedést foganatosított, amelyek a járvány szülte kényszerhelyzetre adott reakciónak tekinthetők. Az intézkedések mércéjét azonban nem az jelenti, hogy mi váltotta ki őket, hanem hogy megfelelnek-e az adott helyzetnek.

Szerencsére ezen eszközök alkalmazására, a programok elindítására jelentős mozgásteret biztosítottak az elmúlt évek hazai gazdaságpolitikai eredményei. A GDP úgy tudott éveken át robusztusan növekedni, hogy a sikeres válságkezelő lépések nyomán létrejött külső és belső egyensúly megmaradt. Ennek egyenes következménye, hogy – ellentétben a megelőző válsággal – most makrogazdasági szerkezetében egészséges magyar gazdaság néz szembe a krízishelyzettel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés