Mióta provokáció egy történelmi térkép?

2020. május 9. 19:45

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Talán kérjünk bocsánatot, hogy ezer évig létezett egy Nagy-Magyarország?

Az újságírói felületesség és érzéketlenség igazi mintapéldáját szállítja az Euronews, amikor Matthew Holroyd nevű szerzője

arról ír: „Orbán Viktor provokálja a szomszédokat Magyarország történelmi térképével”. 

Az első blikkre is összecsapott cikkben olyan állítások szerepelnek, hogy Orbán „új konfliktust generált” Nagy-Magyarország történelmi térképével, kihagyva azt a tényt, hogy a kormányfő kifejezetten a történelem érettségi kapcsán publikálta a fotót. Arról is írnak, hogy Trianont „az ország néhány polgára” nemzeti tragédiának tartja, és az ilyesmi térképeket „szélsőjobbos gyűléseken” szokták mutogatni.

És arról is írnak, hogy az épp ügyeletes horvát és a román vezetés dünnyögött valamit az ügy kapcsán. Csak a háttérről, a mélységről és a valóban súlyos tényekről és igazságokról nem írnak semmit.

Az eset egyrészt jól mutatja a térségünkkel kapcsolatos, még nemzetközi ügyekkel foglalkozó külföldi újságírók között is tapasztalható tájékozatlanságot; másrészt pedig az ehhez kapcsolódó érzéketlenséget is, amely nem tud – nem is érdeklődik, nem vesz tudomást – mindarról, ami az elmúlt száz évben a Kárpát-medencében az elszakított magyarsággal történt. 

Soroljuk?

Kiszorítás, beolvasztás, elzárás, mellőzés, elsorvasztás, jogfosztás, elűzetés, kollektív büntetés, népirtás.

Minden csapás megtörtént, amit egy nemzet az elmúlt évszázad során elszenvedhetett.

Ez a téma nem széljobbos dzsemborik show-eleme, és nem is egy kormányfői szintű alkalmi trollkodás. Ez egy nagy múltú európai nemzet történelmi jelentőségű, tragikus eseménye. Kéretik tiszteletben tartani. És előbb talán tudakozódni is róla.

A Euronews cikkírója nem veszi figyelembe, hogy Nagy-Magyarország, vagyis a Kárpátok által közrefogott egységes államalakulat évezredes múltra tekint vissza, és ennek felemlegetése soha nem provokáció, hanem ténymegállapítás. És pláne nem veszi figyelembe azt, egy szóval se tér ki arra, hogy ennek az évezredes államalakulatnak a felszabdalása mennyi egyéni és közösségi tragédiát szabadított rá arra a népre, ami 1100 éve itt él a Kárpát-medence közepén.

De ha egy Nagy-Magyarországot is ábrázoló glóbusz publikálása tényleg provokáció lenne a mindenkori világpolitikában és nyilvánosságban, akkor – na jó – legyünk engedékenyek.

Itt és most megígérhetjük: ha ezer év múlva, az Úr 3020. esztendőjének környékén az akkori román miniszterelnök közli a mai Nagy-Románia térképét, mi nem fogunk megsértődni!

Összesen 263 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már az ÚNIJÓ rég megoldotta Trianont. Nem lehet ezt felfogni?

Főleg a szerződés lejártának évében. Elképesztó popujizmus!

Talált, süllyedt!...

R.G-nek egy nagy lájk.

Látom megtaláltad a végső érvrendszert.

ha a kiszorítástól a népirtásig terjedően egy évszázada különböző jogfosztottságoktól sújtott közösségek melletti kiállás, a sorsukra való emlékeztetés (különösen, ha ez a közösség, a magyarság megegyezik a sajátunkkal) ön szerint szélsőjobboldali uszítás - akkor a hiba nem az én készülékemben van, kedves olvasó.

Tróger. Kinn tágasabb.

Mint általában, most sincs igazatok. Orbán NEM provokált. Ha VAN provokáció, az a Benes dekrétumoknak a szlovák-cseh állami "jogrendbe" mai napig tartó beillesztése.

Az eszetlenek jobban tették volna, ha nem reflektálnak a térképre. A Matthew Holroyrd egy tájékozatlan hülye, aki olyanba szólt, amiről fogalma sincs. Az Euronews nem komoly orgánum, ha ilyen nyilvánvaló, elfogult marhaságokat megjelentet. Nincs fontosabb, mint a magyarokba rúgni?

Annak idején a horvát királyság a Velencei köztársaság és Bizánc harapófogójába került, Magyarország társországává válva elkerülte a felmorzsolódást.

És a hazai baloldaltól a híreket.
Persze ilyenkor a BBC alapelvek nem számítanak, hogy több forrásból meg kell hallgatni forrást, hiszen az időt vesz el, és esetleg kiderül, hogy a bombamztikus hír igazából nem is az, és esetleg a globális baloldalnak nem fog tetszeni az eredmény.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés