Euronews: Orbán provokálja szomszédait a Nagy-Magyarország térképpel

2020. május 9. 7:40
A hírcsatorna egyik újságírója szerint Orbán haragos reakciókat provokált ki a szomszédos országok lakóiból és politikusaiból.

Pénteken jelent meg a Euronews hasábjain Matthew Holroyd cikke, melyben ismerteti az Orbán Viktor által kedden megosztott posztra érkező nemzetközi reakciókat. A magyar miniszterelnök keddi posztjában sok sikert kívánt a szerdai napon történelem érettségit íróknak. A posztjához tartozó kép egy földgömböt ábrázolt, melyen a politikai határvonalaknak megfelelően a Trianon előtti Magyarország szerepelt.

A cikk bemutatja, hogy két szomszédos ország is azonnal reagált a Facebookon a „provokációra”. Zoran Milanovic, horvát elnök válasz-posztjában például arra ösztönzött, hogy ne használjunk régi térképeket a közösségi médiában. „A szekrényeinkben és a levéltárainkban számtalan térkép található, amelyben országunk sokkal nagyobb mint jelenleg” – figyelmeztetett posztjában a horvát elnök. „Ne ossza meg őket és főleg ne tegye a profiljába! Manapság nem relevánsak vagy hatékonyak, és ami még fontosabb: végtelenül felbosszantja szomszédait” – folytatta, majd hozzátette: „Horvátország modern európai ország és nemzet... tanul a történelemből, de a jövőbe néz”.

Az elnök posztját Gordan Grlic Radman külügyminiszter egészítette még ki hivatalos keretek közt, ahol ismertette, hogy ugyan a magyar-horvát kapcsolat kiváló, ám Orbán Viktor legyen tisztában vele, hogy területi igények elképzelhetetlenek az EU-ban. 

A Euronews is ismerteti Ludovic Orban román miniszterelnök általunk is közzétett reakcióját, melyben „lisztre éhező verébhez” hasonlította a magyar kormányfőt. A cikk kiegészíti azzal, hogy román felhasználók százai reagáltak a magyar miniszterelnök megosztására Facebookon. A cikk ismerteti azt is, hogy Románia „továbbra is otthont ad egy nagy etnikai magyar közösségnek”, azonban ismerteti, hogy a bukaresti parlament elutasította nemrég azon kezdeményezést, ami hivatalossá tenné a magyar nyelvet Erdélyben. A cikk kiemeli az „Orbán Viktor Fideszéhez szorosan kapcsolódó” RMDSZ dühös reakcióját, akik Facebook posztjukban úgy fogalmaztak, hogy: „Azt kérjük csak, amit az alkotmány nyújt”.

Összesen 176 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ki törődik a román, horvát vezetők érzékenységével?
Ők törődnek a magyarok érzékenységével?

Az ilyen felvetéseket csak olyanok mantrázzák, akik tudatában vannak, hogy bizonyos területekhez az első és második világháború után jogtalanul jutottak hozzá.
Vizsgálgassák csak a saját történelmüket, abban is található elég sok szégyenfolt.

Magyarországnak pedig mindkét állam nagyon sokat köszönhet közigazgatás szervezésben és oktatásban.

Tegyük hozzá, hogy a zágrábi püspökséget és vele Horvátország fővárosát Szent László királyunk alapította.

A felháborodás új mutatja, hogy lelkiismeret furdalásuk van.
Milyen alapon akarnák megtiltani egy történelmi térkép használatát?
Nekünk a tortenelmunkhoz tartozik.
A térkép használatát nem jelent területi követelést, nem kell betojni.

"...óriási nemzetiségi feszültségek voltak itt is.."
"Mindannyiunk lelkében lobogjon a magyar haza emléke, mert ezer esztendős magyar uralom alatt nem szenvedtünk annyit, mint a cseh uralom hat éve alatt." (Hlinka páter)

A feleségem is fél az egértől, pedig nem szokott velük találkozni...

A posztoló téved. Nem a történelmi Magyarorország van a térképen.
A képen szereplő földgömböt ugyanis 2120-ban készítették.

A csehek győztes hatalom lettek mindkét világháborúban, amikben részt sem vettek.

A románoknál 926 a halálos áldozatok száma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Minden csoda három napig tart. Nincs igazuk, ebben sem. Számukra elegánsabb lett volna nem reflektálni. Mindegy.

A románok, akik otthont adnak a magyar kisebbségnek, kifejezetten röhejes. Nagyon fura otthon az, ahol még az anyanyelv használat szabadsága és lehetősége is kérdéses. Nem beszélve a többi érdekességről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés