Ballik

2020. május 8. 7:12

Nagy Ervin
Magyar Hírlap
Május elsején Jakab Péter Szanyi Tibor – egyébként hitelesebb – stílusát meghazudtolva aggódott a „magyar melósokért”, szemben a kapitalizmus termelte „bűnös tőkésekkel”.

„Kevesen emlékeznek rá, de a Jobbik szó eredetileg mozaikszó volt, amelyet az egyetemekről indult diákmozgalom, a Jobboldali Ifjúsági Közösség nevéből alkottak. Tehát – szokatlan nyíltsággal és bátorsággal – az alapítók vállaltan a politikai jobboldalra pozicionálták a leendő parlamenti párt helyét.

Azóta felnőtt egy generáció, a Jobbikba sokan és sok helyről léptek be, az alapítók nagy része az évek során – ki előbb, ki később – távozott. Vona Gábor vezetésével a párt átpozicionálta magát a »centrum« irányába, majd szép lassan betette a lábát a balliberális politika világába (ami nálunk, magyaroknál nem különül el, egyben értelmezendő a Demokratikus Charta megalakulása óta, ahol az exkommunisták és a liberálisok egymás tenyerébe csaptak). Jakab Péterrel azonban nemcsak a szövetségi politikában, hanem a politikai tartalomban is túlsúlyba kerültek a klasszikus baloldali (szocialista) és liberális értékek az Európa-szerte jobboldalinak tartott eszme normáival szemben.

A hagyományosan jobb-, illetve a baloldal közötti törésvonal még mindig létező és érthető, de mára kissé elhalványult gyakorlat. A liberális hegemón törekvés ugyanis a különböző politikai világképekben is megjelent, és kizárólagosságra törekedett. Van, ahol a konzervatív és van, ahol a szociáldemokrata ideológiába tolták be mint szellemi »trójai falovat«. Másrészről a nemzetről, a családról való gondolkodás és az individuum szabadsága mértékének megállapítása szintén új törésvonalat hozott létre a nyugati világban. De igaz az az állítás is, hogy a »lokalitás« és a »globalitás« megint csak keresztbe vágta az egykori lövészárkokat (például több baloldali és zöldszervezet lett antiglobalista, míg a liberális értékeket felvállaló »konzervatívok« sem maradtak mindenhol lokális és patrióta gondolkodásúak.) Végül pedig a huszonegyedik század krízisei, a 2008-ban kezdődő pénzügyi válság, a 2015 óta tartó migrációs katasztrófa és a klímaváltozás, valamint a koronavírus-világjárvány okozta társadalmi repedések mentén is egyre bonyolultabbak lesznek a törésvonalak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Jobbik ontogenezise egészen egyedülálló, még a magyar politikatörténetben is. Antigyurcsányista, EU-s zászlót égető, zsidó képviselőket listázni akaró, gárdistákkal a cigánybűnözés ellen vonuló fasisztoid csőcselékből Gyurcsánnyal együtt kampányoló, EU-konform, filoszemita, a bűnözők méltatlan ellátása miatt ágáló párttá vált.

Már vártam ezt az "érvelést". Ha mindez így lenne igaz, ahogy Ön írja, akkor az máris érv, mentség a Jobbik számára? Fel sem merül az igény, hogy meg kéne haladni a Patás NER pártját? Ebben lehet rá hasonlítani?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés