Egy kereszténydemokrata gondolatai járvány idején

2020. május 6. 7:28
Kalmár Ferenc
Magyar Nemzet
A történelem Ura közbeszólt.

„»Mi emberek bonyolult kapcsolatban állunk azzal a világgal, amelyben élünk a miatt a kettősség miatt, hogy a föld fiai és az Isten fiai is vagyunk«, írta Ferenc Pápa 2007 áprilisában Buenos Aires érsekeként egy üzenetben.

Ennek az emberi létről szóló, nagyon tömör, de lényegre törő megfogalmazásnak a szemszögéből érdemes átgondolni az idei járvány tanulságait. »Föld fiai« – és egyben »Isten fiai«-ként logikus lenne, ha az ember, emberiség, mindkét oldalt tekintené, nem hanyagolná el egyiket sem. Egyaránt szüksége van úgy az anyagiakra, mint a lelki »javakra«.

Ezzel szemben, ma olyan valóságos harc folyik a világban melynek egyik pólusán a neoliberális, azt állítja, hogy nincs szükség a vallási gyökerekre, vagyis Istenre, mert maga az ember megteremti a lelki »javakat« így akár Isten helyébe is léphet. A tudomány megtalálja mindenre a választ, az összefüggéseket és ez által urai és irányítói lehetünk annak a világnak melyben élünk.

A jelenlegi helyzet azonban cáfolja e neoliberális tanokat. Rátört a világra egy járvány, mely röpke néhány hét alatt megváltoztatta emberek, nemzetek, országok sorsát, gazdaságát, egyszóval a világ folyását.

A történelem Ura közbeszólt.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ember elvileg és soha nem léphet Isten helyére, mert teremtmény. Isten előbb van, s a létközlése ALAP-ján kell mindenkinek választania, mivé akar lenni? Isten barátja vagy ellenfele? Így a járvány idején csak az lett erőteljesebben tapasztalható, ami mindig érvényes.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés