Gyilkosság a BM-kórházban

2020. május 5. 7:24

Pelle János
Neokohn
Péter György halálának körülményei meglehetősen gyanúsak voltak, sőt, mindmáig tisztázatlanok. Ahhoz nem fér kétség, hogy koncepciós eljárás áldozata volt.

„Ortutay Gyula halála után harminckét évvel, 2009-ben kiadott titkos naplójában, több bejegyzés is foglalkozik Péter Györgynek, a Központi Statisztikai Hivatal elnökének titokzatos halálával.

A komoly illegális kommunista múlttal rendelkező közgazdász az 1968 január elsején elindult reform, az »Új Gazdasági Mechanizmus« egyik megalkotója volt. Ügyében a Belügyminisztérium már 1968 márciusában titkos felderítést folytatott, az MSZMP és a kormány akkori vezetőinek engedélyével.

Ellene a vád üzérkedés és deviza bűntett alapos gyanúja volt, ugyanis szenvedélyes numizmatikusként nemesfém érméket gyűjtött és vásárolt, itthon és külföldön is. De azt is rebesgettek róla, hogy »izraeli kém« volt. (Mindez másfél évvel az 1967 június közel-keleti háború után történt, mely nagyobb antiszemita hullámot indított el 1968 tavaszán Lengyelországban, de nálunk is éreztette hatását. Ez ellen Péter György – állítólag – több pártfórumon is tiltakozott.)

A KSH elnökére 1968 december negyedikén terjesztették ki a nyomozást. Felfüggesztették az állásából, de formailag szabadlábon hagyták. Valójában Benkei András akkori belügyminiszter utasítására a BM-kórházban, őrizet alatt ápolták. Péter Györgyöt többször kihallgatták, ő ismételten ártatlannak vallotta magát.

A hivatalos jelentés szerint 1969 január harmadikán éjjel ölte meg magát egy konyhakéssel. Az »öngyilkossági verziót« azonban már akkor sem hitte el senki, Budapesten a legvadabb hírek keltek lábra.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Politikai Bizottság 1958. augusztus 18-án foglalkozott a KSH-val és teljes egészében más megállapításokra jutott, mint egy évvel korábban. ,,Fel kell számolni azt a következetlenséget, ingadozást és bizalmatlanságot, amely még ma is tapasztalható a KSH vezető kommunistái részéről a párt politikájával és vezetőivel szemben.

Folytatás

Az ellenforradalom után a KSH-ban dolgozó kommunisták legnagyobb hibája az volt, hogy jobban féltek a múlt hibáinak visszatérésétől, és ilyen irányú aktivitást fejtettek ki, ahelyett, hogy fő erejüket a revizionizmus elleni harcnak szentelték volna. Péter György elvtársat felszólítják, hogy ,,gyakoroljon önkritikát korábbi helytelen nézeteivel szemben,, továbbá felszólítják, hogy ,,az év végéig távolítsák el a KSH-ból a munkásosztály álláspontjával szemben álló volt horthysta, az ellenforradalom idején aktív, vagy ellenforradalmi tevékenységük miatt máshonnan elbocsátott elemeket,, Péter György, valamint a pártszervek, főleg a budapesti és a második kerületi pártbizottság közötti ellentétek és egyre nyilvánvalóbb feszültségek ekkor kezdődtek és egészen a KSH-elnök eltávolításáig, illetve haláláig tartottak. A megtorlások befejeződésével Péter Györgyöt azonban még mindig a KSH élén találjuk. A párt- és államvezetés viszont nem mondott le eltávolításáról. Erre végül egy - talán mondhatjuk - koncepciós per keretében került volna sor. Az eljárás során a KSH-elnök éremgyűjtő szenvedélyét használták fel arra, hogy deviza bűntett gyanújával őrizetbe vegyék. A vizsgálat lefolytatására már nem kerülhetett sor, mert 1969 január elején a BM-kórházban öngyilkosságot követett el. - írja Maltsik Balázs.
http://www.publikon.hu/applica..
Kapcsolódó: https://infostart.hu/tudomany/..

A kommunisták specialitása a statisztikusok kinyírása.
Az 1937-es népszámlálás adatait sohasem hozták nyilvánosságra. Kravalt és a Központi Statisztikai Hivatal többi felelős tisztviselőjét hazaárulással megvádolták. A Pravda szavaival: elkapták őket, miközben arra esküdtek össze hogy a Szovjetunió lakosságának létszámát csökkentsék. Büntetésük főbelövés volt.
Utódaik már nem követték el ezt a hibát. Az 1939-es népszámlálást már részben publikálhatónak ítélték és így kiderült, hogy az új számok az előzőnél több mint 20 millióval többet mutattak.
(Iosif G. Dyadkin: Unnatural Deaths in the USSR, 1928-1954, 6.old.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés