Woodstockot is egy világjárvány idején rendezték meg

2020. május 3. 9:28
A legendás fesztivál idejében is influenzajárvány dúlt a világban.

„Vízöntő korszakbeli Előadás: 3 nap béke és zene", ahogy hirdették 1969-ben a Woodstock Fesztivált. Minden idők talán leghíresebb fesztiválját, ahol négyszázezer ember gyűlt össze és engedte át magát a zenének, is egy súlyos influenza járvány közepette tartották meg.

1968 decemberében érkezett meg az influenza az Egyesült Államokba Hong Kongból, ami aztán több, mint százezer amerikai életét követelte, főként 65 év felettieket, és egymillió áldozatot eredményezett a világban.

Az USA lakossága akkoriban 200 millió volt a mai 328 millió ellenében, így átszámolva ez ma közel negyed millió halálesetet jelentene. Mindezt úgy, hogy az akkori társadalom általánosan egészségesebb, kevésbé elhízott volt. A számok alapján tehát nem volt a jelenlegi koronavírusnál veszélytelenebb az akkori járvány.

Az influenza 1968-69 során egyedül több halálesettel járt Amerikában, mint a vietnámi és a koreai háború együttvéve. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon akkoriban is olyan szigorúan kezelték-e a helyzetet, mint ma, de azt kell lássuk, hogy nem. Semmi sem zárt be, az iskolákba továbbra is jártak a gyerekek és az üzlet is pörgött tovább. Az emberek moziba, étterembe és koncertekre jártak, semmi sem változott meg az életükben épp ezért emlékeik sincsenek a járványról, sőt pont a járvány közepén kezdték szervezni a Woodstock Fesztivált.

A tőzsde történeti mutatóit vizsgálva sem fogunk látni semmilyen visszaesést, ahogy a törvényhozásban keresve se fogunk találni semmilyen, a járvánnyal kapcsolatos korabeli jogszabályt. A média noha beszámolt az influenzáról, de a téma nem rúghatott labdába a címlapokért folyó versenyben a háborúval, vagy a szexuális forradalommal. 

A járvány jött és ment. Közben pedig megrendezték Woodstockot és történelmet írtak. 

 

 

 

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már elnézést, de Woodstock maga is egy világjárvány. A Woddstockon
szocializálódottak mai napig fertőznek parlamentekben, igazgatótanácsokban, bankok kasszakulcsa mellett ülve.

Megmondják mit szeressünk, hogyan éljünk, mivel tömjük a hasunkat
és gyermekeink fejét. !Le velük!

Hallgassuk csak meg mit is mond erről Szörény Levente (8:00-tól).
https://www.youtube.com/watch?..

A mostani járványt vagy 20 évnyi hiszti előzte meg szépirodalomban, filmekben, meg ijesztgetésekben, hogy "most jön a nagy vírus".

El is terjedt a hippy hülyeség járványszerűen.

Pontosan tudom miről szól. Egy tőröl fakadnak és ez a lényeg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés