Orbán ezt nem tudja megúszni

2020. május 2. 12:28

Békesi László
Hírklikk
Kommunikációval nem lehet a gazdasági hibákat korrigálni. Interjú.

„Egy héttel ezelőtt, az Ön felesége, Csehák Judit volt egészségügyi miniszter nyilatkozott portálunknak, és tömören három »K«-ban foglalta össze a szakterületén hozott kormányzati döntéseket. Mint mondta, ezeket a kabinet késve, károkat okozóan és kritizálandó tartalommal hozta meg.

Találó, frappáns jellemzés.

A magyar társadalomnak azon része, amelyik eddig is nehéz körülmények között élt, ezt kibírja? Ráadásul úgy, hogy nem is számíthat a kormányra…

Attól tartok, hogy a társadalom jelentős része nem rendelkezik sem tartalékkal, sem kitartással, türelemmel és egészséggel ahhoz, hogy ezt a hosszú ideig tartó, kiszolgáltatott helyzetet elviselje. Becslések, de statisztikai adatok alapján is elég pontos képünk van arról, hogy itt több millió ember napi megélhetése forog kockán. Ide tartoznak a mélyszegénységben élők, a szociális segélyre szorulók, azok is, akik a közmunkák minimális jövedelméből élnek, akik elveszítették állásukat, belátható időn belül nem tudnak ismét elhelyezkedni, az úgynevezett kényszervállalkozók, akik megbízásaikat elvesztették és versenyképtelenségük miatt, esélyük sincs a túlélésre. Tehát, egy nagyon széles körről beszélünk, amely a válság igazi vesztese lesz. Számukra pedig a járvány következményei elviselhetetlenek lesznek akkor, ha nem kapnak érdemi segítséget. Hogy ennek mi lesz a következménye, azt nem tudom megmondani. Olyan társadalmi rétegekről van szó, amelyek aktivitása rendkívül alacsony szintű, mozgósításuk esélye szinte a nullával egyenlő. Ha tehát a kérdés arra irányult, hogy a kétségbeesés, a kiszolgáltatottság tömeges és nyílt elégedetlenséghez, éhséglázadáshoz, fosztogatáshoz, erőszakos megmozdulásokhoz vezethet-e, akkor erre azt mondom, hogy Magyarországon ez a veszély nem reális. Marad a kétségbeejtő nyomor.

De akkor mire játszik a kormány?

Legalább három dologra. Az egyik: a járvány által létrejött szükséghelyzetet felhasználja saját pozíciói erősítésére – és itt most kifejezetten a gazdasági pozíciók megerősítésére gondolok. Ezzel ugyanis meg tudja menteni a hozzá közel álló oligarchák, szervezetek helyzetét, csökkenteni tudja veszteségeiket. A második cél, hogy azokat, a hosszú távon valószínűleg elkerülhetetlen, népszerűtlen lépéseket, amelyek áldozatokkal járnak, most, a járvány ürügye alatt hajtsa végre. Ilyenek például az egészségügyben elkerülhetetlen reformlépések, az életképtelen kapacitások felszámolása, a rendszer hatékonyabbá tétele. Most azonban ezek az intézkedések a legrosszabb időszakban és a legdurvább módon valósulnak meg – utalok itt például a kórházi ágyak felszabadítására, kiüresítésére, bezárására. A harmadik szándéka a kormánynak, hogy néhány területen felhasználja a kényszerintézkedéseket, hogy úgynevezett tranzitállamosításokat hajtson végre. Azaz: rátegye a kezét olyan vállalkozásokra, amelyeket később a saját érdekeltségi körébe tartozóknak játszik át.

A miniszterelnök még február közepén a legutóbbi száz év legsikeresebb tíz esztendejeként értékelte saját kormányzását. És kétségtelen: sok szempontból jól, és szerencsésen alakultak számára a világgazdasági folyamatok. Lehetséges-e, hogy ezt a válságot is meg tudja szerencsével úszni? Másként: működik-e ezúttal is a kommunikációs kormányzás?

Az elmúlt tíz év világgazdasági változásai kedveztek az Orbán-rezsimnek – ez igaz. De azért úgy van, hogy az a szerencsejátékos, aki nagyon sokáig eredményesen blöfföl, és még a bankkal szemben is nyereséget ér el, egyszer csak bukni kezd, mert a szerencse nem tart a végtelenségig. Egy idő után, a bank nyerni fog. Mindezt a gazdaság nyelvére fordítva: kommunikációval nem lehet a gazdasági hibákat korrigálni, ráadásul a járvány előtti kegyelmi állapot, amely a 2019-ig a világgazdaságot jellemezte, meg fog szűnni. Nyilvánvaló, hogy a válság kezelése miatt feltorlódó gazdasági károk – beleértve az eladósodást, a deficitek növekedését, beleértve e beépülő inflációs nyomást, amely előbb utóbb, a kamatok növekedésében is meg fog jelenni, az árnövekedés pedig a megtakarításokat, jövedelmeket, vagyonokat erodálni fogja –, előbb-utóbb az ingyen pénz korszaka véget ér, és hozzá kell kezdeni a felhalmozott tartozások, deficitek csökkentéséhez, az infláció megfékezéséhez. Olyan időszakba lép a világgazdaság, amikor a kényszerintézkedések elkerülhetetlenné válnak. Ez Orbánékat is utol fogja érni. Ők pedig – mivel az erőforrásokat elpazarolták az elmúlt időszakba –  kiszolgáltatottan fognak állni az új kihívással szemben. A válaszom tehát: ezt nem lehet megúszni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 191 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lacika! Már 9 éve is ezt mondtad. Úgy legyen igazad, mint eddig volt.

Egyenesen Bissau-Guineába.

Békesi egy bukott pénzügyminiszter, feleségét, Csehák Juditot börtönbe kellett volna csukni a csernobili katasztrófa során végzett miniszteri munkája okán.

Mikor jön P.M. Zita, Lengyel Lacika és többi , szakmailag bukott bölcselkedő. A magam részéről szívesebben olvastam volna ezen írás helyett, egy interjút egy vidéki parasztemberrel, például arról, hogyan élte meg a vidéki Magyarország a harminc évvel ezelőtti történéseket, a falu végleges kirablását. Vagy például egy volt MEDICOR , vagy a Kabai Cukorgyár dolgozóját a régen várt kapitalizmus visszatéréséről.

"A legrosszabb Gyurcsány is jobb, mint a legjobb Orbán" - Békesi elvtársról akkor ennyit.

http://www.atv.hu/belfold/2008..

Csak 34:-))))
Akkor tíz éve még van:-)))

Nehéz véleményt mondani Békesi László nyilatkozatáról, mert nem
tudom, hogy ez egy eheti elkésett bukás, vagy már a jövő keddi. Erre
azért az újságíró kolléga kicsit határozottabban rákérdezhetett volna.

Szenzációs, csak két gyöngyszem:
"Ha a sztárközgazdász a Nemzeti Bank elnöke lett, akkor az mindig veszteséges volt, szipkázva ki a pénzt a költségvetésből, és szerinte mindig kókler a jegybankelnök, ha az MNB fizet be a költségvetésbe.
...
Nincs olyan számadat, gazdasági mutató, amelyből ne tudna egy lépésben arra következtetni, hogy Orbán Viktor már megbukott."

Mao elvtársad bezzeg nem köntörfalazott:

Jobb lesz nektek, ha kevesebb lelkiismerettel rendelkeztek. Az elvtársaink közül néhányban túl sok a könyörület. Nem elég bennük a brutalitás, ami azt jelenti, hogy nem elég marxisták. Ezen a területen nekünk valóban nincs lelkiismeretünk! A marxizmus ilyen brutális.

Nekem könnyű:-) abban az évben született a lányunk. Voltunk felvonulni, soha nem bocsatom meg nekik, hogy kihajtottak mindenkit.

Miben remenykedik ez a ven kommer?
Hat abban, hogy elobb-utobb a bank nyer. Ha nyakat nem tori kozben.
Jo firma ez a Hirklikk is - a kommunistaktol varja a megoldast. Na, azoktol varhatja ... a gyulolkodest.

Na még ez is előbújt...

Az különösen bájos, ahogy szinte remegve drukkolnak a válságnak.

Lásd még: NEM FENNTARTHATÓ

(Legalább 2012 óta...)

:))))

Milyen érdekes, amikor egy bukott pénzügyminiszter jövendöl Orbánról... Vajákos.

Békesi elvtársék jobbak voltak.
Nekik a forint leértékelés sokkal jobban ment. Bokros Lalival eladták az országot, hiteleket vettek fel, a privatizációs bevételeknél nagyobb volt a privatizáció költsége, leépítették az egészségügyet, az oktatást.
A sportpályákat építési telekként eladták.
Horn Gyuszi országlása alatt sikerült a következő 50 év nyomorát megalapozni.
9 % forint leértékelés majd havi 1,9%, hogy ne legyen államcsőd.
Ezekhez képest Orbán nyeretlen kétéves, igazad van.


Megértem, hogy rosszul viselitek, most nem a ti oligarcháitok gyarapodnak, mint a spontán privatizáció, majd a rendszerváltást követő rablóprivatizáció során. De hát egyszer helyre kellett állni az egyensúlynak.

Az elmúlt tíz ég gazdasági változásai kedveztek az Orbán rezsimnek...

2002 és 2008 között a gazdasági környezet ugyanilyen kedvező volt, de hála az MSZP gazdasági szakértelmének, mi már a válság előtt csődben voltunk.

Fiatalabb MSZMP-s múmia nem akadt a szekrényben?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés