A Népszava-karikaturista esete az „alapbetegséggel”

2020. május 2. 13:05

Joó István
Mandiner
Pápai Gábor kidekázta saját táborának a gyűlöletporciót.

Protestáns lévén idegenkedem Isten vallási célzatú kiábrázolásától. A képrombolást viszont elítélem. Tiszteletben tartom ugyanis a lelkiismereti szabadságot, így helyén tudom kezelni az ilyen szakrális célzatú alkotásokat, és mint műélvező, ha arra érdemesek, gyönyörködöm bennük. 

Pápai Gábor „Krónikus” című karikatúrája, ami a Népszava minapi számában és a nepszava.hu oldalon jelent meg, engem nem gyönyörködtet, sőt… Pedig Pápai tehetséges karikaturista, és a karikatúra művészet, beleértve a politikai gúnyrajzokat.

Pápai gúnyrajza egyfajta képrombolás:

a keresztény vallásúak szívében élő istenkép lerombolási kísérlete.

Hiszen a keresztények vallása szerint Jézus nem csak ember, hanem tőle szétválaszthatatlanul a Szentháromság második személye is, a megtestesült és bűneink terhétől megváltó Fiúisten, avagy Isten Fia. A megfeszített Krisztus ráadásul a bevégzett megváltásmű elemi jelképe is.

Bonyolult? Egy jegyzetbe gyömöszölve: igen.

Az ellenben könnyen belátható volna Pápai Gábornak is, roppant elfogultsága ellenére, hogy a vallási jelképeket békén kell hagynunk. Ha csak nem szánt szándékkal akarunk nagyot sérteni a más vallású emberen, közösségen, mint azt a Charlie Hebdo tette Párizsban a muszlimokkal. És nem azért nem kéne így tenni, mintha a kolléga életét fenyegetné valami, hiszen a Magyarországon még a „csak” politikai keresztények sem terroristák. Hanem éppen a lelkiismereti szabadság nevében, ami a szólásszabadságnál talán nem felsőbbrendű, de a gyűlöletszabadságnál vagy éppen a provokációszabadságnál biztosan.

Aki nem görgeti maga előtt a napi sajtó meg a Facebook roppant galacsinját, talán nem érti pontosan, hogy a négyujjú kezekkel fölfeszített gúnyrajz-Jézus mellett mit keres Müller Cecília országos tiszti főorvos kifigurázott alakja, amint azt nyilatkozza: „Alapbetegsége függőséget okozott”.

Nos, az ellenzék és baloldali-liberális értelmiségiek

próbálnak, de nem nagyon tudnak mit bírálni Müller Cecílián,

aki a járvány ellen megszervezett, mindeddig sikeres védekezés irányítója és szimbolikus figurája. Ezért rugóznak azon is például, hogy miért mondják be az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin a koronavírusban elhunytak alapbetegségeit, miért szerepel a koronavirus.gov.hu-n ugyanez az információ minden egyes meg nem nevezett, de felsorolt koronavírus-áldozat esetében. Többek között Gábor György vallásfilozófus, a Gyurcsány-kormány valláspolitikai tanácsadója is gunyoros posztot szentelt annak, hogy egyik elhunyt esetében a demenciát is alapbetegségként említették. De Gábor Györgynek eszébe nem jutott volna Krisztust (gy)alázni. 

Magam azt gondolom: elhibázott, mert túlzottan szakmai, túl WHO-követő kommunikáció, hogy az egyes áldozatok alapbetegségét a társadalom fejére olvassák. Legyen bár hozzáférhető, de nem kell, hogy a tömegtájékoztatás liturgikus része legyen. Orvos barátomtól tudom, ezeket az alapbetegségeket a halotti bizonyítványból másolják ki, ahol részletesen meg kell indokolni a halálhoz vezető utat, és ugye a koronavírus ritkán öl önmagában. Kifelé nincs szükség ilyen részletezésre, tehát szerintem is felejtős lehetne ez az alapbetegség-említgetés. Már csak azért is, mert senki nem hibáztatja azért a kormányt, hogy hazánkban is vannak, még ha viszonylag kevesen is, koronavírus-áldozatok. 

Viszont ugyancsak felejtős kellene legyen az olyasfajta megnyilvánulás, mint Pápai Gábor adott karikatúrája, amely bár Müller Cecíliát veszi célba, egy paszattal vallást sért, illetve oda akar kacsintani az olvasótábor keménymagjának.

Kidekázta ennek a tábornak a gyűlöletporciót.

Emlékszünk még Niedermüller Péter esetére? Kerületi polgármesterré választása után, antifasiszta kitüntetése előtt „rémisztő képződménynek” nevezte a „fehér keresztény, heteroszexuális férfiakat”. Ám ezt mégiscsak egy élő adásban tette; ha ugyanerről publit ír, talán lefarag abból a megfogalmazásából, amelytől utólag még Rónai Egon, az ATV műsorvezetője is elhatárolódott. Pápai viszont amilyen jól rajzol, olyan kiszámított. Nem is határolódott el senki, baloldali-liberális oldalon a blaszfémikus üzenetétől. 

Ha most Pápai Gábort meg szerkesztőit, illetve az el nem határolódó harcostársait gyűlölet célpontjává igyekezném tenni, azzal súlyos „alapbetegséget” árulnék el. A karikaturistáéhoz hasonlót.

Ehelyett inkább egy kicsit kétes, de azért bizalomerősítő hírmorzsát szeretnék a nagyérdemű tudtára adni. Mivel van némi átjárás a kétosztatú újságíróvilágban, arról értesülhettem: magán a Népszaván belül azért volt némi feszültség, titkos vita abból, hogy kellett-e ilyen karikatúrát közzétenniük a szerkesztőknek. Miről árulkodik ez az icipici, és persze ellenőrizhetetlen füles? Hogy netán mégiscsak van nálunk egy közös zsidó-keresztény gondolati és erkölcsi hagyomány.

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tóta W, Bruck, Niedermüller, fenti ócska alak és így tovább.

Megnőtt az amúgy is nagy arc a tavaly őszi győzelem óta.

Főleg Budapestre értettem. Elég volt az is, hogy elszálljanak.

Auschwitzon sem gúnyolódunk.

Igen. De ugyanakkor nem fél a karikaturista :-))) mert nincs is sajtószabadság:-)) meg dikatúra van.

Magadon is nevethetsz.

A gyűlölet része a harcnak. Az ellenség kitartó gyűlölete repít minket túl az ember természetes korlátain és formál bennünket hatásos, választékos, erőszakos és hidegvérű gyilkoló-gépekké. Katonáinknak ilyenekké kell válniuk, mert a gyűlölet nélküli emberek nem győzhetik le a brutális ellenséget.- fogalmazta Ernesto Che Guevara ezen anti-krisztusi üzenetét 1967-ben, a Trikontinentális Szolidaritási Szervezet Kubában tartott konferenciájára.

Vajon Muller Ceciliat is megvedi majd a roman nagykovet?
Mit tesz Muller es mit Szabo Timea ezert a nemzetert?
Zongorazni lehetne a kulonbseget.

Pápai Gábor gondoljon arra, ami neki szent / ha van ilyen /, s akkor mindjárt tudhatja, hogy milyen aljasságot csinált.

"Mit röhögtök? Magatokon röhögtök!” (Gogol)
Így már jobb.

Konkrétan mit kellene megcáfolni? Azt a víziódat, hogy MC csak egy báb és OV irányítja a járványügyi védekezést? Kérlekszépen. MC-nek van járványügyi végzettsége, OV-nak meg nincs. Ezért OV megbízta MC-t, hogy irányítsa a járványügyi védekezést.

Ez így szokott működni.

Találós kérdés: ha megbízok egy szobafestőt, hogy meszelje ki a lakásomat, akkor én meszelem ki vagy ő meszeli ki? Ha ezek már mennek, akkor lépj eggyel nagyobb absztrakciós szintre, és próbáld meg ugyanezt értelmezni a miniszterelnök és az országos tisztifőorvos viszonyrendszerében.

Ha sikerült, jelentkezhetsz egy buksisimiért. De csak virtuálisan, mert karantén van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés