Pokorni, Rajk és Donáth: Sorstalanság/sorsközösség 2.0

2020. május 1. 16:02

Braun Róbert
Index
Schmidt egy halott embert gyaláz, akinek nincs módja válaszolni.

„Néhány hónappal ezelőtt Pokorni Zoltán Holokauszt-megemlékezése kapcsán arról írtam, hogy milyen szerepe van a nyilvános megszólalónak a sorsközösség/sorstalanság határai formálásában a politikai közösség egésze számára. Az akkori vitában annak következményeit mérlegeltem, ha a családi érintettségből fakadó személyes megrendülés nem válik politikai cselekvéssé.

Méltatlan lenne nem megszólalnom ezúttal, mikor egy hasonló vita van kibontakozóban. Schmidt Mária Rajk László könyvben megjelent életút-interjúja kritikájának központi kérdése, hogy milyen felelőssége van a demokratikus ellenzéknek, majd a rendszerváltás utáni – jobb szó híján – balliberális politikát képviselőknek a nemzet végletes megosztásában.

Schmidt vádba burkolt kérdése úgy szól, hogy miképpen lehet morális alapon támadni egy többszörös kétharmados választási győzelemmel legitimált közpolitikai berendezkedést akkor, amikor a kritikusok maguk nem néztek szembe a saját politikai közösségük egyes tagjainak korábbi politikai bűneivel, vagy a személyes érintettségből – elsősorban szüleik kommunista diktatúrabéli szerepvállalása és ennek következményeiből származó tragédiákat – nem tették politikai cselekvéseik alapjává. Mielőtt erről írnék, kitérőt kell tegyek. Schmidt egy halott embert gyaláz, akinek nincs módja válaszolni. Nem a kételyeit osztja meg az olvasóval, hanem ítéletet mond.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kiválasztott

,,1992-93-ban Soros ösztöndíjas az Egyesült Államok-béli Rutgers University történelem tanszékén, majd ugyanott, a Center for Historical Research kutatóintézetben kutató. ,,

Szerinte akkor soha senkinek nem lehet véleménye olyan emberről, aki már meghalt. De a ballibnek se legyen ám!!!!

A bécsbe menekült Fletó szopó ügynök, ex MNB-s feleséggel.

Azaz mehetsz a picsába Braun elvtárs.

Szerintem ez az a Braun, aki a Magyar Nemzeti Bankot jelképező "emblémáért" nagyon szépen lett megfizetve, mint alkotója, ezenkívül ügyesen veszegetett ingatlanokat a Gugger hegyen, még az Orbán kormányok előtt. Már a Csillag is ott építtetett elegáns modern villát. Ízlésük, az volt. Tényleg stratégák.

Más, így hirtelen, nem jut eszembe.

Egy már nem élő ember könyvben leírt gondolatait miért ne lehetne vitatni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés