Román külügy: Szijjártó félremagyarázza Iohannis nyilatkozatát

2020. április 30. 9:43
„Provokatívnak és helytelennek” tartják a magyar külügyminiszter kijelentéseit, aki több tiszteletet kért a román államfőtől a magyaroknak.

A román külügy szerda esti közleményében azt állítja, a magyar külügyminiszter „sajnálatos módon” félremagyarázza Románia elnökének nyilatkozatát, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy „a román alkotmány előírásaival szembemenő törvénykezdeményezés” témája az ország kizárólagos belügye, a magyar félnek nem kell állást foglalnia ennek kapcsán – írja a Székelyhon. Az üggyel mi is részletesen foglalkoztunk.

Ennélfogva a külügyminisztérium provokatívnak és helytelennek tartja a magyar hivatalosság nyilatkozatát, amelyben gyűlöletkeltőnek minősítette az elnök beszédét, ugyanakkor szükségesnek véli, hogy a magyar fél vizsgálja felül hozzáállását és tetteit, amelyek a Romániával és az ország magas rangú képviselőivel szembeni tisztelet hiányáról árulkodnak” – fogalmaz a közlemény, amelyet az Agerpres ismertet.

Ebben felhívják a figyelmet, hogy Románia eleget tesz alkotmányos kötelezettségeinek valamennyi állampolgárával szemben, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. Ugyanakkor leszögezik, a Románia és Magyarország közötti kapcsolat nagy fontosságára való tekintettel, az ez iránti felelősségérzetből a román külügy tartózkodott az elmúlt időszakban attól, hogy reagáljon a magyar fél „egy sor provokatív megnyilvánulására”, elkerülendő a kétoldalú kapcsolatok „indokolatlan romlását” – írják. A külügyminisztérium ugyanakkor „visszafogottságra és tisztánlátásra” int a jószomszédi és stratégiai partnerségi viszony megerősítése érdekében.

Összesen 100 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kármentésnek gyenge.
Miért ne szolgálhatnak meg, amikor minket emleget?
Románnak lenni tényleg egy foglalkozás.

Kínával, a biológiai fegyverrel támadó országgal szemben lenne ilyen kemény ez a Peti!

Románia alkotmánya kirekesztő, nem tartják be a saját gyulafehérvári nyilatkozatukat.
Egyébként meg kell változtatni az alkotmányt, Magyarország is változtatott az EU miatt.
Ez nem indok az autonómia elutasítására.

Kicsit idegesek. Az I. vh-t követő békeszerződések által kreált államok közül kettő már feloszlott. Melyik a következő?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés