Gumicsontok

2020. április 21. 11:15

Őry Mariann
Magyar Hírlap
Minden kultúrkör tele van olyan szokásokkal, amelyek nem halnak ki, noha lassan már a legidősebbek sem tudják, honnan is erednek.

„Lelkiismeretesen továbbörökítjük őket, bár tudjuk, nem állna meg a világ forgása, ha félretennénk. Valami hasonlóvá érik lassan az eurokraták gyökértelen kultúrkörében a »magyarozás«. Tavaly már a harmadik olyan ciklus kezdődött el az Európai Parlamentben, amelynek során a régi és az új képviselők is nagyon hamar beleunhatnak a rendszeres „magyarvitákba«. Vannak persze az igazán elszánt Orbán-fóbiások, akik sose csömörlenek meg, ha hazánkról van szó, no meg a magyar ellenzék – ők ilyenkor csillognak, ha már máskor, máshol nem nagyon sikerül. Figyelembe véve a parlamenti választások eredményeit, ez aránylag értelmetlen elfoglaltság, de hát lelkük rajta. A jelentéstevők és más élharcosok legalább öt percre a magyar ellenzék sztárjaivá válnak, noha Judith Sargentini nem emelte őket hatalomba, a jó Rui Tavaresre és Viviane Redingre pedig már alig emlékszünk.

Az uniós intézmények és nyugati liberális politikusok aktuális fő aggodalma nem a koronavírus, mint minden normális embernek, hanem a járvány elleni védekezésről szóló magyar törvény. Hogy ez miért van így, azt csak annak ismeretében érthetjük meg, hogy a liberálisokat teljesen hidegen hagyja, országaikban mi érdekli az embereket, és mi van befolyással az életükre. Az emberek számára érdektelen témák habosítása és az ideológiai viták végtelenre nyújtása a specialitásuk.
Ezt koronázzák meg némi felsőbbrendűségérzettel, a közép- és kelet-európai tagállamok lenézésével és az uniós források megvonásával való fenyegetőzéssel.

Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke sokszor beállt már ebbe a kórusba, szóval ha kivételesen valami jót – vagy legalább nem rosszat – mond Magyarországról, arra felkapjuk a fejünket. A cseh biztos asszony a hétvégén azt mondta egy műsorban, hogy Magyarország az új koronavírus-járvány elleni védekezés során eddig nem fogadott el olyan törvényt, amely ellenkezne az európai uniós joggal. Hozzátette, a járvány kapcsán az EB minden tagállamban megvizsgálja, hogy az elfogadott kormányzati intézkedések nem sértik-e a jogállamiságot, egyébként pedig sokat beszélt a témáról Varga Judit igazságügyi miniszterrel. Jourová honi ellenzéket elszomorító véleménye mögött valóban az lehet, hogy odafigyelt arra, amit a magyar miniszter mondott neki, Brüsszelben pedig végre elolvasták a kérdéses jogszabályt, és összehasonlították más országok hasonló intézkedéseivel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés