Nagypénteki ámokfutás

2020. április 17. 9:12
Sajnálatos, hogy a végrehajtó hatalom arra törekszik, hogy a munkavállalók ellentmondás nélkül teljesítsék a munkáltatók utasításait.

„Április 10-én megjelent egy rövid jogszabály, amely jelentős elmozdulást hozott a munkahelyi szintű erőviszonyok terén. Az új regula ugyanis megengedi, hogy a cégek egyoldalúan – a dolgozók beleegyezése nélkül – elrendelhessék a 24 hónapos munkaidőkeret alkalmazását. Az intézkedés bevezetéséhez nincs szükség kollektív szerződésre, így a jelenlegi hat havi munkáltatói szabad rendelkezési jog egyezkedés és egyetértés nélkül is huszonnégy havira bővíthető. Az új jogi norma érvényes – munkaidőre vonatkozó –, munkahelyi szintű kollektív szerződéseket is felülírhat, ezáltal a korábbinál is kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek az alkalmazottak.

Ma már tudjuk, hogy »A Kormány 104/2020. (IV. 10.) Korm. rendelete a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet munkajogi szabályainak a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében történő kiegészítéséről« szóló jogi norma tovább csökkenti a vállalati szintű szakszervezeti befolyást, és rontja a munkavállalók alkupozícióit. Sajnálatos, hogy a végrehajtó hatalom még most sem abban érdekelt, hogy javítsa a munkahelyi légkört, hanem inkább arra törekszik, hogy a munkavállalók ellentmondás nélkül és teljes kiszolgáltatottságban tejesítsék a munkáltatók utasításait. Ebben a feszült helyzetben az államnak - az indulatokat megértő, de azokat semmiképpen nem gerjesztő – közvetítő és segítségnyújtó magatartást kellene tanúsítania.”

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ő lenne Dávid Ferenc?

,,1988-ban szakközgazdász és doktori címet is szerzett. A budapesti Hermes ÁFÉSZ kereskedelmi-vendéglátó részlegénél helyezkedett el, majd öt évvel később a Szövetkezetek Országos Szövetségéhez, a SZÖVOSZ-hoz igazolt át. Több mint húsz évet dolgozott itt, amikor - 2005 őszén - Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke felkérte, hogy vállalja el a VOSZ főtitkári posztját. Dávid Ferenc 2006 február 1-je óta volt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára. A tisztségre háromszor választották meg egyhangú szavazással. E posztjáról saját kezdeményezésére, közös megegyezéssel távozott 2018. szeptember 30-án.

2019. novemberétől Dávid Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) gazdasági szakértője. (A pártba nem lépett be.),,

Amennyiben igen, akkor arról írhatna, hogy miképpen sikerült az ÁFÉSZ vagyont eltüntetni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés