Gazdaság: nagyobb a baj, mint 2008-ban – itt a Mandiner új podcastje!

2020. április 17. 15:31
Kilenc százalékos gazdasági visszaesést prognosztizálnak az EU-ban 2020-ban, a második negyedévben nagyobb lesz az esés, mint a 2008-as válságban volt. Az európai gazdaság megmentésével az Európai Unió jövője a tét.

A koronavírus-járvány visszaszorítására hozott tagállami karantén-intézkedések életmentőek, de egyúttal gyakorlatilag hibernálták a gazdaságot. A leálló szektorok miatt az eleve szerkezeti problémákkal, súlyos államadóssággal küszködő dél-európai államok újabb pénzügyi válságba süllyedhetnek. Németország azonban egyelőre nem akar saját eladósítása árán újabb uniós mentőcsomagot finanszírozni. De akkor hogyan lábal ki a válságból Európa? Melyik elv: az igazságosság vagy a szolidaritás győz a válságkezelésben? Az érdekkülönbségek miatt fennáll-e az EU szétforgácsolódásának veszélye?

Vendégünk: Domonkos Endre, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának tudományos főmunkatársa.

Műsorunk az alábbi felületeken is elérhető:

Apple Podcast

Spotify

Soundcloud

Google Podcasts

Radiopublic

Breaker

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meghallgattam az elemzést és sok állítással nem értek egyet.

Kezdeném azzal, hogy a járványnak nagyon az elején vagyunk, nem tudjuk, hogy meddig fog tartani és mekkora tőkét emészt fel. Így minden elemzés ma még korai.

Nem értek egyet azzal, hogy az EU 2008-2009 válságkezelése megfelelő volt. Görögország még mindig válságban van. Olaszországban Spanyolországban, Franciaországban is mélyült a válság. Utóbbinál nemcsak gazdasági, de társadalmi válság is van.

A szolidarítás kérdését erősen korlátozza Németország várható gazdasági helyzete. Ugyanakkor hatást gyakorol az is, ha Németország befelé fordul és a déli országok bedőlnek, akkor az eurónak kongattak és ezt Németország is megérzi. Továbbá mivel a német ipar is a globalizáció terméke - kiszervezett gazdaság - ő sem kerülheti el a másodlagos hatásokat. Hollandia gazdasága elsősorban a kereskedelemre, szolgáltatásra épült, így az EU recessziója rájuk nézve is súlyos terhet jelent.

Amennyiben ténylegesen nagyobb lesz a járvány következménye a gazdaságra, mint a 2008-2009 világválság és az EU nem talál rá jó megoldást, ugyanúgy akarja kezelni ahogy az utóbbi válságot kezelte, akár az EU kettéválásához, felbomlásához is elvezethet.

Ezek azonban csak feltételezések. Az végső elemzéshez meg kell várni a járvány lecsengését.

Emlékeztek?
Aki pár hete szólni mert, hogy baj van, még rémhírterjesztéssel próbálták sarokbaszorítani, jobb esetben Mindmeghalukkal hülyézték.
Most meg a vezér mögé sorakoznak a másik irányba.
Pfej!
Pfej!

Borítékolom, hogy az EU balliberálisai ezerrel fogják nyomni, hogy csak az Európai Egyesült Államok megvalósítása segíthet.

Gyurcsány okozta a a 2008-as válságot, és Orbán küldte szét a világban a vírust? Ezzel hülyíted a saját elvbarátaidat? Mert mások nem veszik be. Tedd tisztába az ok-okozat összefüggést. Más dolog válságot okozni és más dolog kezelni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés