Magyar Nemzet: Álhír alapján ítélné el hazánkat Brüsszel

2020. április 15. 8:52
Csütörtökön és pénteken az EP a koronavírus elleni küzdelemről, illetve a világjárvány következményeiről szóló álláspontjáról szavaz.

„Csütörtökön és pénteken ismét virtuá­lisan ül össze az Európai Parlament (EP), a testület a koronavírus elleni küzdelemről, illetve a világjárvány következményeiről szóló álláspontjáról szavaz. A Magyar Nemzet információi szerint az állásfoglalás tervezetébe bekerült az is, hogy

az EP elítéli a döntést, miszerint Magyarországon időkorlát nélkül hirdették ki a járványügyi veszélyhelyzetet, illetve azt, hogy felfüggesztették a parlament működését”

– írja a Magyar Nemzet.

A portál hozzáteszi: „az utóbbi, valótlan állításhoz érthetetlen módon ragaszkodnak uniós berkekben, holott hétről hétre ülésezik a magyar Országgyűlés, amit a kormány számos tagja – legutóbb Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – is már a nemzetközi sajtó figyelmébe ajánlott. Ami az időkorlátot illeti, Varga Judit igazságügyi miniszter nemrég a Die Weltnek mondta el:

a parlament bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást, a veszélyhelyzet idején tett intézkedések pedig a rendkívüli jogrend végével érvényüket vesztik”.

A Magyar Nemzet szerint az uniós parlament állásfoglalásában mindenesetre kérheti, hogy az Európai Bizottság vizsgálja a rendkívüli intézkedések EU-s szerződésekkel való összeférhetőségét, valamint a demokrácia és jogállamiság címszavak alatt vessen be valamennyi rendelkezésére álló – köztük költségvetési – eszközt. Az uniós tanácstól a képviselők azt kérnék, hogy vegye újra napirendre a hetes cikkelyes eljárásokat – írják. A portál hozzáteszi: „Magyarország és a jogállamiság utoljára tavaly decemberben volt téma a tanácsban, a jelenleg is futó horvát EU-elnökség a korábbi finn elnökséggel ellentétben nem szentel sok energiát a politikailag túlfűtött mechanizmusnak.”

Az EP dokumentumtervezetének jogállamiságról szóló fejezetében egyébként nem csak a magyar kormány lett nevesítve: Lengyelország rendkívüli intézkedései szintén aggodalomra adnak okot a testület szerint – írják.

Az eredeti, teljes bejegyzést ide kattintva olvashatja el.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés