Kiállunk Dr. Cserháti Péter mellett

2020. április 14. 17:05
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége
MEOSZ
Egy emberként állunk mögötte, ahogy Ő tette a betegei ágyánál!

„A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a több százezer mozgáskorlátozott ember megdöbbenésének hangot adva Orbán Viktor miniszterelnökhöz és prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszteréhez fordult Dr. Cserháti Péternek, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatójának felmentése miatt. Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke  a magyar egészségügyi szakpolitikáért felelős minisztertől egyebek mellett arra vár választ, hogy kivizsgálta-e alaposan a helyzetet, vagy csak számokra alapozva hozta meg  döntését más szempontokat nem mérlegelve. A MEOSZ elnöke Orbán Viktor miniszterelnök közbenjárását kérte ebben a nehéz helyzetben a probléma mielőbbi tisztességes megoldása érdekében.  A MEOSZ köszönetét fejezi ki Dr. Cserháti Péter PhD – közösségünknek továbbra is OORI főigazgató – felé lelkiismeretes szakmai munkájáért, munkásságáért. Egy emberként állunk mögötte, ahogy Ő tette a betegei ágyánál!

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke több százezer magyar mozgáskorlátozott ember érdekében fordult prof. Dr. Kásler Miklós miniszterhez és Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben jelezte, hogy a mozgáskorlátozott emberek közössége mély megdöbbenéssel fogadta az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatójának, Dr. Cserháti Péternek PhD. a felmentését. Értetlenül állunk az Ön döntése előtt, mert Főigazgató Urat a magas szakmai színvonalú ellátásért elkötelezett szakemberként, emberként ismerhettünk meg. Minden eszközzel  megtett mindent az OORI élén és minden  más módon is azért, hogy a betegellátás minősége a legmagasabb szinten tudjon megvalósulni hazánkban. Magas szakmai színvonalon szolgálta a gyógyítás és a rehabilitáció fejlődését. Megalapozott szakmai tudására folyamatosan támaszkodhattak más kormányzati fejlesztések területén is – fogalmazott Kovács Ágnes az emberi erőforrások miniszterének írt levelében. (A MEOSZ elnökének prof. Dr. Kásler Miklóshoz írt levele itt olvasható.)

A MEOSZ elnöke kiemelte hogy a veszélyhelyzetben a megelőzést, a fertőzöttek számának csökkentését és a védekezést szolgáló felelős kormányzati döntéseket minden magyar állampolgárnak támogatnia és segítenie kell. Otthon maradni és felelősséget vállalni a saját, a családjuk és a közösség egészségének megóvásáért! A felelősen gondolkodók így tesznek, a kisebbséget pedig még határozottabban kell otthon maradásra bírni, még erősebb kijárási tilalmi intézkedésekkel! Kovács Ágnes köszönetét fejezet ki, hogy a veszélyhelyzet kapcsán megfogalmazott kéréseinket támogatva kormányzati döntések születtek. Felelős vezetői döntésnek nevezte,  hogy a kórházaknak szabad kapacitásokat kell biztosítaniuk a  járványban érintettek ellátására, felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy a szabad kapacitások biztosítása nem jár-e együtt az ellátásra szoruló magyar állampolgárok ellátásának elmaradásával. Kérdés továbbá, hogy orvosszakmai szempontból indokolt-e minden beteg elbocsátása a leendő COVID-19 fertőzöttek ellátására való felkészülés okán. Akárcsak az is, hogy a háziorvosi szolgálatok és a járóbeteg szakellátás lassú leállása a jelenleg beteg emberek állapotára nézve milyen következményekkel jár majd. Felelősséget kell vállalnunk a jelenlegi betegek ellátásának biztosításáért is, hisszük Főigazgató Úr nehéz szakmai döntése mögött ez húzódhatott meg! Nem olyan szakembernek ismertük meg munkássága alatt, aki megalapozott indok nélkül nem tesz eleget szakmai elvárásoknak – szögezte le Kovács Ágnes  a miniszternek írt levelében.

Kovács Ágnes választ vár az emberi erőforrások miniszterétől arra, hogy  vizsgálta-e ezen szempontokat, és mint a magyar egészségügyi szakpolitikáért felelős miniszter segítette- e ebben a Főigazgató munkáját. Kivizsgálta-e alaposan a helyzetet, vagy csak számokra alapozva hozott döntést, nem mérlegelve más szempontokat. Továbbá, a miniszter 2020. április 10-én közölt adatokra hivatkozva 2020. április 12-én hozta meg a felmentésről szóló döntést, holott a teljesítés határideje 2020. április 15. volt. Amennyiben  2020. április 15-én az utasításban foglaltak teljesülnek, úgy visszavonja-e  a felmentést megalapozottság hiányában. Tudomásunk szerint  több kórházban ugyanígy folyamatosan zajlanak a „kiürítések“, a fekvőbetegeknek adott távozási időpontok még életben vannak, és jó esetben kedd reggelre tudják biztosítani az utasításban vállaltakat. Bízom abban, hogy az OORI főigazgatója esetében nem eltérő gyakorlatot folytattak – fogalmazott Kovács Ágnes.

Kovács Ágnes Orbán Viktor miniszterelnök (A MEOSZ elnökének a miniszterelnökhöz írt levele itt olvasható) közbenjárását kéri ebben a nehéz helyzetben a probléma mielőbbi tisztességes megoldása érdekében. Érezve a felelősséget közösségünkért, támogatva a magyar kormány munkáját kötelességemnek érzem megszólalni ebben az ügyben, mert  a magyar egészségügy egy kiemelkedő és elkötelezett egészségügyi szakemberét veszíti el ebben a vészterhes időben, aki mindig lojálisan, felelősséggel és magas szakmai színvonalon végezte  a munkáját – fogalmazott a MEOSZ elnöke, aki egyúttal arról is tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy a MEOSZ köszönetét fejezi ki Dr. Cserháti Péter PhD – nekünk továbbra is OORI főigazgató – felé lelkiismeretes szakmai munkájáért, munkásságáért! Egy emberként állunk mögötte, ahogy Ő tette a betegei ágyánál!

Budapest, 2020. április 13.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés