Maruzsa: Azt javasoljuk, hogy idén ne legyenek szóbeli érettségik

2020. április 9. 12:03
A javaslat szerint csak az írásbeli vizsgákat tartanák meg, szigorú szabályozások mellett.

A köznevelés digitális munkarendbe állítása sikeres volt, három hét tapasztalatával gazdagodtunk” – jelentette ki Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy az oktatási akciócsoport többször foglalkozott az érettségi kérdéskörével, a javaslatuk pedig a következő: az érettségit úgy kell megszervezni, hogy a járványügyi helyzetnek, az emberek biztonsági elvárásainak és a felsőoktatás felé történő korrekt lebonyolításnak is megfeleljenek – emelte ki.

Nemzetközileg két út van, vagy az év végi jegyekből adják ki a bizonyítványokat –tehát nem szerveznek érettségit – vagy rövidített vizsgák lesznek – vázolta fel a helyzetet. Ausztria az írásbeli, Szlovákia a szóbeli érettségi mellett döntött. Dániában mindkettőt lebonyolítják, Németországban és Finnországban pedig ez már meg is történt.

A javaslat részletei

Magyarországon az érettségi egyben felvételit is jelent, ha ez nem történik meg, akkor a felsőoktatásban léphetnek fel problémák és felvételi szervezésére lenne szükség, erre viszont nincs felkészülve a felsőoktatási intézményrendszer. Ezért azt javasolják, hogy érdemes lenne megszervezni az érettségit, a szintemelő vizsgákat törölni kellene, így legfeljebb 73 ezer érettségiző maradna – fejtette ki az álláspontot az államtitkár.

Senkinek sem kötelező idén érettségiznie, ha nem felvételizik, ha pedig fizetett a jelentkezésért és visszalép, akkor az állam visszafizeti az összeget. 

A lehető legkevesebb kontaktussal járó legrövidebb lehetőséget kell választani

 – hangsúlyozta. Tehát azt javasolják, hogy csak írásbeli érettségit szervezzenek, ezzel felére csökkentve a vizsgaesemények számát. Szóbeli vizsgát csak ott tartanának, ahol sajátos nevelési igényből fakadóan felmentettek valakit az írásbelik alól. 

Megvalósítás

A megvalósítás kapcsán kifejtette, hogy 1,5 méteres távolságot kell tartani minden érintett között, illetve egy teremben nem tartózkodhatna tíznél több személy. Amennyiben csak írásbeli lesz, akkor 14 nap alatt valamennyi vizsga lebonyolítható – jelentette ki.

Előrébb hozni nem lehet a vizsgákat, hiszen az nem lenne méltányos, valamint túlságosan eltolni sem lehet, egy októberi érettségi nem reális – vélekedett. A tervek szerint egyébként szeptemberben elindítják majd az új tanévet, de készek arra, hogy május vagy június folyamán a kezdő időpontot úgy határozzák meg, ahogy azt a járványügyi helyzet indokolja. Az érettségi esetében a május 4-i kezdés mellett döntöttek – összegezte a javaslatot, amit a kormánynak még el kell fogadnia.

(Mandiner)

(Nyitókép: Diákok várják a feladatlapok kiosztását a középszintű matematika írásbeli érettségi vizsgán a salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban 2018. május 8-án.)

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy emlékszem, h. Nálatok kiemelkedően teljesítő, kötelességtudó leányokról van szó. Talán az lenne a helyes, h. aki a harmadikos, év végi, negyedikes félévi jegyeivel beéri, azt hagyják békén és annak alapján nyerjen felvételt. A felvételi keretszámokat olyan 10%-kal meg lehetne emelni.

Helyesebb lenne lemondani a kontaktusokról. Vajon mit lépnek majd a csehek, lengyelek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés