Droglabort találtak Kolumbia uruguayi nagykövetének birtokán

2020. április 7. 13:36
A drogüzemben havonta legkevesebb egy tonna kokaint tudtak előállítani.

Az urugayi Fernando Sanclemente azután nyújtotta be lemondását Iván Duque államfőnek, hogy a kolumbiai főügyész hétvégi tévéinterjújában azt mondta, a diplomatának közvetlenül köze volt az ingatlanján talált droglaborhoz. A rendőrség februárban talált rá a drogüzemre a fővárostól, Bogotától 60 kilométerre, Cundinamarca megyében lévő birtokon. A labort felgyújtották, a rendőrség öt embert vett őrizetbe a helyszínen.

A drogüzemben havonta legkevesebb egy tonna kokaint tudtak előállítani. A kábítószert külföldi piacokra szállították a bogotái El Dorado repülőtéren át. Sanclemente tagadta, hogy köze volt a drogkereskedéshez, azt állította, nem volt tudomása a droglabor létezéséről sem. A nagykövet családja 1987 óta felerészt birtokolta a 170 hektáros vidéki ranchot egy olyan családdal együtt, amely tulajdonosa a Dann nevű kolumbiai szállodahálózatnak. Három évvel ezelőtt a birtok 40 százalékát bérbe adták mezőgazdasági tevékenységre.

Kolumbia a világ egyik legnagyobb kokatermesztő országa. Közel 169 ezer hektáron termesztenek kokacserjét, amely szárított leveleit perui és bolíviai indiánok évszázadok óta rágják élénkítőszerként. A levélből kivonható kokain azonban erős és illegális kábítószer. Az ENSZ tavalyelőtti felmérése szerint Kolumbia évente 1120 tonna kokaint tud előállítani.

(MTI)

 

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kokaintesztet a parlamenti és önkormányzati képviselőknek!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés