Orbán Viktor: Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozunk létre

2020. április 6. 12:33
A többi között a kormány döntött egy 450 milliárdos beruházásösztönző és munkahelyteremtő programról, és visszaépítik a 13. havi nyugdíjat is.

Tíz év megfeszített munkával már épp egyenesbe jöttünk, amikor a koronavírus megérkezett és veszélybe sodorta az eddigi eredményeinket” – kezdte bejelentését a magyar kormányfő. A helyzet igazságtalan, de ez sem ad felmentést, nem törődhetünk bele, nem fogadhatjuk el. Meg kell vele küzdenünk. Egyszerre a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is – fogalmazott Orbán Viktor hozzátéve: „most olyan gazdasági intézkedéseket kell hoznunk, amelyek átsegítenek bennünket az előttünk álló nehéz szakaszon”.

A cél az hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, mi annyit hozzunk létre” – jelentette ki a miniszterelnök. Elmondta azt is, hogy három ütemben hajtják végre az akciótervet. Az első ütem része volt a TB-járulékkal kapcsolatos intézkedés és a KATÁ-soknak nyújtott segítség, illetve a bankhitelek felfüggesztése. „Ma megindult a második szakasz” – fogalmazott Orbán Viktor.

A gazdaságvédelmi akcióterv a GDP 18-20%-át csoportosítja át – mondta el hozzátéve, hogy „a 2020-as költségvetéstől el kell térnünk, a költségvetési hiányt pedig 1%-ről 2,7%-ra emeljük”.

A gazdaságvédelmi akcióterv öt pontból áll, és számos alponttal rendelkezik. 

1. Munkahelymegőrzés: a kormány átvállalja a munkáltatótól a bérköltségek egy részét.

2. Munkahelyteremtés: a kormány 450 milliárd forintos beruházásösztönző programot indít a munkahelyteremtés érdekében.

3. Kiemelt ágazatok újraindítása: a kiemelt ágazatok újraindításáról is döntés született. A kormányfő elmondása szerint ez érinti a turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, építőipar, logisztika, közlekedés, film és a kreatív ipar ágazatát is.

4. Vállalatok finanszírozása: a kormány kamat és garanciatámogatott hiteleket biztosít a magyar vállalatoknak 2000 milliárd forint értékben.

5. Család- és nyugdíjas védelem: a kormány visszaépíti a 13. havi nyugdíjat. Ez négy részletben kerül majd kifizetésre. Az első részlet 2021. februárjában lesz kifizetve, amikor a januári nyugdíjon felül plusz egy heti nyugdíjat fognak kapni az érintettek. Ugyanígy lesz majd 2022-ben és 2023-ban is – jelentette be Orbán Viktor.

A kormányfő hozzátette, a program irányítását és koordinálását Palkovics László fogja végezni. Máger Andrea a vállalatokat fogja „lendületbe hozni” és bekapcsolja ebbe az akciótervbe, Varga Mihály pedig a források biztosításáért fog felelni. „Nehéz időket élünk, de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül. Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra” – fogalmazott a kormányfő. 

(Mandiner)

Összesen 439 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Köszönjük, miniszterelnök úr!
Mindent, amit értünk és a hazánkért, Magyarországért tesz.

Nem is most jöttünk egyenesbe, hanem 2015-ben!
Most már jobbanteljesít!

Kína megnyerte a háborúja 2. szakaszát is Magyarországon.

A spekulansok sem alszanak, mi?
De ha el is bobiskolnanak, ti felebresztitek oket; hat ki harcoljon a Zorban ellen, ha nem ok?

Most megy a napirend előtti felszólalások.
Jakab és az a tenyérbemászó képű, Szabó Tímea, már koordinálta magát.
Undorító volt!

Ma elvileg megjelenik a Magyar Közlönyben a rendelet, akkor majd okosabbak leszünk.
Ez lesz ugye a II. fázis, aminek most csak a zanzáját ismertette. A részletekkel talán már okosabbak leszünk.

És lesz egy III. fázis is, később.

Nyilván nem vagyok közgazdász, de talán az nem is baj, ha nem követjük vonalasan azokat az országokat, ahol az állam brutálisan beavatkozik, és szinte minden bérköltséget átvállal. Bőven vannak hátulütői annak is (tudom persze, hogy népszerű, mint ahogyan OV meg a nyugdíjemelés nem igazán ide tartozó bejelentésével játszik hasonló húrokon :D ).

Most is ordít és gyalázkodik

Kevesebb aperitif kéne.
X

Ez évi költségvetési hiány 1,7% pontos növekedése NEM egyenlő a gazdaságélénkítő csomag teljes "értékével". Vannak további tételek is, és gondolom nem is csak egy naptári évről beszélünk majd.

LOL :)))))))))))))))
Surányi, mint a közgazdasági Szent Grál őrzője. :))))))))
Aha.

Nézzük csak, mint mondott erről az akkor regnáló miniszterelnök, Surányi jó barátja 2006 májusában:

"Aki a Magyar Szocialista Párt környékén befolyásos véleményformáló makrogazdasági ügyekben Kornaitól Bokrosig, Békésitől Surányiig, Vértestől a jó ég tudja kicsodáig, azokkal végigbeszéltük, végigszenvedtük, végigüvöltöztük. És azt is meg kell mondjam nektek, hogy nagyon sok nagy ötlettel találkozunk. Hű, a hétszázát neki. És kiderül, hogy még a legnagyobbak is, a legtöbbre tartottak is százmilliárdos nagyságrendű tévedésekben vannak. Vessünk ki ingatlanadót mindenkire. Tudjátok, hogy mennyi jön be ingatlanadóból, ha minden ingatlant megadóztatunk, ami 5 millió forintnál drágább? Alacsony értékhatárt mondtam, nem 100 milliót, ötöt. És egyébként még odaadjuk még az önkormányzatoknak azt az 52 milliárdot, ami a kommunális adóból bejön, mert akkor azt oda kell nekik adni, már most az ő bevételük. Az egésznek az egyenlege kevesebb, mint 20 milliárd forint. Oda jön hozzám Magyarország talán legbefolyásosabb üzletembere, Demján Sándor. Hatalmas nagy hanggal, hogy: Ferikém olvasom a Sárközi-tanulmányban, hogyha minden háttérintézményt bezárunk, akkor 700-800 milliárd forintot fogunk megtakarítani. Mondom: Sanyikám, normális vagy te? Hát legalább te tudhatnál számolni, áldjon meg a jó Isten. Odajön Surányi Gyuri barátunk, hogy ő neki megvan, hogy hogyan kell átalakítani úgy a minimálbér adómentességét, hogy közben fönt lehessen tartani az igazságosságot. És dolgozunk sokáig vele. Majd elküldi a papírját végre, amire kiszámolja és kiderül, hogy minden nagyon jó, csak azt nem tudja, hogy létezik az adójóváírás intézménye ma Magyarországon és azt is át kell alakítani, és az 230 milliárd forint összességében. Ja? Hát, ha a 200 milliárd forint benne van a pakkba, akkor már nincsen megoldása. Általában sok jó ötlet van egész addig, amíg nem kell számolni. Mikor számolni kell, akkor elfogy a tudomány."

Jó a felvetésed, nem tudom.
Az biztos, hogy Orbánban van egy ódzkodás az ilyen típusú "segély" jellegű intézkedésektől. Ugye eddig ez elég jól működött, a nagy kérdés, hogy most mi lesz...

Lehet, hogy sokakon nem segít.
Lehet, hogy lesz egy nagy átrendeződés, mint minden válság után.
Nem biztos, hogy az a nyerő stratégia hosszútávon, ha a meglévő viszonyokat próbáljuk durva állami beavatkozással bebetonozni.

Nem tudom, én is csak spekulálok.

Azt nem menti meg, de a ballibet megszivatja rendesen 2022-re fordulva.

Egyéb kérdés?
(Ja igen, ez valóban nem klasszikus gazdaságmentő intézkedés... attól, hogy válság van, a politika mint olyan nem áll le, gondolom ez nem újdonság neked sem...)

Nem, nem jól érted.

(Ilyen nicknévvel persze ez nem meglepő... X)

Amúgy 3 hete Írtad ezt:
"Brutál lesz, ami ránk vár. Most meg fogjuk fizetni annak az árát, hogy az utóbbi 10 évben teljesen szétverték, kivérezték a hazai egészségügyi rendszert."

***

Egyébként ez akkor hogyan van? Bezzeg-Olaszországban (ahol ugye soha nem volt hatalmon Orbán) NEM véreztették ki az egészségügyi rendszert? Na és Bezzeg-Spanyolországban? Bezzeg-Franciaországban? Magyarországon meg ugye - szerinted! - igen.

Én csak néztem az itt kialakult ádáz vitát. OV azt mondta ugyanis, hogy ezek a fő területek, amelyek alá további intézkedéseket tartalmazó végrehajtási utasítások fognak tartozni. Ezekért a mellette álló miniszterek lesznek felelősek, a koordinátor Palkovics lesz. Akkor lehet majd megalapozott véleményt mondani, ha az egész csomagot ismerjük.

Ez 2000 milliárd forintos lölőzést jelent.
Az évezred botránya, és a birkák bégetnek négylábjókétlábrossz!
Mit érdemelnek?

Találó nevet választottál magadnak. :)) Egyedül, vagy segítettek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés