Trump: Keserves árat fog fizetni a cég, amelyik exportálta a maszkokat

2020. április 5. 8:10
A koronavírus-járvány rekordszámú, 1224 emberéletet követelt szombaton az Egyesült Államokban.

Ezer katonát telepítenek New Yorkba, többmillió maszk gyártása van folyamatban – jelentette be Donald Trump amerikai elnök szombaton, a kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján. A koronavírus-járvány ezen a napon rekordszámú, 1224 emberéletet követelt az Egyesült Államokban.

Az elnök közölte, hogy katonák tízezreit telepítik a tagállamokba szükség esetén a járvány elleni küzdelem segítésére. Megismételte, hogy a következő két hét lesz a legnehezebb, sok halálos áldozatra lehet számítani, bár – mint mondta – az ország egyes vidékeit egyelőre kevésbé érinti a járvány.

Orvosi maszkok

Donald Trump elmondta: a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) mintegy 180 millió N95-ös, azaz orvosi maszk gyártását rendelte meg amerikai vállalatoktól, és most dolgozik azon, hogy további 3 millió maszkot rendeljen. Hozzáfűzte: 29 millió adag maláriaellenes gyógyszerrel, hidroxi-klorokinnal töltik fel az országos stratégiai tartalékot. A hidroxi-klorokinról ismét kijelentette, hogy az eddigi eredmények szerint hatékonynak látszik a Covid-19 ellen.

Kitért az egyik amerikai vállalatra is, amely korábban vonakodott a maszkokat belföldön forgalmazni, és inkább Kanadába és Latin-Amerikába exportálta. Trump elmondta: a védelmi termelési törvény értelmében kötelezte a céget a belföldi gyártásra. „Szükségünk van a maszkokra, s azt akarjuk, hogy a mi országunkat segítse” – fogalmazott a vállalatról, és azt ígérte, hogy a cég később „keserves árat fog fizetni” a vonakodásért.

Újságírói kérdésre válaszolva határozottan cáfolta, hogy az Egyesült Államok „modernkori kalózkodást” követett el, és 200 ezer, németországi exportra szánt maszkot visszafordított volna az Egyesült Államokba. „Semmiféle kalózkodás nem volt, éppen ellenkezőleg” – hangsúlyozta.

Az elnök személyes dolgokat is említett

Trump – tőle szokatlanul – személyes dolgokat is említett: elmondta hogy New Yorkban két barátja is lélegeztetőgépen van, mert a koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenved. Újságírói kérdésre válaszolva kitért legkisebb gyermekére, a 14 éves Barronra is. Közölte, hogy a tinédzser nagyon szigorúan betartja az előírásokat, ki sem megy az utcára.

Június közepére, július elejére várják a járvány csúcspontját

Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos központ igazgatója, a kormányzati munkacsoport tagja kijelentette: „nem szabad meglepődnünk, a halálos áldozatok száma növekedni fog”. Hangsúlyozta, hogy a társadalmi távolságtartás működik. Mint mondta: „könyörgök az amerikaiaknak, maradjanak otthon, ez a módszer működik”.

Deborah Birx orvosnő, a kormányzati munkacsoport tagja szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő két hét „nagyon kemény lesz”. Elmondta: meglehet, hogy az új fertőzések száma valamelyest csökken majd, de a halálozások aránya nem fog csökkenni. Kiemelte New Yorkot és New Orleanst mint a járvány epicentrumát, de hozzátette, hogy további epicentrumok kialakulására lehet számítani Pennsylvaniában, Coloradóban és a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben.

Muriel Bowser, Washington DC polgármestere szombaton kijelentette: a fővárosban várhatóan minden hetedik ember megfertőződik a koronavírussal. Közölte azt is, hogy a városban legalább 93 ezer diagnosztizált fertőzéssel számolnak, és a járvány a csúcspontját várhatóan június közepén, július elején éri el.

Arizonát katasztrófa sújtotta területté nyilvánították

Donald Trump szombat este katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Arizonát, az állam kormányzója, Doug Ducey kérésére. Ez azt jelenti, hogy Arizona több pénzt kap majd a szövetségi kormányzattól.

A floridai Miamiban szombaton este kikötött az a Coral Princess nevű amerikai üdülőhajó, amelynek érkeztét pénteken a hajózási társaság közleményben is nyilvánosságra hozta. A közleményben jelezték, több vírusfertőzött utas tartózkodik a fedélzeten, a dokkolás után azonban kiderült, hogy az üdülőhajón két halott is van. Szinte bizonyosan a koronavírusba haltak bele.

Georgiában újranyitottak egy strandot

Miközben az Egyesült Államok valamennyi tagállamában szigorítanak a vírus terjedését akadályozni próbáló intézkedéseken, Georgiában Brian Kemp kormányzó újranyittatott egy lezárt tengerparti strandot. Kemp csütörtökön az egész állam területére kijárási korlátozást rendelt el, de ennek érvénye alól szombaton kivonta a tengerparti strandokat. Az egyik kedvelt üdülőhely, Tybee Island önkormányzata még március 20-án megszavazta a strand lezárását, de a kormányzó ezt is újranyittatta. Shirley Sessions polgármester közleményben tudatta, hogy a település nem akarja végrehajtani az utasítást. „Miközben a Pentagon százezer hullazsákot rendelt a koronavírusban elhunyt amerikaiak holttestének tárolására, Kemp kormányzó arra ad parancsot, hogy Georgiában muszáj újranyitni a strandokat, és kijelenti, hogy bármely döntéshozót, aki nem hajtja végre az utasítást, pénzbüntetéssel vagy börtönnel sújtják” – írta közleményében a polgármester. Egyben arra kérte a helybélieket, hogy önkéntesen maradjanak távol a tengerparttól.

Halálos áldozatok

Szombat volt egyébként az egyik legszomorúbb nap: ezen a napon halt meg ugyanis a legtöbb koronavírusos beteg az Egyesült Államokban. A Johns Hopkins egyetem és kórház 1224 halottról számolt be estig. Ezzel az országban több mint 8490-re emelkedett a koronavírus okozta betegségben elhunytak száma.

(MTI)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt fölírom: "krisztokárosult debiljobber". Sikerült szintet lépned, gratula!

Válaszok:
Negue | 2020. április 5. 13:27

Hát, ezt a nevetséges felvetést beszéld meg a fejed felett megegyező nagyhatalmakkal, akik úgy gondolták, hogy a befuccsolt kommunista kísérletet átalakítva liberális kísérletbe kezdenek. A fő mottó: erőszakkal terjesztett ideológia.

Ami pedig a szétverést és bocsánatkérést illeti, azt kérd számon a köpönyeget fordító kommunista barátaidon, a kádári adminisztráció magukat később átmentő kádereitől akik már tíz évvel korábban készültek a "rendszerváltásra".

Köszi! Kicsit meglepődtem, mert ez a stílus nem volt ismerős. De mondjuk a nyelvi lelemény tagadhatatlan. Azért kiixelem.

Hátha elősegítem a szellemi fejlődését... na jó, ez még feltételezésnek is rossz.

Ez a talán2, nem az a talán2!!! Már rég ki kellett volna ikszelni! :)

A Szovjetunióban minden egy kézben volt, milyen jó is volt!
A marxiánus baloldal meg menjen Észak-Koreába, mindenkinek jobb lesz.

Egyébként nem lennék meglepődve, ha Kínában az eddiginél is jobban lenéznék a nyugati kultúrát - még ha meg is hamisították a számokat, akkor is sokkal hatékonyabban védekeztek a fertőzés ellen, ráadásul nekik semmilyen előzetes tapasztalatuk nem volt, míg a többi országnak már ott volt a kínai példa.
(és ugye a franciák is megtették azt, hogy a nem kórházakban meghalt betegeket nem számolták bele a koronavírusban elhunytak közé, ahogy sok helyen a krónikus betegségben szenvedő koronavírusosakat sem - nálunk ilyen alapon lenne _1_ haláleset)
Egyébként sajnos indokolt a lenézés, ez a nyugati civilizáció már egy kilúgozott valami, nem az, ami az ipari forradalom után az egész világot meghódította. Köszönjük, progresszió. (kommunizmus, nácizmus, fasizmus, modern liberalizmus)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés