Nyílt levél Matolcsy György, az MNB elnöke részére

2020. április 3. 10:16

Tordai Bence
Facebook
A jegybank eddig is élt a monetáris élénkítés eszközeivel, de most nemcsak ennél többre, hanem alapvetően másra van szükség.

„Tisztelt Elnök úr!

A koronavírus-járvány jelenlegi kilátásai óriási gazdasági válság kibontakozását vetítik előre. Egy különleges válság kezdetén vagyunk, hiszen ennek okozói azok a kormányzati intézkedések, melyeket azért tesznek, hogy csökkentsék az emberéletekben mért veszteségeket. De nemcsak a vírus okoz szenvedést az embereknek, hanem a gazdasági összeomlás is: a munkahelyek és munkalehetőségek megszűnése, a jövedelmek kiesése, a létbiztonság megrendülése százezreket, milliókat taszít nélkülözésbe és mély, egzisztenciális szorongásba Magyarországon is.

A válságkezelés ezért minden országban – a vállalkozások megmentésére és a munkahelyek megőrzésére tett kísérletek mellett – a kieső jövedelmek pótlását, a jövedelembiztonság megteremtését célozza.

A Párbeszéd az elmúlt hetekben arra ösztökélte a kormányt, hogy féloldalas – elsősorban a gazdasági szereplők érdekeit szem előtt tartó, a háztartások szintjén leginkább csak a törlesztési kötelezettségeket elhalasztó – intézkedéseit egészítse ki a jövedelembiztonság megteremtése érdekében tett lépésekkel. A megmaradó munkahelyeknél a kieső bérek négyötödének átvállalását, a munkanélkülivé válóknál az álláskeresési járadék kibővítését, az erre nem jogosultak esetében a havi százezer, plusz gyermekenként további ötvenezer forintot garantáló válságkezelő alapjövedelem bevezetését javasoltuk.

Tudjuk, ezeknek az intézkedéseknek ezermilliárdos nagyságrendű költségei vannak. A fölösleges beruházások törlése vagy halasztása, a milliárdosokra kivetett szolidaritási adó mellett is szükség lesz további pénzügyi forrásokra, és ezek biztosítása meggyőződésünk szerint ebben a helyzetben elsősorban a jegybank feladata.

Ahogy Bihari Péter, a Monetáris Tanács korábbi tagja – Surányi Györggyel egyetértve – a Portfolio.hu-n megjelent cikkében megfogalmazta: »…a megugró deficitet a jegybanknak célszerű finanszírozni. Ez oly módon történhet, hogy a költségvetésnek a jegybanknál vezetett számláján az MNB jóváír – a példa kedvéért … – 1000 milliárd forintot, amit a költségvetés az általa helyesnek tartott szempontok szerint oszt szét a lakosság bizonyos csoportjai … között. Ez a friedmani helikopterpénz.

Ebben a konstrukcióban nem keletkezik tényleges adósság. Technikai értelemben a költségvetés jegybanknál vezetett számláján lévő összeg a költségvetésnek eszköze, a jegybanknak pedig forrása (kötelezettsége). Valójában azonban olyan jegybanki kötelezettség ez, amelynek nincs lejárata és nem keletkeztet jövőbeni kamat- és tőkefizetési kötelezettséget. Ezek hiányában pedig a gazdaság mai szereplőinek nem kell – az »adósság« finanszírozása miatt – jövőbeli kiadáscsökkentéstől vagy adóemeléstől tartani. A jegybank a helikopter, amelyik nem közvetlenül a nép közé, hanem a költségvetés kezébe pottyant 1000 milliárd forintot. Nem is volna a demokratikus államberendezkedéssel összeegyeztethető, ha a jegybank a költségvetés kihagyásával maga határozná meg a teremtett pénz felhasználási módját. A jegybank szuverén módon – a makrogazdasági folyamtok értékelése alapján, a politikai küzdőtéren kívül – dönthet arról, hogy milyen mértékű keresletélénkítés indokolt, a lebonyolítás, a kedvezményezetti kör meghatározása azonban törvényhozói és kormányzati kompetencia.«

Különös időket élünk, különleges eszközökre van szükség. A jegybank eddig is élt a monetáris élénkítés eszközeivel, de most nemcsak ennél többre, hanem alapvetően másra van szükség. Nem elegendő a kamatot továbbra is alacsonyan tartani, hiszen már hosszú ideje a nulla százalék közelében van. Nem elegendő a vállalatok likviditását biztosítani, mert megfelelő kereslet híján nincs az a kínálati oldali válságkezelés, ami eredményre vezet.

Nemcsak emberiességi, hanem gazdasági okokból is meg kell tehát erősíteni a válságkezelés keresleti oldali beavatkozásait, ezek biztosításához pedig szükség van a költségvetés közvetlen jegybanki finanszírozására.

Tisztelt Elnök úr!

Bár az elmúlt években számos kritikával illettük az ön által vezetett MNB politikáját, azt sose vetettük a szemére, hogy túlságosan ragaszkodott volna az ortodox megközelítéshez. Ezért bízunk abban, hogy most is nyitott lesz erre a bátor, unortodox megoldásra, amely lehetővé teszi, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb válságában is garantálni tudjuk az emberek létbiztonságát.

Belátásában és gyors cselekvésében bízva, üdvözlettel:

Tordai Bence

közgazdász-szociológus, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Egy különleges válság kezdetén vagyunk, hiszen ennek okozói azok a kormányzati intézkedések, melyeket azért tesznek, hogy csökkentsék az emberéletekben mért veszteségeket."

Eddig olvastam, elég is volt.

Ha valaki az emberéleteket mentő kormányzati intézkedéseket látja és láttatja a valóban fenyegető válság okának, azzal nehéz mit kezdeni. Eszébe sem jut a világjárvány, mint ok. Rögtön a Zorbán, meg az intézkedései.

Íme a válasz:

Kedves Turda Úr!

Köszönöm szíves tájékoztatását, miszerint a koronavírus-járvány jelenlegi kilátásai óriási gazdasági válság kibontakozását vetítik előre.

Elemzését mindenképpen figyelembe veszem, a jövőben az MNB minden dolgozója eszerint jár el.

Üdvözli.

Matolcsy

Ps. Most rohannom kell, elnézést, csak a fentiekig jutottam. Még belenéztem a közepébe. Tájékoztatom, hogy forint rendkívüli romlását nem az alacsonyan tartott kamat okozta, hanem a sok nemzetközi forint eladás, így majd korrigál az árfolyam. Majd hívom, de most kell mennem a gazdaságélénkítő csomag megbeszélésre.

Az a "kedves Gyurcsány kormány" volt aki. a 2008-as világválságra fogta azt, hogy már 2006-ban saját bevallása szerint is padlón volt az ország! És van képed előre fikciózni, hogy "mi lenne, vagy lett volna." Én szégyellem magam, helyetted.
A megjegyzésed után csak azon gondolkozik az ember, hogy mi késztet valakit ilyen aljas hazugságra?

Miért te nem látod benne az ország megmentőjét? :))

Köszönöm. Ismertem, csak azt felejtettem el, hogy mennyire igaz rájuk. Sokszor az ember azon gondolkodik az elmúlt napok történései kapcsán (is), hogy van bennük egyáltalán valami emberi alkatrész egyáltalán, vagy csak a gyűlölet működteti őket?
Valamelyik nap egy betelefonáló öregasszony azt mondta, hogy ő igenis hallotta, hogy az Orbán meg akar szabadulni az öregektől, majd kiderült, hogy arra hivatkozott amit a dékás Vágó mondott aljaskodva, hogy szerinte(!) Orbán.....stb, de tudjuk a többit. Tehát attól sem riadnak vissza, hogy ŐK hazudnak valami ordasat, majd elmondják tényként!? Erre már nincsenek szavak, mert az, hogy velejéig romlott társaság, az nem fedi teljesen a jellemzésüket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés