Németországban szabályszegő szomszédokat jelentenek fel az állampolgárok

2020. április 3. 9:25
Münchenben a múlt héten napi 150 telefonhívást fogadtak a rendőrök, a telefonálók egytől-egyig emberek gyülekezését jelentették.

A törvénytisztelő németek buzgón jelentik fel akár az ismerőseiket, szomszédjaikat, akik megszegik a járványügyi szabályokat. A német rendőrséghez rendszeresen futnak be állampolgároki bejelentések partikról, vagy hogy bizonyos emberek elutaznak hétvégi házaikba. Az érdekes hírről a Reuters ír. „A besúgás gyakori volt Hitler Németországában, és a kommunista időkben” – jegyzi meg a portál.

A március közepén bevezetett intézkedések értelmében Németországban zárva kell tartaniuk az éttermeknek, bároknak és sportlétesítményeknek, illetve tilos a csoportosulás is. Március 14. óta a német rendőrség 898, a fenti szabályok megszegésével kapcsolatos bűncselekményt regisztrált Berlinben. Münchenben a múlt héten napi 150 telefonhívást fogadtak a rendőrök, a telefonálók egytől-egyig emberek összegyűlését jelentették. Magdeburgban pedig már arra kérik az embereket, hogy ne terheljék túl a rendőrséget, ne tegyenek bejelentést minden alkalommal, amikor meglátnak pár embert egy padon ülni.

Habár ezeket a bejelentéseket nagyrészt a felelősségtudat motiválhatja, a tömeges bejelentésekben szerepet játszhat az irigység és a frusztráció is. Erről már Rafael Behr, a hamburgi rendőr akadémia kriminál-szociológus professzora beszélt a Reutersnek.

„A mások beárulására való hajlandóság mérgezi a civilizált viselkedést, és nem tesz jót a társadalom egészségének” – mondta a szakértő.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Engem is feljelentettek a fidesz-házmesterek a héten a lölő miatt.

Eggyel több ok, hogy senki ne szabálytalankodjék...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés