Levelet írt Helmut Kohl özvegyének Orbán Viktor

2020. április 3. 12:36
Az ő öröksége nélkül a XXI. századi kereszténydemokrácia sem lesz képes megújulni és sikereket elérni – fogalmazott levelében a miniszterelnök a volt német kancellárra utalva.

Levelet írt Helmut Kohl, „a németek nagy kancellárjának” 90. születésnapja alkalmából a három éve elhunyt politikus özvegyének, Maike Kohl-Richternek Orbán Viktor miniszterelnök – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke pénteken.

Helmut Kohl 1930. április 3-án született, és 1982-től 1998-ig töltötte be a kancellári tisztséget. „Három évvel távozása után is élénken élnek emlékezetemben azok a találkozások, melyekre először Berlinben, majd később az Önök ludwigshafeni otthonában nyílt lehetőségem. A kötelező szerénységgel is tanítómesteremnek tekintem őt nemcsak az európai egység, a nemzetek Európája építőjeként, hanem abban a tekintetben is, ahogyan a kereszténydemokrata gondolatot és eszmerendszert kormányzásának alapjává tette. Az ő öröksége nélkül a XXI. századi kereszténydemokrácia sem lesz képes megújulni és sikereket elérni” – fogalmazott levelében Orbán Viktor.

Hozzátette: „Személyes hálámon túl, melyet a megtisztelő és életemet gazdagító találkozások miatt érzek, biztosíthatom arról, hogy a magyar nemzet mindig nagyrabecsüléssel fog emlékezni a nagy kancellárra, aki miközben minden szükséges döntést meghozott a németek újraegyesítése érdekében, soha nem feledkezett meg Közép-Európa népeiről. Mi, magyarok személyében a német-magyar barátság megtestesülését látjuk ma is”.
„Emlékéből erőt merítek a jelen embert próbáló történései és feladatai idején is” – zárta levelét a magyar miniszterelnök.

(MTI)

 

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igaz elegáns, Orbánra jellemző nagyvonalúság ez a megemlékezés. Orbán-Kohl: nagy szellemek találkozása!

Orbán másik leve a Főtitkárnak.

Tisztelt Főtitkár úr!
A világunk határozottan a feje tetejére fordult. Mi, miniszterelnökök és pártvezetők az egész világon arra összpontosítunk minden energiánkkal, hogy hatékony, időben meghozott döntéseket hozzunk annak érdekében, hogy életeket mentsünk, hogy megóvjuk a polgáraink egészségét és biztonságát.
Nehezen tudom elképzelni, hogy bármelyikünknek van ideje más országok szándékairól fantáziálni. Ez igencsak sokba kerülne ezekben a napokban.
Minden tisztelettel, nekem erre most nincs időm! Minden vitás kérdést hajlandó vagyok megtárgyalni, amint véget ér a járvány. Addig minden időmet kizárólag annak szentelem, hogy próbáljam megvédeni a magyar emberek életét, és hogy előkészítsem a társadalmi és gazdasági talpra állás érdekében szükséges döntéseket, az Alaptörvénynek megfelelően.
Azt javaslom, mindannyian erre törekedjünk a saját hazánkban.
Tisztelettel:
Orbán Viktor
https://www.origo.hu/itthon/20..

leve javítva levele

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés