Autokraták helyett…

2020. április 3. 7:59

Schilling Árpád
Dunszt.sk
OV a gyűlöletben egyesíti a nemzet egy jelentős részét, felhevíti őket nemzeti és osztályindulattal, kijelöli a hazaárulókat, az ellenségeket.

„Amit OV kihasznált, az a rendszer létező gyengesége, szemérmetlensége, igazságtalansága volt. Nem kellett kitalálni a diszfunkcionális államot, mert pont, hogy rendelkezésre állt. Egyszerűen csak föl kellett tölteni sajátos tartalommal az üres kereteket. Ha nincs OV, akkor még talán ma is azt hisszük, hogy minden jól van kitalálva, csak még nem elég jól funkcionál. „Várnunk kell, és majd beérik a demokratikus tudat.” „Még nem vagyunk elég felkészültek, hogy a globális neoliberalizmus okozta kihívásokat kezeljük.” „Fejlődnünk kell, amihez kell némi külső segítség, de majd kilábalunk a problémákból.” Hol ennek, hol annak hinnénk el, hogy van kiút.

Egy magyarországnyi nemzet a globális kapitalizmus korában arra van utalva, hogy minél több nagybefektető jelenjen meg a hazai munkaerőpiacon. Magyarország önerőből szinte semmit nem tud (és láthatóan nem is akar) előállítani, ami rajtunk kívül mások számára is létszükséglet avagy élvezeti termék. Marad tehát a szolgáltatóipar, az összeszerelés meg a turizmus. Ezt a helyzetet – némi szégyenérzettel – palástolná az a politika, amely kénytelen volna OV nélkül valami értelmezhetőt felmutatni. Állandó túlélés, ügyeskedés, belső harcok, sok-sok elhallgatás jellemezné ezt a korszakot. Az intézményekre kiaggatott EU-s zászló jól fedné el az ötlettelenséget. Cinikus, kiöregedett liberálisok és sohasem volt baloldaliak szavalnának mindenhol, legalább verbálisan megfelelve az emberjogi normáknak és a békés együttélésnek. Erőlködve megfelelés a nyugat elvárásainak, folyamatos megszorítások és egymásra mutogatás.

OV ehhez képest egy huszárvágással ad új lendületet a politikának. A gyűlöletben egyesíti a nemzet egy jelentős részét, felhevíti őket nemzeti és osztályindulattal, kijelöli a hazaárulókat, az ellenségeket, megfogalmazza a média üzeneteit, újraosztja a közvagyont és az EU-s támogatásokat, kiépíti a tökéletes centrális erőteret, és úgy tesz, mintha minden rendben volna. És rendben is van. Ahol sohasem tapasztalták meg a demokrácia előnyeit, ott csak a hátrányai váltak szembetűnővé, nem is hiányzik az senkinek. OV úgy varázsol mint a bűvész, hol van nyuszi, hol nincs, de az esélye megvan, hogy legyen. OV maga a remény sokak számára, az egyetlen biztosíték, hogy legalább annyi marad, amennyiük most van. És ebben nem tévednek. Ha nem volna OV, talán még nagyobb volna a szegénység, és még nagyobb a feszültség. OV országa azonban csendes, és ez nagyon meggyőző.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 184 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezeket a cikkeket írják, vagy valami algoritmus alapján jönnek ki a számítógépből? Ebben van a legtöbb bullshit, amit az utóbbi időbem láttam. Valószínűleg fejlesztették az MI-t az 50-es évek periratainak szófordulataival.

Van ebben némi igazságmag. A szerző abban viszont téved, hogy OV
nem egyszerűen leszedálja a "demokráciát sosem látott" népet, hanem
elérhető víziót és reményt ad, megmutatja az ehhez vezető utat és végig
is megy rajta, miközben van egy népnevelő vonulat IS. És pontosan ezek
a dolgok azok, amelyek IGAZI államférfivá emelik őt, az ellenzék nagy-nagy
bánatára.

Válaszok:
vizesnyolcas | 2020. április 3. 12:55

Orbán válasza Schillingnek:

Kedves Euro Úr!

Kb. jó a politikai elemzése. Vesztésre állnak. Azonban mi magyarok egy nemzet vagyunk. Amelyet úgyis jobban gyűlölnek, mint ahogy valaha mi bárkit is gyűlölhetnénk, maguk szerint. De az, hogy a tatár, török, román éppen ellenségünk, nem gyűlölet, hanem önvédelem.
Kedves Euro Úr, Ön pedig sem gyűlölve nincs, ellenségnek is kevés. Tartok, hogy ez fáj igazán magának.

Üdvözlettel:

O. Viktor

Ps. Sajnos most ezzel nem érek rá foglalkozni, sok a dolgom és maga az, akit járvány után sem hívok fel.

Gyűlölettől fröcsög a dagadt gyűlöletgombóc.

Mi az, hogy Euro-konform? Csak egyetlen világszemlélet létezhet, a toleráns, sokszínű, de ennek minden mozzanatában ellentmondó, diktatórikus liberalizmus? Európa már régen nulla a világpolitikában, a pénze még egy darabig fenntartja, de most lehet, hogy ez is kipukkad. Át kéne gondolni ezt az EU önteltséget.

Annak idején Antall József is barna esőt hullatott. Még el sem készült az első csoportkép a kormányról, már sivalkodva kapkodtak esernyő után.

Gyerekek! Ha alaposabban odafigyeltek a szöveg értelmére, észre kell venni, hogy ennek a faszfejnek kezd megvilágosodni az elméje:
Orbán nélkül már szerinte is ez lenne: "Az intézményekre kiaggatott EU-s zászló jól fedné el az ötlettelenséget. Cinikus, kiöregedett liberálisok és sohasem volt baloldaliak szavalnának mindenhol, legalább verbálisan megfelelve az emberjogi normáknak és a békés együttélésnek. Erőlködve megfelelés a nyugat elvárásainak, folyamatos megszorítások és egymásra mutogatás. ... Ha nem volna OV, talán még nagyobb volna a szegénység, és még nagyobb a feszültség. OV országa azonban csendes, és ez nagyon meggyőző."
Ha így folytatja a végén még NER-lovag lesz belőle.

Válaszok:
legyetek | 2020. április 3. 14:21

Pont erről beszéltem. Nem kell élből visszavágni mindent, el kell
olvasni és értelmezni kell.

Válaszok:
vizesnyolcas | 2020. április 3. 20:27

Még szerencse, hogy te tele vagy szeretettel.

Nekem azért az is megfordult a fejemben, hogy az övéi felől valami csalódás érhette, például nem jött be a számítása, hogy Kari Geri megdobja egy színházigazgatói kinevezéssel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés