Nem imponál nekik a valóság

2020. április 1. 8:11

Szánthó Miklós
Magyar Nemzet
Különleges időket élünk, egy a milliméter ezredrészét sem kitevő mikroorganizmus tartja rettegésben a világot.

„Egy vallomással kell kezdenem: sokat gondolkodtam azon, miről is írjak ma ezeken a hasábokon. Mert ugye különleges időket élünk, egy a milliméter ezredrészét sem kitevő mikroorganizmus tartja rettegésben a világot, egészségügyi krízist, társadalmi és gazdasági problémákat okozva. Lehetne tehát szólni a koronavírus-járványról magáról, a politikumra gyakorolt hatásáról, a társadalmi psziché feltarajosodásáról – de akár a kivételes állapot esztétikájának könnyedebb vonatkozásairól is.

Például arról, hogy sokak bánatára, de talán még többek mentálhigiénés kedélyjavulására elmarad az Eurovíziós Dalfesztivál vagy hogy elhalasztják a Budapesti Pride-ot (ősszel azért megtartják, tuti, ami tuti). Sőt lehetne szelíden fojtogató filmkritikákat közölni a mostanság újra aktualitással sugárzott alkotásokról, mint a Vírus – amelyben az amerikai hadsereg le akar bombázni egy mutálódott ebolavírussal fertőzött kisvárost, de aztán mégsem – vagy a Fertőzés, utóbbi rá­adásul egy szintén Kínából kiinduló globális pandémia történetét meséli el.

Mindezen csábító témák helyett azonban én most egy sokkal szárazabbhoz nyúlok az ügy kapcsán: ez pedig a kihirdetett veszélyhelyzet mint különleges jogrend jogi megítélése.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés