Magyarország a bűnbak szerepében

2020. április 1. 16:43

Frank Füredi
Látószög blog
Ha az ember a nyugati médiára hagyatkozva próbálna tájékozódni, egykönnyen az a benyomása támadna, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök pontosan ugyanúgy jár el, ahogy 1933 márciusában Hitler szerzett kizárólagos hatalmat, miután a Reichstag elfogadta az ún. felhatalmazási törvényt.

„A koronavírus-járvány egyik kellemetlen következménye, hogy a kormányok világszerte különleges jogrendet vezettek be. A végrehajtó hatalom Nagy-Britanniától Spanyolországon és az Egyesült Államokon át egészen Indiáig különleges felhatalmazást kapott, hogy megbirkózzék a járvánnyal. A járványhelyzet miatt számos államban, így Nagy-Britanniában, Kanadában nem ülésezik a parlament.

A »rendkívüli jogrend« kifejezés hallatán joggal ébred aggodalom mindenkiben, aki a demokratikus közélet elkötelezett híve. A parlament nagy érték, minthogy az a funkciója, hogy hangot adjon a démosz törekvéseinek. Ha működését felfüggesztik, teljes joggal vethetők fel kérdések és aggályok e döntés indokoltságával kapcsolatban. Csakhogy ahelyett, hogy komoly vitát kezdeményezne arról, milyen hosszú távú következményekkel járhat a parlamentek működésének felfüggesztése és a rendeleti kormányzás, a nyugati politikai és médiaelit egyes csoportjai arra összpontosították energiáikat, hogy elítéljék a magyar kormányt, amiért állítólag diktatúrát készül bevezetni.

Ha az ember a nyugati médiára hagyatkozva próbálna tájékozódni, egykönnyen az a benyomása támadna, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök pontosan ugyanúgy jár el, ahogy 1933 márciusában Hitler szerzett kizárólagos hatalmat, miután a Reichstag elfogadta az ún. felhatalmazási törvényt. »Orbán a legújabb kori európai történelemben példátlan módon ragadta magához a hatalmat« – olvassuk a The Washington Post kommentátorától.(1) Némelyik lap meggyőződéssel állítja, hogy amikor a demokratikusan megválasztott magyar parlament rendkívüli felhatalmazást adott a kormánynak, már be is köszöntött a diktatúra. »Orbán kormánya a koronavírus-járványt használja fel a diktatúra bevezetésére« – figyelmeztet a magát szerényen szocialista világweblapnak nevező internetes kiadvány.(2) Owen Jones, a Guardian pletykakommentátora, aki az élet teljes leállítását sürgeti Nagy-Britanniában, Twitter-bejegyzésében bejelentette: »Semmi különös; csak egy tőrölmetszett, még csak nem is szégyenlős diktatúra jött létre egy uniós tagállamban«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pl a német kommentelők már nem veszik be a médiájuk túlzásait OV-ról és Mo-ról.

Ez egy nagyon korrekt írás, külön erénye, hogy angolul is megjelent.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés