Ez már választási autokrácia

2020. április 1. 8:37

Staffan Lindberg
Népszava
A választási autokráciákban többpárti parlamenti választásokat tartanak, és a rendszer demokráciának látszik. Interjú.

Ön szerint a járvány javítani vagy rontani fog a jogállam és a demokrácia helyzetén Európában és a világon?

Rövid távon rontani fog, és majdnem teljesen biztos vagyok benne, hogy még közép- és hosszútávon is. Erre példa Magyarország, ahol Orbán Viktor kormányfő olyan felhatalmazási jogszabálycsomagot fogadtatott el a parlamenttel, amely nem feltétlenül csak a veszélyhelyzet idejére szól. De számos más példát is tudok hozni: jellemző, ahogyan az izraeli kormányfő igyekszik kiiktatni a demokráciát, vagy ahogy Malawiban és Zambiában kihirdették a rendkívüli helyzetet, miközben egyetlen koronavírusos beteg sincs az országban. A drasztikus intézkedések egyik célja, hogy a hatalmon lévők a helyükön maradhassanak. Aggályos, hogy sok kormány nagyon messzire ment, és túlzott korlátozó döntéseket hozott.

Idei jelentésükben az a mellbevágó megállapítás szerepel, hogy Magyarország az Európai Unió egyetlen nem demokratikus tagállama. Hogyan jutottak erre a következtetésre?

Kutatóintézetünk, a V-Dem 180 ország több mint 3 ezer tudományos kutatójának és szakértőjének a munkájára támaszkodik. A hatalmas hálózat adatokat gyűjt, ezek alapján értékeljük, rangsoroljuk a világ majdnem minden országát. A szakértők közlései alapján azt láttuk, hogy az utóbbi csaknem tíz évben drámai visszaesés történt Magyarországon a médiaszabadság és az egyesülési szabadság érvényesülése terén. Leginkább ez a két fejlemény húzza le a demokratikus teljesítményt. De a fékek és ellensúlyok rendszere sem működik megfelelően, például ha azt vizsgáljuk, hogy a törvényhozás valójában mennyire tudja elszámoltatni Orbán Viktort és kormányát.

Tanulmányukban választási autokráciának nevezik Magyarországot. Ez mit jelent?

A választási autokráciákban többpárti parlamenti választásokat tartanak, és a rendszer demokráciának látszik. Fellelhető a demokrácia számos intézménye, de a gyakorlatban ezek nem, vagy korlátozottan működnek. Magyarországon annyira elfojtják a szólásszabadságot, a médiaszabadságot és akadályozzák civil szervezetek működését, hogy a politikai rendszer többé nem tekinthető választási demokráciának.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ez már választási autokrácia" Nem. Ez pandemia.

- Tanulmányukban választási autokráciának nevezik Magyarországot. Ez mit jelent?
- Az égvilágon semmit. Itt az intézetben nekünk úgy kell tennünk, mintha kurvára dolgoznánk, különben kibasznak minket. Ezért hónapról hónapra új faszságokat találunk ki. Sokan a budi, szarás közben találják ki ezeket. Hát nem tök jó?

Na szóval, választási autokrácia. Spórolnunk kellett az innovációkkal, elvégre vészhelyzet van, ezért két, meglévő szót raktunk egymás mellé. Természetesen ez így hülyeség, a vak is látja, de az egész tanulmányunk egy rakás szar. Viszont a fenének sincs kedve dolgozni valami gyárban. Szóval, eza történet.

Riporter-elvtárs, így jó lesz? Most már mehetünk a kocsmába, ?

Ez nagyon bonyolult. Pont azok nem fogják megérteni, akiknek meg kéne.

Neked, meg nekem és még néhány forumtársnak, valóban nem bonyolult.

... Kutatóintézetünk, a V-Dem 180 ország több mint 3 ezer
Kizárt, hogy sémi forrással állnának kapcsolatban, elvégre ezek a források sehol a világon nem működnek, nemhogy 180 országban.
Ennek ellenére: minél inkább ordítanak, annál mélyebbre süllyednek a fekáljukban...

" Volt itt már minden. Diktatúra, autokrácia, önkényuralom, autoriter rezsim"

A diplomás komcsik legutolsó innovációja a "hibrid rezsim" volt. Illetve most ez a "választási autokrácia". Minden évben kitalálnak valami szarságot, aztán azzal turnéznak a baráti médiában.

Nézem, hogy Erdogan volt-e már a listában. NEM VOLT, hurrá, ezt elfogadom az alábbi, csak az eredeti cikkben elérhető mondat miatt: "Az adatokból látjuk, hogy a magyar átalakulás mennyire követi például a törökországit."

Tehát:

Orbán olyan, mint
- Isten
- hülyegyerek a búgócsigával
- Caesar
- Károly Róbert
- Mária Terézia
- a Fülöp-szigeteki bennszülöttek
- Tisza Kálmán
- Mussolini
- Horthy
- Imrédy
- Hitler
- Göbbels
- Sztójay Döme
- Sztálin
- Rákosi
- Kádár
- Polpot
- Ceausescu
- Torgyán József
- Kim Dzsong Ul
- Putyin
- Erdogan
- Trump elnök
- Denerys Targayren

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés