Elvonult a világ végére, és a világ elkísérte oda – Chrudinák Alajos emlékére

2020. április 1. 15:39

Földi Ádám
egy.hu
Chrudinák Alajos egyetlen élet alatt többet látott a világból, mint mi nagyon sokan együttvéve.

„Tele vagyok kétségekkel, miközben ezeket a sorokat írom. Szeretnék méltó lenni a feladatra, és csak remélem, hogy elfogadná tőlem ezt az írást. Látná szándékom, hiszen ő szinte mindent látott.

Chrudinák Alajos egyetlen élet alatt többet látott a világból, mint mi nagyon sokan együttvéve.

Az én szemem látja a tájat, látja az embereket, az övé pedig látta ezek mögött azokat a jellemzőket, melyek mozgatóerőként a jelent történelemmé formálják. Olyan adomány ez, melynek terhét nem akárki képes egy életen át méltósággal, hittel és alázattal cipelni.

Emlékszem, mikor először ült le a nappalinkban. Elsős egyetemista voltam és alig mertem megszólalni. Mikor kiderült, hogy érdekelnek a társadalomtudományok, hogy az egyik szakom a politológia, felcsillant a szeme. Megkérdezte, hogy milyen nyelveken beszélek. Én szemlesütve feleltem, hogy egy kicsit angolul. »A nyelv az nagyon fontos, ha át akarod látni, ami a világban történik« – mondta. Sok év telt el azóta, és be kell vallanom magamnak, kicsit neki is, hogy eddig nem voltam elég bátor.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem csak sokat látott a világból, hanem nagyszerű érzékkel sokat is láttatott a nézők számára. Sok nagyszerű élményt tolmácsolt a ragyogó zsurnalisztikai tudásával, s az elképesztő bátorságával. Misét mondok érte, az üdvösségéért.

A konzervatív kormányok nagy mulasztása Chrudinák mellőzése, persze talán érthető is, a jobboldali média még csak hozzá közelítő kvalitású embereket sem tudott felsorakoztatni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában