Amerikában több a külföldi diplomás, mint „bennszülött”

2020. április 1. 7:20
Csaknem minden második külföldön született és az utóbbi tíz évben az Egyesült Államokba települt amerikainak van alapfokú egyetemi végzettsége, míg a helyben születettek körében az arány csak 36 százalékos .

Csaknem minden második külföldön született és az utóbbi tíz évben az Egyesült Államokba települt amerikainak van alapfokú egyetemi végzettsége, míg a helyben születettek körében az arány csak 36 százalékos – derült ki az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatalának a héten közzétett adataiból.

A mutató 31 százalékos azok esetében, akik külföldön születtek, de 2009 előtt érkeztek az Egyesült Államokba. Szakértők szerint a külföldön született amerikaiak iskolázottsága azért egyre magasabb fokú, mert lassult a latin-amerikai bevándorlás, ugyanakkor erősödött az ázsiai, utóbbiak pedig iskolázottabbak. Cynthia Feliciano, a St. Louis-i Washington Egyetem szociológusa hangsúlyozta, hogy a jelenségnek nincs köze Donald Trump amerikai elnök migrációs politikájához, amely szigorúan korlátozza a Mexikóból érkezőket.  „A jelenlegi kormányzat nyilatkozatai nem tényeken alapulnak, hanem bűnbakkeresés vágyán”– vélekedett a tudós.

„Trumpot négy éve választották elnökké, ugyanakkor Latin-Amerikából már több mint egy évtizede lassul a bevándorlás az Egyesült Államokba, ráadásul megfordult a mexikói viszonylat, ugyanis többen tértek vissza Mexikóba az Egyesült Államokból, mint ahányan érkeztek. 2008-ig Mexikóból érkeztek a legtöbben az Egyesült Államokba letelepedni, utána viszont Kínából és Indiából” – mutatott rá Karthick Ramakrishnan, aki a California Egyetemen a politikai tudományok professzora.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés