Messze az a demokrácia, aminek a maradékát most jogosan védeni próbáljuk

2020. március 31. 7:55

Jámbor András
Mérce.hu
Ha hagyjuk, elveszik az az alapvető akarat, legitimáció, amely azt mondja ki, hogy a politizálás a közös ügyeink intézése.

„A jelenlegi világban egy ekkora katasztrófa idején sokkal nehezebb figyelni mások igényeire. Amikor a túlélésért küzdünk, akkor a félelmeink uralnak minket és az egyéni érdekek kerülnek előtérbe.

Abban a világban, amelyben a közösségi média uralja közösségi kommunikációnkat, valamint emiatt a közbeszédet és a társadalmakat az érzelmek, a félelmek és a felháborodások vezérlik, egyre inkább individualizálódunk. Előtérbe kerülnek a személyes érdekek, míg a közösségi érdekek sokszor a háttérbe tolódnak. A ránk zúduló százezer információmorzsa jelentette információs zajban azok tudnak kitörni, akik magukra tudják vonni a figyelmet és akiknek jobb képességük van a saját hangjuk és saját érdekeik kihangosítására.  A hangosak így erősebbek lesznek, a hangtalanok pedig még gyengébbek.

Nem csupán a fake news, a gonosz politika, a társadalom kettéosztottsága az, ami széthúzza a társadalmakat, hanem a politikai figyelmetlenség is. Úgy beszélünk ma a nagypolitikáról és a járványról, hogy közben Magyarországon a válság miatt emberek százezreinek élete hull szét nap mint nap a munkahely vagy a megrendelés elvesztése, fizetés nélküli szabadság, családon belüli erőszak valamint a potenciális utcára kerülés miatt, és ez nem témája a nagypolitikának.

A demokráciát pedig nem akkor veszítjük el igazán, ha megváltozik egy alkotmányos jogszabály, hanem ha nem törekszik a politika megoldani ezt a sokféle élethelyzetet; ha nem témája az, hogy a helyzethez képest a lehető legjobb legyen az ország lakosainak, és ha mi sem figyelünk egymásra. Ha hagyjuk, elveszik az az alapvető akarat, legitimáció, amely azt mondja ki, hogy a politizálás a közös ügyeink intézése, a demokrácia pedig a nép képviseletének rendszere.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Abban a világban, amelyben a közösségi média uralja közösségi kommunikációnkat, valamint emiatt a közbeszédet és a társadalmakat az érzelmek, a félelmek és a felháborodások vezérlik, egyre inkább individualizálódunk. Előtérbe kerülnek a személyes érdekek, míg a közösségi érdekek sokszor a háttérbe tolódnak. A ránk zúduló százezer információmorzsa jelentette információs zajban azok tudnak kitörni, akik magukra tudják vonni a figyelmet és akiknek jobb képességük van a saját hangjuk és saját érdekeik kihangosítására. A hangosak így erősebbek lesznek, a hangtalanok pedig még gyengébbek."

Kiváló jellemzése a liberális univerzumnak, visszhangkabinnak.

Ha mindenféle aránytalan visszaélés nélkül elmúlik a veszélyhelyzet, lezajlik a válság, és a parlament visszaveszi a felhatalmazást, akkor bocsánatot fogtok kérni?
Gondolom nem, de az emberek nem is várnak mást, ugyanakkor felejteni sem felejtenek.
Ez a hisztéria még kamatostul vissza fog ütni.

Amikor olvasom ennek a firkásznak az írásait, Arany János Családi kör c. versének egyik szakaszát juttatja az eszembe.
Udvaron fehérlik szőre egy tehénnek:
A gazdasszony épen az imént fejé meg:
Csendesen kérődzik, igen jámbor fajta,
Pedig éhes borja nagyokat döf rajta.

Fordulj fel, aljas tetű.

Szívesen visszakérdeznék: a Karásonyt mi korlátozza abban, hogy visszavonja a járványügyi vészhelyzetet? Minek fenntartani a klímavészhelyzetet, hiszen Budapest levegője rég nem volt ilyen tiszta? Aggódnál ezért is egy sort? Mellesleg az elmúlt években és még február végén is nagy volt a határon is a migrációs nyomás, ha pillanatnyilag valami, akkor épp a vírus válság lassítja le. Ez egy elhúzódó válság, a lakosság kb 90%-a pedig továbbra sem szeretne a határon beáramló migránstömegeket. Mellesleg a lakosság mindennapi életét semmilyen szinten nem befolyásolja a határon található kerítés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés