Ezért még számolunk

2020. március 31. 9:41

Őry Mariann
Magyar Hírlap
Mégiscsak abszurd két hétre magukra hagyni a tagállamokat, hiszen ezrével halnak meg az emberek naponta.

„A drámai nyilatkozatok adásán túl más közös is van most az európai vezetőkben. Leginkább az, hogy más-más okból, de egyikük sem igazán elégedett az Európai Unióval, meg ha már itt tartunk, egymással sem túlságosan.

Amikor múlt csütörtökön este hat órára ígérték Ursula von der Leyen és Charles Michel sajtótájékoztatóját, azonban még késő este sem jelentek meg, sejteni lehetett, hogy valami bibi megint van az uniós döntéshozatallal. Aztán Michel kiállt azzal, hogy tizenöt napja van az euróövezet pénzügyminisztereinek arra, hogy kifőzzenek valamit a gazdasági válság megelőzésére. Erre mondta Kurz a hétvégén, hogy azért mégiscsak abszurd két hétre magukra hagyni a tagállamokat, hiszen ezrével halnak meg az emberek naponta.

Az EU hatékonytalanságával és tehetetlenségével kapcsolatban már elég sok politikusi nyilatkozat volt a múlt héten is, elég csak arra a kifogásra gondolnunk, amit Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő és Andrej Babiš cseh kormányfő is felvetett, miszerint a segítség, amit most az unió elvileg ad, az valójában nem pluszpénz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EP volt elnöke is állást foglalt parlamentünk döntése ügyében
Judi Tamara (Brüsszel)

Miközben az európai zöld, liberális és baloldali pártok aktívan támadják a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, Antonio Tajani, az Európai Néppárt alelnöke, volt európai parlamenti elnök objektív álláspontra helyezkedett magyarügyben. A Hajrá Olaszország! politikusa inkább az egységes európai szabályok hiányára mutogatott - derült ki az Adnkronosz olasz hírügynökség tudósításából.

- A nemzeti parlamentek, így a magyar is szuverének - fogalmazott Tajani, egyúttal belpolitikai ügynek nevezve a koronavírus-törvény körüli vitát. Mint mondta, a vészhelyzet megoldásához elsősorban egységre és tenni képes vezetőkre van szükség. A politikus egyúttal kritikát fogalmazott meg amiatt, hogy nincsen egységes uniós iránymutatás, így a felelősség java most a tagállamokra zuhan. - Romboló ez a stratégia - mondta a néppárti politikus.
https://magyarnemzet.hu/kulfol..

Az ellenzék csúsztatásai megint napvilágra kerültek

Ausztria:

Az osztrák állam kikötése pusztán annyi, hogy amennyiben a dolgozó munkavégzésének szüneteltetése a járványhoz köthető, úgy a munkáltató köteles tovább folyósítani az alkalmazott fizetésének bizonyos százalékát. Itt valóban a bér 90 százaléka az adható maximum, ám azt nem az állam, hanem a munkáltató állja.

Csehország:

Csehországban az állam adócsökkentéssel védi a munkahelyeket: abban az esetben, ha a járvány miatt leállásra kényszerült munkaadó vállalja, hogy tovább fizeti a foglalkoztatottjainak a teljes bérét, úgy az állam a bérre nehezedő adók 80 százalékát átvállalja.

Amennyiben a munkáltató azt vállalja, hogy a foglalkoztatott bérének legalább 80 százalékát tovább folyósítja, akkor az állam az erre az összegre eső közterhek felét vállalja át.

Románia:

Abban az esetben, ha a dolgozó a járvány miatt nem tudja végezni a munkáját, vagy ugyanezen okból a munkáltató nem alkalmazza tovább, az állam a minimálbér 75 százalékát folyósítja. Az ábrával ellentétben tehát nincs szó arról, hogy a munkavállaló az eredeti bére háromnegyedét kapná.

Bulgária:

Amennyiben a munkáltató további 3 hónapig alkalmazza a munkavállalót, úgy az állam támogatást nyújt a bérköltség 60 százalékára

A támogatás a járvány által érintett ágazatokra vonatkozik, és pontos mértéke még nem ismert, mivel azt majd a társadalombiztosítási alapban rendelkezésre álló összeg alapján számítják ki.

Lengyelország:

Lengyelország Bulgáriához hasonlóan a járvány által érintett ágazatokban vehető igénybe a segítség, az állam a munkabéreket terhelő adók 40 százalékát vállalja át a munkaadótól.

Magyarország:

Hazánkban a kormány eddigi intézkedései nyomán járvány által érintett KATA-s kisvállalkozások mentesülnek a KATA fizetése alól.

Az érintett ágazatokban a munkáltatók nem kell járulékot fizetniük, és a munkavállalók is mindössze 4 százalékos egészségbiztosítási járulékot kötelesek fizetni.

Emellett Orbán Viktor az Országgyűlés hétfői ülésén bejelentette, hogy április 6-án vagy 7-én bemutatják Magyarország történetének legnagyobb, legátfogóbb, a gazdaság növekedését és élénkítését segítő akciótervét.
https://www.magyarhirlap.hu/be..

Vagyis szó nincs arról, hogy az állami költségvetés fizeti a béreket.

Azért az érdekelne, hogy hány járványügyi szakértőt fizet az EU évtizedek óta, akiknek az lett volna a feladata, hogy már január elején kidolgozzon egy cselekvési tervet (mikor kell rendezvényeket betiltani, iskolákat bezárni, kijárási korlátozást bevezetni stb) illetve a szükséges eszközök beszerzését is el lehetett volna akkor kezdeni.
Egyetértek, a járvány után jelentős felelősségre vonásnak kell elkezdődnie.

Válaszok:
Berecskereki | 2020. március 31. 10:31

A végén a NER átiratja az Egri Csillagokat és ebben már Hegedűs hadnagy és társai lesznek a hősök, Bornemissza Gergő és Dobó kapitány meg negatív figurák, akik nem értették meg az új idők szavát.
A könyvet valószínűleg Kínában nyomtatják majd és minden háztartás kap egyet ajándékba Orbán Viktortól.

Egyébként kitört a III. világháború, ha nem vettétek volna észre.

Válaszok:
zenebono | 2020. március 31. 16:13

Az EU nagyon hatékony szervezet, kivéve, ha erre szükség lenne.

Van, ugye, Hallgatag Joe, aki lelövi a lovát a 3. botláskor. Az EUnál ez
így néz ki:

(1) 2008 gazdasági válság.
(2) 2015 migráns válság.
(3) 2020 koronavírus járvány.

Joe, munka van!

Mókás (-::
Méltányolom, hogy ilyen nehéz helyzetben is megőrzöd a humorodat.

"Március 17-én a Bizottság pályázatot írt ki lélegeztetőgépek közbeszerzésére"

Ez most vicc?

Januárban kellett volna a pályázatot kiírni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés