Amikor a tragédia a kapuinkon zörget, a világnézetünk össszeomlik – Éric Zemmour a koronavírusról

2020. március 31. 16:00
„A koronavírus könyörtelenül hozza felszínre az igazságokat. Nem létezik európai nép, nem létezik európai nemzet és európai szuverenitás sem.” Éric Zemmour, a francia jobboldali gondolkodás vezető alakja is megszólalt a járvány ügyében: szerinte a járvány kétségbe vonja mindazokat az elveket, amelyek Brüsszelben időtlen idők óta uralkodnak.

Éric Zemmour (1958) algériai berber zsidó származású francia író, újságíró, esszéista, a kortárs francia jobboldal talán legfontosabb véleményvezére. Lapunknak a publicistával készült interjúját ezen a linken olvashatják.

***

Az Európai Unió a koronavírus első áldozata – írja a Figaróban március 20-án megjelent publicisztikájában Éric Zemmour. Szerinte az európai jövőről, az európai szuverenitásról szóló szövegeket, amelyek „uralkodó ideológiává, evangéliumi igazságokká” váltak, megdőltek a koronavírus-helyzet nyomán.

„Amikor a halál nyargalászik körülöttünk, nem az Európai Bizottságra tekintenek aggódva a népek, hanem saját nemzetállamukra.”

Arra a nemzetállamra, „amelyet évtizedek óta úgy festenek le, mint a múltból itt maradt lomot”. Zemmour ugyanakkor aláhúzza: az európai nemzetállamok meggyengültek, nincsenek meg a kellő erőforrásaik ahhoz, hogy jól felszerelt kórházakkal szálljanak szembe a járvánnyal. 

Amikor a lombardiai olaszokat elevenjükben kapta el a vírus, Róma felé fordultak, nem Brüsszel felé. Közben feltűnhet nekik, hogy Párizs kiröhögi őket, és Berlin nem segíti meg őket orvosi eszközökkel. Ez hát az európai szolidaritás. Az olaszok lezárják a franciákkal közös határukat, miközben Párizsban Emmanuel Macron arról magyaráz, hogy a vírusnak nincs útlevele. A betegeknek viszont nagyon is van útlevelük: először a kínaiak, majd az olaszok kapták el a vírust. A határnélküliség ideológiája azonban erősebb mindennél” – írja Zemmour.

A publicista szerint Macron nem értette meg, hogy Schengen nem létezik többé, amikor emberéletekről van szó. Az viszont megértette, hogy Maastricht halott, szemben a németekkel, akik ragaszkodtak a költségvetési előírásokhoz. „Mindenki a saját uralkodó ideológiájához és érdekeihez ragaszkodik. A gond az, hogy ezek nem azonosak.” 

Zemmour úgy véli,

a járvány kétségbe vonja mindazokat az elveket, amelyek Brüsszelben időtlen idők óta uralkodnak.

A globalizációt egyszerre úgy látjuk, mint ami veszélybe sodorja az egészségünket és a függetlenségünket, újraiparosításról, önfenntartásról beszélünk. „A jog és a kereskedelem képtelenek fellépni a vírussal szemben; a brüsszeli technokraták apatikusak és tehetetlenek; a nemzetállamok elengedhetetlennek és meghaladhatatlannak bizonyulnak. Nem létezik európai nép, nem létezik európai nemzet és európai szuverenitás sem. A koronavírus könyörtelenül hozza felszínre az igazságokat. Széttépte az európai ideológia varratlan köntését.

Európa deklasszálódik

Március 27-i, ugyancsak figarós véleménycikkében Éric Zemmour azt fejtegeti, a járvány az ázsiai országok fölényét teszi nyilvánvalóvá. „Törvényszerű, hogy minden nagy háború végén egy megkérdőjelezhetetlen győztest jelölnek ki. (…) A koronavírus-háború – minthogy Emmanuel Macron és más állami vezetők háborúról beszélnek – nem jelent kivételt. Eleinte azt hittük, hogy a járvány meg fogja törni Kína megállíthatatlan fejlődését. Európa képmutatóan, az Egyesült Államok nagyon is egyértelmű módon örömködött a kínai nehézségek miatt. Gúnyolódtunk a szánalmas higiéniai állapotokon, a túlzott környezetszennyezésen, a totalitárius rezsimek zsarnoki elzárkózásán. Végül azonban Kína kikerült a csávából, miközben mi éppen zuhantunk bele” – írja Zemmour.

Szerinte Szingapúr, Tajvan, Dél-Korea is bizonyították, hogy

„tömeges és elszánt intézkedésekkel, tesztekkel, maszkokkal és lélegeztetőgépekkel” fel lehet venni a küzdelmet

a járvánnyal szemben.

És ne felejtsük el a határok lezárását és minden állampolgár geolokalizációs ellenőrzését. Ősi és modern receptek egyvelege volt ez. Bírálhattuk ezeket az autoriter rezsimeket és a konfuciánus kultúra maradványait, de az eredmények látványosak voltak: kevés a halott, a gazdaság nem ment tönkre” – fogalmaz.

Zemmour szerint hiba volt azt gondolni, hogy Olaszország kivétel: valójában „deklasszálódásunk előrehaladott állapotát” jelenti. A publicista bírálja, hogy az európai államok „tesztek, maszkok, lélegeztetőgépek, modern eszközök” helyett az elzárkózás 19. századi eszközével vívnak harcot a járvány ellen,

ami „a szabadságot leginkább pusztító intézkedés”,

a szabadságjogok szokásos védelmezői, az értelmiségiek és a progresszívek most mégis tapsolnak neki.

Emlékszünk még, hogy Marc Bloch történész A furcsa vereség című könyvében katonai kudarcunkat múltbeli önfeladásaink következményének tekintette. Ugyanígy tekinthetünk a koronavírusra. A határok felszámolását követelő ideológiánk megtiltotta, hogy lezárjuk a határokat; európai kötelezettségeink arra vezettek, hogy leépítsük maszkkészleteinket; liberális előfeltevéseink megnehezítették az állam számára az előrelátást. Ami európai szuverenitásunkat illeti: gyorsan elenyészett. Amint Hubert Védrine [a Jospin-kormány idején francia külügyminiszter – a szerk.] a Figaróban nyilatkozta: »Az Európai Unió, az egységes piac és a versenypolitika egy tragédia nélküli világra lettek kitalálva.« Amikor a tragédia a kapuinkon zörget, világnézetünk össszeomlik, míg az ázsiai országok vitathatatlan felsőbbrendűségükről adnak tanúságot” – zárja gondolatait Zemmour.

Fotó: Földházi Árpád

***

 

A koronavírus, a járvány és az egész életmódunkat átalakító karantén a kortárs gondolkodás nagy alakjait is megszólalásra késztették. A Mandiner ezért elkezdte Korona-gondolatok cikksorozatát, amiben a legkülönbözőbb országok nemzetközi hírű, legkülönbözőbb nézetrendszerű gondolkodóinak friss megszólalásait szemlézzük.

Eddigi szemléinket (többek között Douglas Murray és Yuval Noah Harari gondolataival) itt olvashatják!

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És Kínát izolálni, hogy ne tudják a következő vírusukat bevetni ebben a háborúban.

Annácska, azt már korábban tisztáztuk egy hozzászólása apropóján,
hogy kegyed nem mérnök. Most kénytelen vagyok megállapítani, hogy
nemcsak nem mérnök, de valószínűleg más egyéb sem.

Az a helyzet, hogy jelenleg Viktor és kormánya az, akinek egyáltalán kompetenciája van arra, hogy felvegye a harcot a vírussal szemben, és ez egyben kötelessége is. Ebből következik, hogy jogosan kér teljes felhatalmazást, mert akinek felelőssége van, annak eszközeinek is kell lenni. Akinek felelőssége van, annak a kezét nem köthetik meg azok, akik minden felelősség nélkül csak össze vissza beszélnek.

A tíz éve ötlettelen, kínlódó, csenevész ellenzék most partvonalon kívül került. Legtöbbet abból profitálhatott volna, ha együttműködik, mondván, hogy ez kritikai esetekben a hitelességét növelheti. Nem ezt tették, hanem folytatták azt, amit tíz éve csekély hatásfokkal művelnek, hirdetik, hogy amit a kormány tesz, az mind rossz.

Ha a kormány jól kerül ki a válságból, de mondjuk azt, hogy viszonylag jól, mert itt jól senki nem járhat, akkor az ellenzékről az marad meg, hogy csak a szájuk járt, lényegében csak a kormányt akarták akadályozni. Hiszen a szembe helyezkedéssel egyértelművé tették, hogy a sikertelenségben érdekeltek. A kormány sikertelensége viszont az országnak árt.

Csak ennyit fűznék a kis versikédhez.

Zemmour nem ért semmit a világból, ami persze érthető, hiszen nem ismeri a nagy magyar gondolkodó, Dobrev Klára, s a többi nagyok, különösen a Momentum közös Európáról vallott nézeteit, elméleteit.

Klárika, szólalj már meg, s magyarázd el ennek a jelentéktelen filozófusnak, hogy butaságokat beszél. A DK, a balliberális értelmiség számára Te vagy a szellemi világítótorony. Rakd helyre ezt kis pimasz franciát.

Európáról, benne az országunkról jutott eszembe a Bajcsy-Zsilinszky Társaság 1989-es program-nyilatkozata, a 29 pont.

1/ Vissza Európába! A magyar nemzet független államként /s ugye ezen van a hangsúly/ kapcsolódhasson ismét szabadon az európai nemzetek politikai, erkölcsi, gazdasági közösségéhez és az európai kultúrához.

2/ Közép-európai integrációt! Térségünk nemzetei a kölcsönös előnyök alapján minden külső beavatkozás nélkül saját akaratukból teremtsenek gazdasági és politikai szövetséget, hogy egyben tegye lehetővé minden nemzetiségi kérdés demokratikus szellemű megoldását.

4/ Önálló Magyarországot! Magyarország a mai nemzeti érdekek alapján értékelje újra a sztálinizmus / be lehet helyettesíteni az EU-val - korában kialakított nemzetközi kapcsolatrendszerünket.

Mintha ma is aktuális lenne. Miközben az olaszok égetik az EU-s zászlót......

Kedves Anna! Talán a hozzászólásaimból a maga számára nem derül ki egyértelműen, hogy melyik csapatban focizom, javaslom próbálja meg dekódolni a mezem színét. Ha a mezszámomat nem is látja, de az a szalag ott a karomon tudja-e mit jelent?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés