Most kell all int mondani

2020. március 30. 8:15

Dorosz Dávid
Népszava
Egy virágboltos ismerősöm azért van kétségbeesve, mert a járvány miatt elmaradó ballagások az egyik legfontosabb szezonális bevételi forrását jelentették.

„Itt az ideje, hogy gazdaságilag elkezdjük tervezni a jövőt. Szembe kell néznünk a kemény valósággal: ha így megy tovább, akkor generációnk legnagyobb válsága lesz a nemrég útjára indult koronavírus.

A kiinduló helyzetünk nem könnyű: gazdaságaink mind környezeti (klímakatasztrófa), mind társadalmi (elszabaduló egyenlőtlenségek) szempontból már jó ideje szakadék felé rohantak, a járványtól függetlenül is. Ezt csak részben fedte el, hogy az elmúlt évtized a modern történelem egyik leghosszabb fellendülését hozta a világban. A 2008-as gazdasági leolvadásból kilábalva egy generáció nőtt fel rekordalacsony kamatszintek és szinte ingyen osztogatott hitelek mellett - a recessziótól való félelmükben a világ nagy jegybankjai szinte padlóig nyomták a gázpedált. Ennek persze meglett volna a böjtje: jó ideje lehetett tudni, hogy nemsokára jön a fordulópont, és recesszió következik. A gazdaság alapvető ciklikusságába és a helyenként kialakult piaci buborékokba ez bele volt kódolva.

Ehhez képest most egy teljesen új filmet vetítenek a moziban. Egy olyan válság elején vagyunk, amely egyszerre üti meg a kínálati oldalt (hiszen gyárak állnak le, nem lesz, aki összeszerelje a az autókat, laptopokat, vagy beálljon levágni a hajunkat) és a keresleti oldalt (hiszen a szerencsésebbek csak otthon ragadnak, és nem tudnak fogyasztani, a kevésbé szerencséseknek pedig nem lesz munkájuk/fizetésük/jövedelmük, amit elkölthetnének). Az utóbbi különösen életbevágó, hiszen a háztartások fogyasztása az OECD-ben átlagosan a GDP 60 százalékát teszi ki – azaz a gazdaságot nagyban a mi vásárlásaink (a legújabb Avengers mozijegytől a pelenkán át a túlárazott balatoni lángosig) tartják mozgásban. Csak egy nagyon jellemző példa a napokból: egy virágboltos ismerősöm azért van kétségbeesve, mert a járvány miatt elmaradó ballagások az egyik legfontosabb szezonális bevételi forrását jelentették.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kiinduló helyzet tényleg nem könnyű. Szerencse, hogy most nem olyan "szakértőknek" kell a megoldáson gondolkodni, mint Bokros vagy Bajnai.

Az meg külön érdekes, hogy most hirtelen a szerző is rájött, hogy "az elmúlt évtized a modern történelem egyik leghosszabb fellendülését hozta", bár eddig arról szólt a "film a moziban", hogy bezzegRománia és a Száhel is rohamléptekben hagyott el bennünket...

Lefordítom:

A hantaügyi főpolgármesterhelyettes az életéért küzd. A COVID19
leleplezte ürességét, megmutatta tökéletes feleslegességét, egyúttal azt,
hogy Kergeri mire költi az adópénzeket. Együtt fognak bukni.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2020. március 30. 8:46

Mint tudjuk a liberális felfogás, a globalizmus a hasznot zsebre teszi, a kárt pedig az államra hárítja, ilyenkor az állam jöjjön és segítsen.

Valóban, most mivel foglalkozik az öt helyettes azon kívül, hogy a hatalmat névleg gyakorló Karácsonyt kormányozzák?

"egy virágboltos ismerősöm azért van kétségbeesve, mert a járvány miatt elmaradó ballagások az egyik legfontosabb szezonális bevételi forrását jelentették"

jaj hogy oda ne rohanjak, varjon par honapot es megszedheti magat a temeteseken

A temetkezési vállalkozók viszont jó termésre számíthatnak.

"és,mit akarsz mondani?"
Azt, hogy erről is aZorbán tehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés