A sávszélesség és a szabadelvűség is luxus az oktatásban

2020. március 30. 7:24

Horn Gábor
hvg.hu
Az élsport támogatása és az egyházak mértéktelen pénzelése kevéssé időszerű – lenne honnan pénzt átcsoportosítani.

„A későn eszmélő is eszmél – helyénvaló, hogy a miniszterelnök elrendelte az otthonról való tanulást. Jó, hogy a gyerekek nem járnak be az intézményekbe, jó, hogy nem csellengenek, hanem van feladatuk. Orbán döntése, ha megkésetten is, fontos döntés volt. Sok minden hiányzik persze a digitális oktatás hatékony üzemeltetéséhez.

Azaz legalább olyan hatékonytalannak tűnik, mint a hagyományos, és persze ismét azok járnak jól, akiknek státuszukból és vagyonukból adódóan amúgy is módjuk lenne otthoni taníttatására. Az élsport támogatása és az egyházak mértéktelen pénzelése kevéssé időszerű – lenne honnan pénzt átcsoportosítani. Ezek persze sérthetetlenek a NER hierarchiájában. Ha Orbánon múlna, csak »az összevissza kapkodásban/a rendszertelen őrületben« bízhatnánk.

Se pénz, se kapacitás, se apparátus nincs arra, hogy Magyarország egyik pillanatról a másikra átálljon a digitális oktatásra. Az anyagi és hozzáértésbeli hiányosságoknál is nagyobb akadály az a végtelenül terméketlen, a korszerűséget ideológiai alapon tagadó közhangulat, amelyhez a tanárok eddig kényszerűségből alkalmazkodtak. Miből nyerjen ihletet a somogyi tanító a gyerekek egyenlőtlen otthoni felszereltségének áthidalásához, ha eddig azzal nyomták le a torkán a NAT avasabb passzusait, hogy megvédenek a hanyatlástól, és azt kellett beadnia a szülőknek, hogy informatika-oktatásra a fejlesztés helyett célzatosan a lombfűrésszel való egyesülés vár?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az "egyházak mértéktelen pénzelése" pl. hogy került a témához? Kötelező stíluselem? Legközelebb a legyek nemi életéről szóló tanulmányba is szíveskedjék beilleszteni valahogy a témát, akkor elismerném az irodalmi bravúrt.

Idefigyelj te nagyokos. A digitális oktatás nem tudáselixir, amit, ha
megiszol, megvilágosodsz, mint Buddha. Az iskolai oktatást a
távoktatás SOHA nem fogja helyettesíteni, mert a gyerekek az
iskolában nemcsak tanulnak, hanem közösségben IS vannak.

A digitális oktatás még keresi a helyét az egész világban, a
sávszélességen és a digitalizáltságon rugózni baromság vagy merő
rosszindulat főleg annak tudatában, hogy ezekben a kérdésekben
Magyarország egyáltalán nem áll rosszul.

... és a szadeszen belül is az egyik aljassági dobogós maga horn gábor.

Faszt hazudozol már, kis buzi libsi.

"Az élsport támogatása és az egyházak mértéktelen pénzelése kevéssé időszerű"
Én meg azt mondom:
1. A börtönlakók tartsák el magukat, rájuk az állam semmit ne költsön. A munka nemesít, az élelmiszert megtermelhetik minden börtöntársuk számára, emellett az ipari tevékenységgel bevételeket generálhatnak, amiből kijön a rezsi, és még egy kevés zsebpénzük is marad.
2. A gyermeküket az állam számlájára szülőket is munkára, bevételkeresésre kell fogni, ha nem megy, az első gyermek után a gyereket állami gondozásba, őt magát és az "apát" gyermeknemzésre átmenetileg képtelenné tenni.
3. Nyomon követéssel évente szaldót csinálni minden NGO tevékenységről, és a pluszok és mínuszok összevetése után: a károkat rájuk kell terhelni. Ez is jelentős pénz.
Ezek együtt máris a sokszorosa a Horn által reklamált összegeknek.
Amelyek mellesleg, nem kidobott pénz, ellenkezőleg: minél többet sportolsz, minél többet relaxálsz templomban, azzal az immunrendszeredet, az erőforrásaidat erősíted, az államnak kevesebbe kerül az egészséged fenntartása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés