Csak a vízcseppek változnak, a folyó ugyanaz marad

2020. március 29. 9:26

Tibi atya
Facebook
Nos, a kapitalizmus nem véletlenül minden eddigi rendszer közül a leghatékonyabb.

„Úgy tűnik, egyre népszerűbb az értelmiségi pózőrködés, miszerint most aztán nagyon át kell gondolnunk a globális kapitalista termelési struktúrát. Ugyanitt: a kapitalizmus lényege a kapzsiság, a kizsákmányolás és a mértéktelenség. Nos, a kapitalizmus nem véletlenül minden eddigi rendszer közül a leghatékonyabb. Éppen azért az, mert az alapját, az individuum viszonyát a társadalomhoz nem az önzés képzi, hanem a kikényszerített altruizmus: ahhoz, hogy én kielégíthessem a szükségleteim, előbb ki kell elégítenem a tiéd. Ellentétben a kommunizmussal, ami valóban az önzés rendszere, hiszen aszerint az egyénnek alanyi jogon is járnak dolgok, anélkül, hogy bárkiért egy fűszálat is megmozdítana. Éppen ezért általában nem is mozdít, és amikor ebből tömegjelenség duzzad, éhen döglik, de némi cinizmussal azt is mondhatnánk, learatja a munkája a gyümölcsét.

A kapitalizmus nélkül minden, amit a nyugati világ az emberi jogok tekintetében alapvetőnek tart, elképzelhetetlen. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha kapitalizmus van, akkor automatikusan emberi jogok is, csupán azt, hogy ha nem kapitalizmus van, akkor emberi jogok sincsenek. Nincs még egy olyan gazdasági berendezkedés, ami ennyi kompromisszumra épül, nincs még egy gazdasági berendezkedés, ami ekkora döntési szabadságot és autonómiát ad az egyénnek és nincs még egy gazdasági berendezkedés, ami ilyen látványos fejlődést hozott volna mindenkinek, még a legszegényebbeknek is. Ahhoz tényleg nagyon elvakult kommunistának kell lenni, hogy valaki eltagadja, a világ kapitalista felén szegénynek is sokkal jobb lenni, mint a világ komcsi országaiban (pl. Venezuelában) bárminek.

A kapitalizmusnak az utóbbi éveiben kétfajta tagadójával találkoztam: az egyik maga is csúcsfogyasztó, a felső tízezer életszínvonalán él, a piacgazdaság elvetése semmi egyéb a szájában, mint émelyítő sznobizmus. Az ilyen általában nem dolgozott meg azért, amije van: örökölt, esetleg a rendszerváltáskor »hozzájutott«. Nem érti, hogy akik nem ilyen társadalmi osztályokba születtek, azoknak a kapitalizmus kiugrási lehetőség, és ha nincs, mindennél jobban konzerválódik a szegénységük. A tudása csakis elméleti, egyébként egy szöget nem tud beverni. A másik az, aki csóró, de nem is hajlandó dolgozni. Fél másodperc alatt megcáfolható morális lózungokkal jön.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet, hogy Tibi Atya is többször bérmálkozik?

Botos Katalin másként értékeli
Botos Katalin: Mentsük meg a kapitalizmust a kapitalistáktól!
https://www.penzugyiszemle.hu/..

Ugye az egyik, amit nem kék elfelejteni, hogy "egy kék világban nincs értelme annak a szónak, hogy "kék" "

Ha az egész földgolyón kapitalizmus van, Csádtól Japánig, és a "kapitalizmus" ellenében csak némi ideológiai erőlködés folyik tényleg Venezuálában, Észak-Koreában, és vicces módon Kínában, akkor mit ír le az a szó, hogy "kapitalizmus"?

A másik, hogy a pénznek nincs szaga. A "kapitalizmus" nem csak kielégíti az igényeket, hanem generálja is őket. Piaci termékké válik nem csak a mindennapi kenyér, hanem a mindennapi drog is, stb. stb.

Kérdés, Tibi mit ért rajta, hogyan határozza meg: mi az a kapitalizmus, amiről beszél?

Te nem értetted, hogy ezt írtam. Kínában, amely kőkemény piaci logikával kezd kitörni a harmadik világból (azért még messze nem lezárt projekt), ugyanakkor elég vicces módon jelen van egy komcsi állami ideológia, amely Marx apánkat fényezi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés