Magyar Nemzet: Sokan vállalnak áthidaló munkát a járvány idejére

2020. március 28. 8:31
Rolek Ferenc hangsúlyozta, hogy a kormányzati intézkedésektől függ, hány munkahelyet sikerül megtartani az átmeneti időszakban.

A koronavírus-járvány kezdete óta százszorosára nőtt az érdeklődés egy-egy betöltetlen kereskedelmi, szállítási vagy raktározási pozíció iránt; a jelentkezők többsége csak átmenetileg helyezkedne el ezekben a munkakörökben, például azért, mert eredeti foglalkoztatójuk leállásra kényszerült és nem tud bért fizetni – olvasható a Magyar Nemzet szombati lapszámában. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a lapnak azt mondta, sok munkáltató nem szeretné elküldeni az alkalmazottait, ezért támogatja, hogy a munkavállalók – megtartva eredeti munkaviszonyukat – az átmeneti időszakra máshol helyezkedjenek el, és így jövedelemhez jussanak.

Hozzátette, hogy a gazdasági szereplők túlnyomó többsége átmeneti válsággal számol, és azt várja, hogy a járvány lecsengésével folytathatja a tevékenységét, a folytatáshoz pedig nélkülözhetetlen a munkaerő, ezért ameddig csak lehet, megtartja az alkalmazottját. Jelezte, hogy nagy a bizonytalanság, mivel senki sem tudja, meddig tart a jelenlegi helyzet, s azt követően a gazdaság milyen gyorsan jut túl a krízisen. Rövid távon százezer, de akár kétszázezer ember is elveszítheti az állását, ugyanakkor hosszan tartó, éveken át fennmaradó munkanélküliségre nem számítanak, akár még az idén újra stabilizálódhat a munkaerőpiac.

Rolek Ferenc hangsúlyozta, hogy a kormányzati intézkedésektől függ, hány munkahelyet sikerül megtartani az átmeneti időszakban. A gyáriparosok üdvözlik az eddig elfogadott, elsősorban adó- és járulékkönnyítési intézkedéseket, viszont további lépéseket is szükségesnek tartanak, akár a több európai országban elfogadott állami bértámogatást. Hozzátette, hogy a válságkezelésből arányosan kell kivennie a részét a kormánynak, a munkaadóknak és a munkavállalóknak.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Hozzátette, hogy a válságkezelésből arányosan kell kivennie a részét a kormánynak, a munkaadóknak és a munkavállalóknak."

Nem megfelelő a sorrend.
Ez az elfogadható: munkaadók, munkavállalók, kormány.

Az adó és járulékcsökkentést összege annyi, mint a ér 30 %-os támogatása.
A vállalkozásoknak pedig most van ideje elvégezni a karbantartásokat, az esetleges fejlesztéseket, felkészülési üzleti terv elkészítése arra az időszakra, amikor a termelés beindulhat.

A járvány lecsengése végére pedig kiderül, hogy mely vállalkozások életképesek. Ezeket a vállalkozásokat szükséges és kell támogatni pályázatos úton. Erre rendelkezésre áll az uniós támogatás és hasonló nagyságú forrást lehet biztosítani a költségvetés belső átcsoportosításával, az MNB-nél lévő források a kereskedelmi bankok felé kihelyezett kedvezményes felhasználásra.

A pályázatok kiírására, döntésre pedig nincs szükség új szervezet létrehozására. Elégséges a jelenleg is meglévő struktúra.

Pályán kívül a partvonalról

,, Költekezésre biztatják a kormányt
A balliberális közgazdászok most szórnák a pénzt

Baloldali közgazdászok nyílt levélben kérik a kormányt, hogy többet költsön a járvány okozta gazdasági sokk enyhítésére. A dokumentum aláírói között számos, a balliberális pártokhoz, kormányokhoz és a korábbi gazdasági megszorításokhoz köthető személy van. ,,
https://magyarnemzet.hu/belfol..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés