Tönkrement Venezuela egyetlen telekommunikációs műholdja

2020. március 27. 18:16
Egyre nagyobb pácban van a szocialista dél-amerikai ország.

Letért Föld körüli pályájáról és üzemképtelenné vált Venezuela egyetlen telekommunikációs műholdja, műsorszórási gondokat okozva az egyébként is súlyos gazdasági és politikai válsággal küzdő latin-amerikai országnak – jelentette az AP amerikai hírügynökség pénteken. A Kínában gyártott, 2008-ban fellőtt műhold mindenekelőtt Venezuela vidéki, az optikaikábel-hálózat által le nem fedett területei internetszolgáltatása biztosításában segített, emellett elérhetővé tette az erősen kormánypárti állami televíziós csatornákat a szegény, vidéki otthonokban, amelyek nem rendelkeznek kábeltelevíziós hozzáféréssel.

A korábbi elnök, Hugo Chávez akkor még azzal kérkedett, hogy a hattonnás szerkezet segít majd a 21. század szocializmusának építésében és hozzájárul Venezuela függetlenségéhez és szuverenitásához. Chávez utódja, Nicolás Maduro elnök alatt azonban az ország a rossz gazdálkodás és az amerikai szankciók súlya alatt nyög, miközben a műhold három évvel az üzemidejének tervezett 2023-as lejárta előtt használhatatlanná vált. „A kormánynak most nemzetközi műholdas szolgáltatókhoz kell fordulnia, hogy segítsenek az általa előállított tartalmak sugárzásában” a latin-amerikai ország legszegényebb állampolgárainak – mondta William Pena telekommunikációra szakosodott venezuelai újságíró. A kereskedelmi műholdakra való áttérés viszont dollármilliókat emészthet fel, illetve a Venezuelával szemben elrendelt amerikai szankciók is akadályt jelenthetnek – tette hozzá.

Az állami televíziós csatornákat továbbra is lehet fogni kábelen, illetve hagyományos antennákon keresztül, de a műhold kiesése miatt jóval körülményesebb lesz elérni a tartalmakat az ország roskatag telekommunikációs infrastruktúrával rendelkező részeiben – mondta Pena. A VeneSat-1 műhold problémáit először március 13-án észlelték amerikai vállalatok. A venezuelai tudományos minisztérium március 25-én erősítette meg, hogy a Simón Bolivarról elnevezett szerkezet jelentősen letért pályájáról és működésképtelenné vált, ennek okát azonban nem közölte. Külföldi szakértők szerint mindezt túlmelegedés, alkatrészhiba vagy mikrometeorit-becsapódás is okozhatta. Venezuelai szakemberek viszont abból indulnak ki, hogy a hibát üzemanyaghiány okozhatta, mert politikai döntés alapján a műhold pozíciója a baráti Uruguaynak kijelölt 78. hosszúsági fokra került, nem pedig a Venezuelának földrajzi elhelyezkedése miatt sokkal kedvezőbb 68. hosszúsági fokra, ami miatt viszont a tervezettnél több üzemanyag kellett a pályán tartásához. „A műhold ideológiai fennköltség áldozatává lett” – hangoztatta Pena.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés