Mennyiségi korlátozást vezetett be a SPAR

2020. március 26. 13:13
Hamarabb is zárnak a lánc kisebb és nagyobb boltjai.

A SPAR és INTERSPAR áruházak március 26-tól hétfőtől péntekig átlagosan 6:30 és 19 óra között, szombaton és vasárnap áruházanként eltérő idősávban tartanak nyitva a továbbiakban, miközben tovább folytatódnak a koronavírus terjedését megelőző intézkedések – közölte az áruházlánc kommunikációs vezetője a Mandinerrel.

Mint azt Maczelka Márk portálunkkal közölte, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. valamennyi hazai SPAR és INTERSPAR áruházának nyitvatartását újragondolta a veszélyhelyzetre, illetve a megváltozott vásárlói szokásokra való tekintettel, ezért korábban zárnak az üzletegységek: hétfőtől péntekig átlagosan 19 óráig vannak nyitva, míg hétvégi napokon áruházanként eltérő idősávban tartanak nyitva a továbbiakban. Hozzátette: az aktuális nyitvatartási rendről, a SPAR a honlapján lehet tájékozódni, áruházankénti bontásban: https://www.spar.hu/nyitvatartas-valtozas

Mennyiségi korlátozások is életbe léptek

Másik fontosabb változást is közöltek a Mandinerrel, ugyanis annak érdekében, hogy a lakosság élelmiszerrel történő ellátása folyamatos és kiegyensúlyozott legyen, ezért ezentúl nem lehet korlátlanul vásárolni az üzleteiben és a webshopban. Ezentúl a webshop és áruházi vásárlások tekintetében:

- lédig termékek esetében 5 kg/termék,

- darabban értékesített termékek esetében 10 darab/termék

a személyenkénti vásárlási mennyiségi limit.

„A SPAR a beszállítóival együttműködve az elmúlt hetekhez hasonlóan most is mindent megtesz annak érdekében, hogy a megnövekedett keresletet kezelni tudja. Előfordulhat ugyanakkor, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban egyes cikkek kitöltési üteme az árupótlás időigénye miatt a szokásosnál hosszabb lehet, emiatt a vásárlóink megértését kérjük. A SPAR határozottan javasolja, hogy a lakosság ne halmozzon fel otthonában feleslegesen sok élelmiszert!"  – mondta Maczelka Márk lapunkkal. Hozzáteszi: a SPAR türelemre és együttműködésre kéri a vásárlóit a bevezetett mennyiségi korlátozások kapcsán, ezzel is segítve azt, hogy mindenki elegendő élelmiszerhez jusson.

Könnyítés az érintés nélküli fizetések esetében

A járványügyi veszélyhelyzetben történő könnyebb és gyorsabb fizetés érdekében az érintéses fizetési kártyás vásárlások esetében a PIN-kód kötelező használatára vonatkozó 5 ezer forintos értékhatár 15 ezer forintra módosult március 26-tól. Ennek megfelelően csak a 15 ezer forintnál magasabb összegű vásárlások esetén kéri a bankkártya-terminál a PIN kódot a SPAR áruházakban is.  A SPAR ugyanakkor szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy amennyiben az egymás utáni érintés nélküli tranzakciók száma eléri az 5-öt vagy az összegük a 150 eurót, a kártyakibocsátó bank köteles a vásárlót azonosítani, például PIN kódjának megadásával. Így esetenként előfordulhat, hogy a terminál a 15 ezer forintos limit alatt is csak PIN kód megadásával engedélyezi a tranzakciót. A webshop – amely immáron este 11-ig szállít – március 17-től már átállt a készpénzfizetés-mentes forgalomra.

Hűségjutalom a dolgozóknak

Nagy fokú elkötelezettségről és áldozatos munkáról tettek tanúságot a SPAR munkatársai az elmúlt hetekben, amelyet az áruházlánc egy új juttatással hálál meg. A visszavonásig érvényes szabályozás szerint a SPAR minden ledolgozott óra után bruttó 400 forint hűségjutalmat számol el az áruházak, a logisztikai terület és az élelmiszertermelő üzemek munkavállalói részére, amit a havi bérrel együtt utal a bankszámlákra. A jutalmat a belépés napjától a kilépés napjáig a tényleges munkavégzéssel töltött órák mindegyikére folyósítják a munkatársaknak 2020. március 16-tól kezdődően visszavonásig. Mivel a koronavírus az idősek számára kiemelt kockázatot jelent, a SPAR a 65 éves és idősebb munkavállalóit 2020. március 18-tól felmenti a munkavégzés alól, beleértve azokat is, akik idén töltik be 65. évüket. Az egészség megóvása miatt hozott intézkedés idejére a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő díjazás illeti meg a munkavégzés alól ideiglenesen felmentett SPAR munkatársakat.

Vásárlók és munkatársak biztonsága

Azt is közölte: a SPAR megkülönböztetett figyelmet fordít a munkavállalói biztonságára is, és minden elvárható intézkedést megtesz a jövőben is. A SPAR a dolgozók munkavégzésének segítése érdekében növelte a szünetkiadások rugalmasságát, hogy biztosítani tudja a gyakoribb kézmosás lehetőségét. Valamennyi munkavállalója számára kesztyűt és fertőtlenítőszert biztosít, s megkezdte az úgynevezett leheletvédő plexik telepítését a kasszáknál, amely egyszerre szolgálja a vásárlók és a munkatársak védelmét. Megkezdődött a padlómatricák kihelyezése is, amely segíti az egymás közti távolság betartását az áruházon belül.

A SPAR számára kiemelten fontos a vásárlók kényelme és biztonsága, és minden elvárható intézkedést megtesz nem csak most, de a jövőben is. A SPAR megnövelte a saját fertőtlenítő- és tisztítószer rendeléseinek mennyiségét, s az áruházakban továbbra is rendkívül alapos a takarítás.

A SPAR az alábbi kérésekkel is fordul a vásárlóihoz:

– kérik, hogy a kiskereskedelmi üzletekben tartózkodó vásárló ne érintse meg az arcát, különösen az ajkakat, az orrát és a szemét kézzel!

– kérik, hogy kövessék a köhögés és a légzés higiéniai protokollját, azaz köhögés vagy tüsszentés esetén takarják el a szájukat és az orrukat egyik könyökükkel, vagy zsebkendővel, majd a lehető leghamarabb dobják be a zsebkendőt egy zárt szemetesbe, valamint azt is, hogy az áruházban ne köhögjenek vagy tüsszentsenek az ott tartózkodókra vagy a kihelyezett élelmiszeripari és más termékekre,

– javasolják, hogy lehetőleg ne a csúcsidőszakban jöjjenek vásárolni,

– ajánlják az egyedül történő vásárlást,

– a gyermekeket lehetőség szerint ne vigyék magukkal vásárolni,

– idősebb vásárlóikat arra kérik – lehetőség szerint –, hogy a környezetükben lévő fiatalok segítségét kérjék a bevásárlás tekintetében, és ne hagyják el otthonukat, ha nem muszáj!

– a kiszolgálópultoknál és a pénztáraknál padlómatricákkal segítik a vásárlóikat az egymástól történő távolság megtartásában,

– minden, eddig csomagolatlanul értékesített kenyeret a SPAR és INTERSPAR áruházakban mostantól csomagolt formában kínálnak. Arra is kérik a vásárlókat, hogy a válogatható friss árut puszta kézzel ne fogják meg, használjanak erre a célra kihelyezett fogóeszközt, vagy eladótéri műanyag zacskót, esetleg papírzacskót, amibe be is csomagolhatják a terméket!

(Mandiner)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés