Kormányinfó: eddig százmilliárdot költött a kormány védekezésre

2020. március 26. 10:51
A kormány felkérte az egyetemek vezetőit, hogy rendeljenek el további rendkívüli szünetet.

Kormányinfót tartott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tegnapi kormányülés egyik napirendi pontja az volt, hogy az Országgyűlés nem szavazta meg a törvényjavaslatot. Gulyás Gergely kiemelte: nem volna célszerű, ha 15 naponta meg kellene hosszabbítani a veszélyhelyzetet, és újra el kellene rendelni minden intézkedést. Ezért a kormány új intézkedéseket hozott, és feljogosította az érintett tárcavezetőket, hogy cselekedjenek.

Ide tartozik az egyetemek zárvatartása, amely a 15. nap elteltével lejár.

A kormány felkérte az egyetemek vezetőit, hogy rendeljenek el további rendkívüli szünetet.

Gulyás elmondta: meg fog szűnni az önkormányzatoknak azon joga, hogy ők rendelkezzenek az óvodák és bölcsődék nyitvatartásáról.

Azok az intézkedések is ide tartoznak, amelyek a határokkal, a határaink lezárásával kapcsolatosak, hiszen a határátkelők kapcsán eddig meghozott intézkedések is lejárnak. Az ítélkezési szünet is le fog járni, Gulyás tájékoztatása szerint, az igazságügyi miniszter ebben a kérdésben még egyeztet.

***

Az elmúlt napokban ugrásszerűen nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Nemsokára átlépünk a tömeges megbetegedések szakaszába. Ezúton szeretnék köszönetet mondani az egészségügyi dolgozóknak és a rendvédelmi szerveknek, akik kiváló és rendkívül fegyelmezett munkát végeznek” – emelte ki Gulyás.

A kormány értékelte a védekezésben hozott döntéseket

A kormány minden olyan intézkedést, amit a környező országok is meghoztak, jóval előbb hozott meg, ennek köszönhetően a megbetegedések száma kisebb Magyarországon, mint a legtöbb európai országban. Ugyanakkor minden virológus és matematikus számítása szerint ez a szám meg fog ugrani.

Erre fel vagyunk készülve. Megvannak az eszközeink, felszereléseink, és most már elegendő lélegeztetőgép is van az országban” – mondta a miniszter. „Ugyanakkor csak azok az eszközök vannak meg biztosan, melyek már megérkeztek az országba. Mivel a szabad piac, most a szabad rablás terévé változott, így

csak azokról az eszközökről fogunk beszámolni, ami már az ország területére beért

– jelentette ki Gulyás.

Költségek

Eddig százmilliárdot költött a kormány a koronavírus elleni védekezésre, de ennek többszöröse lesz, amit még el kell költeni a járvány megfékezésére. „Ez a pénz a költségvetésben rendelkezésre áll. Ezúton szeretném megköszönni a rengeteg felajánlást is, de tudni kell, hogy a védekezéshez nem szükséges többletforrás, hiszen a költségvetésben rendelkezésre áll az összeg” – tájékoztatott a miniszter.

Európai Unió

Videókonferenciát fognak tartani az uniós vezetők. A magyar kormány kezdeményezni fogja, hogy a védekezési eszközöket vámmentesen lehessen behozni az Unió területére. Gulyás Gergely kiemelte:

Magyarország a legjobb pályázók között van a lehívható uniós pénzek terén.

Gazdaságösztönző intézkedések

A válság elmúltával új munkahelyeket kell teremteni, ez a kormány legfontosabb célja” – mondta a miniszter.

Kiemelte: mivel sok a félretájékoztatás az ügyben, szeretné nyomatékosítani, hogy 2021. január 1-jétől a törlesztőrészletek nem emelkednek, a futamidő növekszik meg.

***

Végül a miniszter egy Mátrai Erőművel kapcsolatos bejelentéssel zárt: „A kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos tranzakciót. Az erőművet a Magyar Villamosművek vásárolta meg. Az erőmű klímavédelmi szempontok szerinti átalakítása a kormány stratégiai érdeke. Ez a komplexum a termelésünk 16%-át adja, és a térség stabilitásának szempontjából is elengedhetetlen. Ez jelenleg az egyik legfontosabb energiaforrás az országban.”

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Remélem a Kína- Budapest repülőjáratokat nem akarják újraindítani!
Sőt, az itt feketén bizniszelő 100.000 kínait is ki kell vágni az országunkból.

"A kormány minden olyan intézkedést, amit a környező országok is meghoztak, jóval előbb hozott meg, ennek köszönhetően a megbetegedések száma kisebb Magyarországon, mint a legtöbb európai országban. Ugyanakkor minden virológus és matematikus számítása szerint ez a szám meg fog ugrani."

ez csúsztatás a köbön.
1. a legtöbb környező országban március 16 hétfőtől zártak be az iskolák, de magyarországgal ellentétben ezt nem előző péntek este döntötték el, és máshol nem magyarázta még péntek este is a kormánymédia, hogy semmi ok az iskolák bezárására.
2. a legtöbb környező országban magyarországnál valamivel szigorúbbak a korlátozások. néhol kijárási tilalom is van, de ahol nincs, ott is minden bolt bezárt a patikákat és az élelmiszerboltokat leszámítva.
3. a magyar megbetegedések száma két okból alacsonyabb a környező országokénál:
- egyrészt, magyarország fejletlenebb, kevésbé van benne a nemzetközi vérkeringésben, kevesebb ember hurcolássza ki-be a vírusokat
- másrészt (_és főként_) mert magyarországon szinte senkit nem tesztelnek koronavírusra.

ha tényleg megugrik az esetek száma, az jó jel, mert arra utal, hogy végre történik valami. mint azt már egy hete írom: magyarországon fogalmunk sincs arról, valójában kik fertőzöttek.

továbbra is iszonyú magas (4,5%-os) a halottak/fertőzöttek arány, ami arra utal, hogy legalább 4-szer 5-ször ennyi beteget találnánk, ha rendesen tesztelnénk

Nem X-ellek ki, mert nagyon szórakoztató elmebeteg vagy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés