Ez így nem fog menni

2020. március 26. 12:23
Nemes Gábor
Népszava
Itt az alkalom, hogy az emberek rádöbbenjenek, milyen nagy szükség lenne erős szakszervezetekre.

„Ahol veszélyhelyzetben ilyen mondatok hagyják el a miniszterelnök száját, ott komoly baj van. És nálunk most komoly a baj. A koronavírus terjedése ugyanis a munkáltatókat és a munkavállalókat is nehéz helyzetbe sodorta, ezért még a napokban bejelentett gazdasági könnyítéseknél is komolyabb – de minimum ennyire fajsúlyos – egyéb azonnali, az emberek mindennapjait, a munkahelyük megtartását, megélhetését is érintő intézkedésekre van szükség. Legalábbis: lenne szükség.

Orbán azonban erre a problémára lazán azt mondta, hogy a munkavállalók a munkahelyük, vagyis a megélhetésük megőrzéséről a munkáltatókkal egyezkedjenek. Na, ez nem fog menni, sok munkahelyen ugyanis nincs szakszervezet, s minden egyes dolgozó egyedül áll a munkáltatójával szemben. Hiszen éppen a Fidesz verte szét Magyarországon az intézményesített szociális párbeszédet, amely alkalmas lenne arra, hogy legalább átmenti megoldást találjanak a felek erre az egyre súlyosabb és kaotikusabb helyzetre.

A munkavállalók teljesen magukra maradtak, bár a szakszervezetek hellyel-közzel küzdenek értük, a munkahelyük és jövedelmük megtartásáért. Itt az alkalom, hogy az emberek rádöbbenjenek, milyen nagy szükség lenne erős szakszervezetekre, érdekképviseletekre. Ehhez viszont szakszervezeti tagok tömegei kellenének, az erőt ugyanis a létszám – is – adja. Ezt a rendszert azonban Orbán Viktor és csapata 2010 után módszeresen kivéreztette, totálisan szétverte. Kormányra kerülése után szinte az első lépések között volt a sztrájktörvény megváltoztatása, majd 2011-ben a Munka törvénykönyvéhez is hozzányúlt, természetesen a munkavállalók hátrányára. A szakszervezetek a mai napig nem tudtak felülkerekedni ezen a helyzeten. Jogfosztottak, a munkavállalók pedig védtelenek lettek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha a szakszervezetek védik a dolgozókat, az körülbelül olyan, mintha a koronavírusra bíznánk az idősek védelmét.

Az öreg jelződ még csak-csak ül, elvégre már 45 éves vagyok. De szakszervezetis? Ezen jót nevettem. Az egész családomban szitokszó volt a szakszervezet. Nagyjából olyan, mint a kommunista. Elég nagy a közös metszete ennek a két halmaznak. De ezt ti ott a DK-ban nyilván jól tudjátok. Még ha most egy szabadpiaci nagyvállalkozó is a vezér arrafelé.

A szakszervezet lenne a valódi fizikai munka? Másrészt Karafiáth elvtársnéd esetében azzal védted őt, hogy nem lehet mindenki mosónő vagy gyári munkás... El kell fogadni, hogy van, akinek a kocsmák és mozik bezárása a legégetőbb fájdalom...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés