Orbán: Négy frontvonalon folyik egyszerre a védekezés

2020. március 23. 11:57
A kormányfő a sajtótájékoztatón elmondta: orvosaink, rendőreink, katonáink készen állnak!

Sajtótájékoztatót tartott az Operatív Törzs, amelyen ezúttal részt vett a miniszterelnök is. Orbán Viktor beszámolt az aktuális fejleményekről és az újonnan meghozandó intézkedésekről is.

Ma reggel áttekintettük a helyzetet, és döntéseket is hoztunk”  – kezdte bejelentését a kormányfő.

Tizenkét napja hirdette ki a kormány a rendkívüli jogrendet. Erre azért volt szükség, mert jelenleg még nincs ellenszer a vírus megfékezésére, így a várakozás helyett minden országnak egyénileg kell felvenni a küzdelmet. A szokásos keretek között ez nem megy, ezért kért felhatalmazást a kormány az új jogrend bevezetésére. A kormány megkapta ezt a felhatalmazást és az eszközöket, hogy megszervezze Magyarország védelmét.

Négy vonalon folyik egyszerre a védekezés

Egészségügy

Az országban 1 millió 500 ezer maszk van jelenleg, heti 25 ezret gyártunk. Speciális maszkból 129 ezer áll rendelkezésre. Kesztyűből 20 millió pár, lélegeztetőgépből pedig 2560 darab van jelenleg. Fürkészeket és portyázókat küldött ki a kormány a világ minden tájára. Nyugaton mindenből hiány van, segítséghez jutni jelenleg csak keleten lehet, az eszközök és kellékek beszerzése folyamatban van.

Több mint tíz repülőgépes szállítmányt vár a kormány.

Van elegendő kórházi ágy és katonai kórházi ágyak is vannak készenlétben. Orvosaink is készen állnak, 24 643-an vannak, akik orvosi szolgálatra bevethetők (65 év alattiak).” Ezen kívül 105 ezer kiképzett egészségügyi szakdolgozó is készenlétben áll.

Mostantól minden intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap, akik nem intenzív ágy mellett dolgoznak, azok sebészi maszkot kapnak, és mindenki, akit fertőzés gyanúval visznek be, kötelezően maszkot kap” – jelentette ki Orbán. A kormányfő végül hálásan megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját, azt kérte tőlük, továbbra is tartsák be az utasításokat.

Katonaság

A magyar katonák felkészültek arra az esetre, ha el kell rendelni az utcai rendfenntartásukat. „Erőforrásaink: 33 950 hivatásos katonánk van, és tartalékosok is, akik bevethetők” – tájékoztatott a miniszterelnök.

Rendőrség

Magyarország lezárta a határait, és az átkelőkön számtalan rendőr végez szolgálatot folyamatosan.

A teherforgalom továbbra is folyik.

A nem magyar állampolgárok csak esténként, a humanitárius folyosókon haladhatnak át. „A szomszédaink számíthatnak ránk. Rendőreink feladatai pedig napról-napra növekednek” – mondta a miniszterelnök.

70 272 fő bevethető egyenruhás van jelenleg az országban, és vannak polgárőrök is, ők 46 573-an vannak, nekik fegyverük nincs, de gyakorlatuk igen, így bármikor bevethetők. „139 684 főt tudunk összesen rendfenntartásra igénybe venni. Nekik kell betartatniuk a szabályokat!”

Gazdaság

Az első akciótervet a múlt héten már bejelentette a kormány, de most hat további döntést hoztak:

1. A kisvállalkozóknak is adókedvezményt adnak a taxisok után.

2. A március 1-je előtti KATA-tartozásokat később lehet befizetni.

3. A médiaszolgáltatások is kapnak segítséget a kieső reklámbevételek miatt.

4. A kilakoltatásokat felfüggesztik.

5. Az adóvégrehajtásokat felfüggesztik.

6. A lejáró GYES-t, GYED-et meghosszabítják.

Ezek az intézkedések a munkahelyek védelmét szolgálják. Akik elveszítették az állásukat, azokat segítenünk kell, hogy mielőbb új munkahelyet találhassanak.”

***

Három szakasz van, melyekhez a lépéseket kellet igazítani, ebből az elsőt már magunk mögött hagytunk: az egyéni megbetegedések szakaszát. Most a csoportos fertőzések szakaszában vagyunk, de a miniszterelnök figyelmeztetett, hogy

gyors lépésekkel közeledünk a tömeges megbetegedésekhez.

Ma reggeli adatok szerint 167 azonosított fertőzött van az országban, ám ez a szám valószínűleg jóval nagyobb. Ebből 108 hordozó, akikben benne van a vírus, de nem mutatnak tüneteket, azaz nem betegek. 27 ember tüneteket is mutat, azaz köznapi nyelven: ők a betegek. A fertőzöttek közül kilenc személy nagyon nagy veszélyben van. A fertőzésnek eddig hét halottja van. Ebből öten szív-, ér- és cukorbetegségben is szenvedtek, kettőnek pedig valamilyen daganatos megbetegedése is volt. Átlagéletkoruk 69 év volt.

Az előttünk álló idő nehéz lesz, ezt csak együtt tudjuk végigcsinálni. Ez most az összetartás ideje!” – zárta beszédét a kormányfő.

Összesen 354 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kormány a helyén van, a csapatok harcban állnak. Most valóban.

Te ostoba barom, a fletó főnököddel együtt!

Menjél már vissza a hüje bolsevik agitátor anyádba. Csak a hüje bolsi agitációdra képes a romlott fajtád.

Orbán Viktor a hozzád hasonló agg DK-s hülyékre is vigyáz, akaratod ellenére. A többség megnyugtatására. S ez így van jó... a kutya ugat - sokan vagytok egyszemélyes bolondok, Orbán-gyűlölők, nemzetárulók és az egész ellenzéki pártvonal - , de a karaván halad.

De jelentkezzetek név szerint, hogy Ti nem tartotok igényt semmilyen egészségügyi ellátásra, kezelésre, rendfenntartásra, közbiztonságra.

12-én, pár nappal ezelőtt még azt állította, hogy csak vaklárma az egész.
Mostanra alaposan megváltozott a véleménye.
Diktátor akar lenni?
Na neeeeeeee!

Gyorsan egy imát rebegek, hogy ezt az embert kaptuk pont most.

Grétát keres Grönlandon.

Érdekes polgárháboró lesz, ha a lakosság 90+ százaléka egyetért a
kormányzati döntésekkel. Igen, a kormánnyal nem szimpatizálók is.

Egyelőre örüljetek annak, hogy nem Lézer Johny a főnök, mert ha ő
lenne, megnézhetnétek magatokat.

"Rohadt nagy járvány. Legalábbis ami a médiában végigszaladt. Mintha egy világméretű kísérletet futtattak volna le, amely révén azt akarták kideríteni, hogy megfelelően kiépített propagandával el lehet-e hitetni az emberekkel egy rettenetes világjárvány fenyegetését úgy, hogy a valóságban nincs semmiféle járvány, annak halvány nyoma sem? A válasz: igen. Ma a világmédia bárkivel bármit el tud hitetni, semmit sem számít a valóság, semmit sem ér a józan ész. A koronavírus-kampány valójában egy háború volt a józan ész ellen, és ebben a háborúban a józan ész vereséget szenvedett. Ismerje el ön is, Kedves Olvasó, hogy bármennyire is gyanakodott, voltak pillanatok, amikor mind elbizonytalanodtunk. Mert mi van, ha mégis igaz?"

-- Bencsik "Békemenet" András, 2020. március 6.

"A koronavírus-kampány a jelek szerint inkább csak egy olyan nemzetközi modell, amely alkalmas arra, hogy a fenyegetésekre fogékony emberek sajnálatos meghülyítésével -- lásd 16 millió olasz karanténban, illetve az olasz kormány azon döntése, hogy olaszok mostantól nem utazhatnak Olaszországban olaszországi rokonaikhoz -- modellezze egy későbbi, valóban veszedelmes járvány hatásait és annak kezelését.

Ezért tisztázzunk egy fontos félreértést: nem a vírus jelenti a veszélyt."

-- Bencsik "Békemenet" András, 2020. március 12.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés