Nemmel szavazott az ellenzék, csúszik a koronavírus-törvény elfogadása

2020. március 23. 16:27
Nem kapott négyötödös többséget a gyorsított eljárás.

Nem járult hozzá az ellenzék, így az Országgyűlés elutasította a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását hétfőn, ezért az előterjesztést sürgősséggel, legkorábban hat nap múlva fogadhatja el a Ház.

A házszabálytól eltérő tárgyalást 137 igen, 52 nem szavazattal utasította el a parlament. Igennel szavaztak a Fidesz és a KDNP képviselői, a nemzetiségi képviselő, illetve négy, a Mi Hazánk színeiben politizáló független képviselő, elutasították a házszabálytól eltérést a Jobbik-, az MSZP-, a DK-, az LMP-, a Párbeszéd-frakció jelenlévő képviselői, valamint hat független képviselő.

A sürgősségi javaslatot elfogadták

A sürgősségi javaslatot kétharmados támogatással 152 igen, 31 nem szavazattal hagyta jóvá az Országgyűlés. Támogatta a javaslatot a Fidesz, a Jobbik- és a KDNP-frakció, valamint a nemzetiségi képviselő, illetve négy, a Mi Hazánk színeiben politizáló független képviselő. Nemmel szavaztak az MSZP-, a DK-, a Párbeszéd-frakció jelenlévő képviselői, valamint hat független képviselő. Az LMP-sek nem szavaztak.

A házszabálytól eltérő tárgyalásához az országgyűlési képviselők négyötödének támogatására lett volna szükség, de ehhez az ellenzéki pártok nem járultak hozzá, mert a törvényjavaslatban nincs meghatározva a veszélyhelyzet határideje.

A kormány ezt követően kérte a javaslat sürgős tárgyalását, a házszabály szerint ilyen esetben a törvényjavaslat zárószavazása hat nappal később lehet csak. A sürgősség elrendeléséhez a jelen levő képviselők kétharmadának szavazatára volt szükséges, ezt a kormánypártok az ellenzék nélkül is tudták biztosítani. A törvényjavaslat általános vitája kedden lesz a határozathozatalokat követően.

A törvényjavaslat

A kormány március 11-én 15 órától hirdetett a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzetet az ország egész területére. Az alaptörvény szerint a kormány veszélyhelyzetről szóló rendelete tizenöt napig – jelen esetben március 26-ig – marad hatályban, kivéve, ha a kormány – az Országgyűlés felhatalmazása alapján – a rendelet hatályát meghosszabbítja.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be pénteken az Országgyűlésnek. A kétharmados támogatást igénylő előterjesztés lehetővé tenné, hogy a kormány megtehessen minden olyan intézkedést és megalkothasson minden olyan normatív rendelkezést, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében szükséges.

A javaslat szigorítaná a büntető törvénykönyvben a karantén megszegésére és a rémhírek terjesztésére vonatkozó szabályokat is.

(MTI)

Összesen 471 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzék átvállalta a felelősség egy részét a kormánytól, miközben
azt kommunikálják, hogy minden felelősség a kormányé.

Ezek hülyének nézik a szavazókat.

"Jelenleg"
Épp ez a lényeg, te zsenibogár, hogy előfordulhat olyan, amikor "jelenleg" már nagyon sürgős lenne, de az OGY úgy kidőlt, hogy döntésképtelenné válik.

Az ellenzék nem is olvasta a törvénytervezetet. Ez biztos, ugyanis akkora marhaságokat mondtak.
Viszont nagyon kidomborodott a kormány és ellenzéke közötti felkészültség, észbeli képesség a kormánypárt javára.

Te hülye, te lennél az első egy forradalomban... esetleg második, de mindenképp sorra kerülnél.

Orbán Viktor államférfihoz méltó beszéde:

https://www.youtube.com/watch?..

Úgy tűnik, ebben a kérdésben mindkét fél sáros.
A magyar betegség: dögöljön meg a szomszéd tehene egyfelől, nem engedek nekik, ha beledöglök, akkor sem, másfelől.

Csak szeretnéd jó proli szokás szerint. Belepofázni a dolgokba, aztán
azt mondani, hogy a másik a hibás. Ne nézd hülyének az embereket!

A te házadba remélem valóban be fog, és nem sieti el a dolgot.

Ebben a baloldal a teheneké.

Jó sok demokráciát hagyott itt Gyurcsány meg Bajnai, mert a Fidesz 20 éve folyamatosan számolja fel, aztán még mindig van belőle.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés